Πριν κάποιες ημέρες σε τοπική εφημερίδα, δημοσιεύτηκε ένα ανώνυμο σχόλιο, το οποίο λασπολογούσε σωρηδόν τους εργαζομένους στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Θεωρήσαμε καταστατικό και ηθικό χρέος μας να μην αφήσουμε αναπάντητο ένα τέτοιο λιβελογράφημα που έθιγε την τιμή και την υπόληψη εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου. Ζητήσαμε από το εν λόγω ΜΜΕ τη δημοσίευση και παράθεση των απόψεών μας στην ίδια θέση, την άρση της ανωνυμίας του λιβελογράφου και το αυτονόητο, μια συγνώμη. Επίσης ζητήσαμε από την Δημοτική αρχή, τόσο εγγράφως, όσο και μέσω του δελτίου τύπου μας, να πάρει θέση. Η εφημερίδα δυστυχώς δεν δημοσίευσε το δελτίο τύπου μας, ως όφειλε στην ίδια θέση, στην έντυπη της μορφή, αλλά στην ηλεκτρονική μόνο για λίγο , και με τίτλο μάλιστα «όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται» και με καυστικά σχόλια που ξεφεύγουν της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και ουσιαστικά μας «δείχνουν» και τον «ανώνυμο» συντάκτη από την ζέση που υπερασπίζεται τις «απόψεις» του ανώνυμου άρθρου και την θέση που παίρνει καθώς απαντάει αντί αυτού;! Ουσιαστικά λοιπόν παραδέχεται ως φαίνεται, ότι συντάκτης του είναι ο υπεύθυνος της εφημερίδας; (ο νυν; Ο πρώην; Του περιβάλλοντος; μπερδευτήκαμε!). Φυσικά για συγγνώμη ούτε λόγος, τουναντίον κατηγόρησε το σωματείο εργαζομένων για προσβολή της ελευθεροτυπίας και μεθόδους άλλων εποχών. Βέβαια πώς συνάδουν με την ελευθεροτυπία το ανώνυμο της δημοσίευσης, ο νυν; ο πρώην; κ.λ.π, αυτό είναι άλλο θέμα.

Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης είναι «η ελευθερία του τύπου, η ελεύθερη έκφραση γνώμης, μέσω του τύπου» (πηγή http://www.greek-language.gr). Στην ίδια πηγή διαβάζουμε για την έννοια της «Ελεύθερη έκφραση γνώμης» ότι είναι Α. «το να εκφράζει κανείς την άποψή του με θάρρος και ειλικρίνεια, η παρρησία, απροκάλυπτα, ανοιχτά. ή Β. η «Αθυροστομία, απρόσεκτη και αναιδής έκφραση γνώμης».

Κατηγορούμαστε ότι δεν επιθυμούμε την ελευθεροτυπία, επειδή εκφράζουμε την γνώμη μας και τις θέσεις μας με θάρρος, ειλικρίνεια, με στοιχεία και παρρησία. Εμείς επιλέγουμε και τιμούμε τον πρώτο ορισμό της έννοιας, προφανώς οι κατήγοροί μας τον δεύτερο.

Τώρα όσον αφορά την ουσία των δύο δημοσιευμάτων-σχολίων, του συγκεκριμένου ΜΜΕ, που κατηγορούν συλλήβδην τους εργαζομένους του Δήμου, φαίνεται ότι αποκτά διαχρονικότητα η εμμονή με τους Δημοτικούς υπαλλήλους, του συντάκτη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφει τα βέλη του, απέναντί μας. Μάλιστα επειδή κάθε φορά απαντάμε με στοιχεία και προτάσεις, τελικά φτάνει, ένδειας άλλων επιχειρημάτων, να στοχοποιεί τον Πρόεδρο του Σωματείου, στο δεύτερο άρθρο-σχόλιο, προσπαθώντας άκομψα να ενσπείρει διχόνοια μεταξύ των μελών του Δ.Σ.. Να τον πληροφορήσουμε ότι όλα τα άρθρα και τα δελτία τύπου είναι προϊόν ομόφωνων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και η σύνταξη τους υπόκεινται στο «δημοκρατικό κεκτημένο», καθώς στην σύνταξή τους έχουν λόγο όλοι. Όσον αφορά για το ποιοι είναι οι «πρυτάνεις» ή οι «άσχετοι», «οι επηρμένοι» ας κοιτάξει στον καθρέφτη και τον κοντινό κύκλο του. Όσον αφορά το τι σημαίνει «μη κανονικός» εργαζόμενός ας κοιτάξει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ 6ΚΓ9ΟΚΨΝ-ΠΦΛ για να διαπιστώσει, τι εννοούμε και να μην προσπαθεί να μας στρέψει πάλι άκομψα εναντίον του συναδέλφου. Όσον αφορά την «προσγείωση στην πραγματικότητα» έχουμε απαντήσει και στο παρελθόν τι σημαίνει οργάνωση δήμου, με κριτήρια αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας και έχουμε καταθέσει πλήθος προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή (κατηγορούμαστε από τον κατήγορο μας, για το αντίθετο). Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως για την αναμόρφωση του Ο.Ε.Υ., τον Καλλικράτη, το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την απεμπλοκή του Δήμου από τις χρεώσεις των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΜ, την σύγκλιση συναντήσεων για την ΔΕΥΑΜ, την εξεύρεση πόρων για την αγορά απορριμματοφόρων, την αποτροπή χρέωσης του Δήμου με χρέη και εγγυήσεις, την λειτουργία του Δήμου στις προηγούμενες και νυν δημοτικές αρχές, την λειτουργία του στόλου οχημάτων, την λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και τόσες άλλες. Το θέμα είναι ότι προτάσεις κάνουμε και κάνουμε πολλές και μάλιστα με επιστημονικό υπόβαθρο, και βασισμένες στην πολυετή μας εμπειρία και τεχνογνωσία, το θέμα είναι εάν υπάρχουν ευήκοα ώτα. Υπάρχουν; Ή όποιος έχει αντίθετη άποψη πρέπει να πέσει στην πυρά; Εξού και η στοχοποίησή μας; Τώρα όσον αφορά τους «Πατερούληδες», και τις περιπτώσεις των αχάριστων και λουφαδόρων υπαλλήλων, τις οποίες σύμφωνα με τον συντάκτη και κατήγορό μας «παίρνουμε προσωπικά», θα προτρέψουμε να δει το στενό του περιβάλλον και να κοιτάξει για μία ακόμη φορά στον καθρέφτη. Πραγματικά εκεί φαίνεται ποιος πραγματικά έχει την μύγα και μυγιάζεται.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι είμαστε ανοιχτοί στον καλόπιστο και δημιουργικό διάλογο, με προτάσεις και επιχειρήματα. Θα είμαστε όμως αμείλικτα απέναντι σε όποιον προσπαθεί να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψη των εργαζομένων συλλήβδην για καιροσκοπικούς σκοπούς.

Είμαστε εδώ για όποιον καλόπιστα και καλοπροαίρετα ενδιαφέρεται να ακούσει και να πράξει.

Υ.Γ. Αναμένουμε από τον Δήμαρχο, και την αρμόδια Αντιδήμαρχο να πάρουν θέση για τις ανυπόστατες κατηγορίες που προσάπτονται στους εργαζομένους του Δήμου.

Μετά τιμής

Το Διοικητικό Συμβούλιο