Πρίν από μερικές ημέρες, υπήρξε δημοσίευμα σε μερίδα του τύπου, σχετικά με την αγιοκατάταξη του μακαριστού μητροπολίτη, Εδέσσης, Πέλλης  και Αλμωπίας κ. Καλλινίκου, τον οποίο θυμούνται οι παλαιοί Μεσολογγίτες, όταν ανέλαβε καθήκοντα για πρώτη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι, τη δεκαετία του ’40.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Δημήτριος Πούλος) γεννήθηκε στά Σπαράλωνα Τριχωνίδος στις 26 Ιανουαρίου 1919. Αποφοίτησε απ’ το Γυμνάσιο Θέρμου ενώ εισήχθη και αρίστευσε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως το 1946 εργάσθηκε ως γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας παράλληλα και τα καθήκοντα του λαϊκού ιεροκήρυκα. Έλαβε το όνομα Καλλίνικος στίς 23 Νοεμβρίου 1957, στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδος, ενώ την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, από τον κατά σάρκαν αδελφό του, αείμνηστο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης. Διακόνησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας έως την 24η Ιουνίου 1967, που εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας. Κοιμήθηκε πάμπτωχος, στις 8 Αυγούστου 1984, αφού ήδη είχε δείξει εν ζωή, αρκετά στοιχεία αγιότητας.

Μετά την κοίμησή του, οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν βιώσει με θαυμαστό τρόπο την παρουσία του στη ζωή τους, καθώς και οι επισημάνσεις τους οδήγησαν το 2015 τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ, να καταθέσει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την αγιοκατάταξη του προκατόχου του. Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την πρόταση και μαζί με την έκθεση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου που την συνόδευε, εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ενέκρινε και αποφάσισε από κοινού με την Ιερά Σύνοδο, την αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτη. Απεφασίσθη δε να τιμάται κάθε έτος η μνήμη του την ημέρα της κοίμησής του, δηλαδή στίς 8 Αυγούστου.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά, τον θεωρούσαν άγιο από την πρώτη στιγμή της κοίμησής του. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Εδέσσης Iωήλ (πνευματικό τέκνο του μακαριστού) είχε εκκλησιαστικό φρόνημα και συνείδηση, δεν κατηγόρησε ποτέ κανέναν, ήταν «αφιλάργυρος», έζησε ασκητική ζωή και αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ποιμαντικής διακονίας με υπομονή και μαρτυρικό πνεύμα. Συμπαραστεκόταν δέ στους συνανθρώπους του, με όποιον τρόπο μπορούσε και πέθανε «χωρίς να έχει ούτε μιά δραχμή στην τσέπη»! 

Επίσης, ο Μητροπολίτης υπογράμμισε, ότι συχνά αρκετοί πιστοί πηγαίνουν στον τάφο του Καλλινίκου και προσεύχονται να τους δώσει δύναμη και κουράγιο. Πολλές φορές μάλιστα, αφήνουν σημειώματα πάνω στο μνήμα, στα οποία αναφέρουν, ότι ο Άγιος τους θεράπευσε από ανίατες ασθένειες. Την ημέρα δέ πού έγινε γνωστή η αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτη, χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε πολλούς ναούς της χώρας, όλη την ημέρα.

Το γεγονός αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας έδωσε ηθική ικανοποίηση, όχι μόνο σε εμάς σαν Δ.Σ., αλλά και σε συμπολίτες μέλη του Συλλόγου μας οι οποίοι, όπως ομολογούσαν, τον γνώριζαν και τον θυμούνταν. Επίσης, ένας άλλος λόγος που μας δημιούργησε αυτά τα συναισθήματα, ήταν επειδή το γεγονός της αγιοκατάταξης συνδέθηκε και με την πόλη μας, το όνομα της οποίας ακούστηκε για κάτι τόσο σημαντικό και ανώτερο πνευματικά, το οποίο συνέβη για πρώτη φορά σε ιερωμένο, που υπηρέτησε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»