ΦΟΡΟΥΜ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μετα την ομολογια του δημαρχου αλλα και των τεχνικων υπηρεσιων του δημου να συνταξουν και να υποβαλλουν φακελο εργου αναγκαζομαι δημοσια να επανελθω στην προταση που εκανα στο δημαρχο μετα το πασχα σχετικα με δυο προγραμματα του Ε.Τ.Θ.Α.

Με την υπ αρθ 15/14-01-2019( ΑΔΑ ΩΧΦΜ4653ΠΓ-ΟΦΜ) ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΟΠΣ3512 – εκδοση 2.0 μετρο 6 .1 .18 , προσκληση δινεται η δυνατοτητα υποβολης προτασεων προκειμενου να προστατευτουν τα ιχθυοτροφα υδατα των λιμνοθαλασσων της χωρας. Η παρουσα προταση χρηματοδοτει τεχνικα εργα, προμηθειες και παροχη υπηρεσιων. Αφορα αναβαθμιση και εκσυχρονισμο των υφισταμενων υποδομων την αποκατασταση της ποιοτητας και την επιτηρηση των εσωτερικων υδατων, ειδικα σε περιοχες ΝΑΤΥΡΑ 2000. Απωτερος σκοπος ειναι η αποκατασταση της υδραυλικης κυκλοφοριας υδατων με οτι αυτο συνεπαγεται αλλα και τον εκσυχρονισμο των υφισταμενων ιχθυοσυληπτικων εγκαταστασεων και υποδομων για την ομαλη λειτουργεια των λιμνοθαλασσων.

Ο τιτλος του εργου ειναι << προστασια και αποκατασταση της θαλασσιας βιοποικιλοτητας και των οικοσυστηματων και καθεστωτα αντισταθμησης στο πλαισιο των βιωσιμων αλιευτικων δραστηριοτητων ›› αρ 40 του καν 508/2014 παραγροφος 1 στοιχ β , ζ και θ και αρ 44 παρ 6 αλιεια εσωτερικων υδατων του ιδιου κανισμου – δραση : Εργα για την προστασια και αποκατασταση οικοσυστηματων λιμνοθαλασσων στο πλαισιο βιωσιμων αλιευτικων δραστηριοτητων. Ο συνολικος προυπολογισμος του εργου ειναι 25.000.000 ευρω με ελαχιστο υποβαλομενο ποσο 500.000 ευρω.

Ο δημος Μεσολογγιου διαθετει την μεγαλυτερη λιμνοθαλασσα της Ευρωπης πραγμα που αποτελει στρατηγικο πλεονεκτημα για μας. Το προγραμμα αυτο φωτογραφιζει αποκλειστικα την περιοχη της λιμνοθαλασσας Μεσολογγιου – Αιτωλικου. Αν αυτο το προγραμμα χαθει απο το δημο Μεσολογγιου θα ειναι εγκλημα εκ μερους της δημοτικης πλειοψηφιας. Δυνητικος δικαιουχος του εργου ειναι ο δημος, η περιφερεια και οι φορεις δημοσιου δικαιου που εχουν στην κυριοτητα τους κατα χρηση εκτασεις λιμνοθαλασσων ( ο δημος μεσολογγιου εχει κατα χρηση με παραχωρηση την περιοχη της Κλεισοβας ). Επιπλεον μπορει να καταθεσει για το συνολο της λιμνοθαλασσας προταση και να απορροφηση ενα πολυ μεγαλο ποσοστο του προγραμματος προχωροντας σε εργα που θα δωσουν αναπτυξιακη κατευθυνση στο δημο μεσω της επιλυσης των διαφορων προβληματων που αντιμετωπιζει η λιμνοθαλασσα τοσο απο φυσικης πλευρας αλλα και απο την κακη μεχρι σημερα διαχειριση.

Επισης να αξιοποιηθει το προγραμμα που αφορα τον εκσυχρονισμο των αλιευτικων καταφυγιων οπου ειναι διαθιεσιμα χρηματα για προτασεις με ελαχιστο ποσο ανα προταση 500.000 ευρω. Μπορουμε μεσω αυτου του χρηματοδοτικου εργαλειου για πρωτη φορα να λυσουμε ζητηματα σοβαρα της λιμνοθαλασσας ξεκινωντας απο τους ευτροφισμους της ανατολικης Κλεισοβας και του υδροθειου στο καναλι του Αιτωλικου , την προστασια του θαλασσιου μετωπου, τον εκσυχρονισμο των φραγμων αλλα και των ιχθυοσυλληπτικων εγκαταστασεων, την αποκατασταση των οικοσυστηματων ( Ανατολικη Κλεισοβα Αιτωλιοκο Πλωστενα Διαυλος κτλ. ) ακομα και τον βιολογικο καθαρισμο του Αιτωλικου. Δημαρχε εχεις μια μοναδικη ευκαιρια που δεν την ειχαν καποιοι αλλοι δημαρχοι. Βαλε τις υπηρεσιες μπροστα στις ευθυνες τους, επικοινωνηστε με την διαχειριστικη αρχη και προχωρηστε να αξιοποιησετε τα χρηματοδοτικα εργαλεια που υπαρχουν για το καλα αυτου του τοπου που η ταυτοτητα του ειναι θαλασσα και καμπος.

Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 30 /06 /2020 . Αν δεν κανετε τιποτα οχι μονο θα χασετε την ευκαιρια των 25.000.000 ευρω αλλα θα χασετε και το αλιευτικο καταφυγιο που στο πρωτο καιρο θα διαλυθει . Το καθηκον μας ηταν να σε ενημερωσουμε, η δικια σου ευθυνη ειναι να τα κανεις πραξη.

Εμεις θα ειμαστε εδω για να σε ελεξουμε σχετικα με το τι εκανες ή δεν εκανες.

Κοτσόργιος Δημήτριος

Δημοτικος συμβουλος ΦΟΡΟΥΜ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ