Σε πρώτη φάση να μην ξεκινήσουμε στραβά. Αυτό έχει σημασία διότι οι άνθρωποι με εκνευριστική συνέπεια αρέσκονται στο να χάνουν το δάσος. Οπότε αν γράψεις κάτι αρνητικό για ένα, ας πούμε, κοινωνικό θέμα τότε είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστείς ”ο με τους απο κει”. Στην αντίπερα όχθη, αν είσαι της άποψης οτι όλα βαίνουν καλώς τότε γίνεσαι ”ο με τους απο δω”.

Γενικότερα η υποκειμενικότητα είναι παρεξηγήσιμη. Η δυσκολία του καθένα μας να αντιληφθεί οτι αυτό που εκφράζει ο απέναντί του είναι καθαρά και μόνο η άποψή του και τίποτα περισσότερο. Ούτε θα χειροτερέψει αλλά ούτε και θα καλυτερέψει η ζωή σου επειδή συμφώνησες ή διαφώνησες με έναν άλλον άνθρωπο. Ο καθείς και μια… τρύπα όπως πολύ σωστά μας ”διαφώτισε” ο μεγάλος και τρανός Κλιντ Ίστγουντ.

Όπως επίσης δεν είναι προκατειλλημένος όποιος ασχολείται επί μονίμου βάσεως με τα κακώς κείμενα μιας κατάστασης. Αν έχει τα σωστά επιχειρήματα και μπορεί να στηρίξει τη γνώμη του τότε καλά κάνει και κριτικάρει. Το ίδιο θα πρέπει φυσικά να ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Το οτι είσαι θερμός υποστηρικτής μίας συγκεκριμένης θέσης, άποψης, ομάδας κ.ο.κ. δεν σε κάνει αυτομάτως προδότη, ρουφιάνο ή βολεμένο. Αρκεί πάντα να μπορείς να στηρίξεις εμπράκτως την επιλογή σου και όχι χρησιμοποιώντας για δικές σου απόψεις άλλων ανθρώπων.

Αυτά για αρχή, για γνωριμία…

Μιχάλης Βελτσίστας