Η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου με το βλέμμα τους στραμμένο στην Ιστορία τίμησαν το νησί Κάλαμος, για δεύτερη χρονιά.
Την Κυριακή 19 Ιουλίου, οι δυο πολιτιστικοί φορείς μετέβησαν στον Κάλαμο προκειμένου να τιμήσουν το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου αλλά και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829.
Η εκδήλωση φέτος λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, σε αντίθεση με την περσινή, ήταν λιτή, ωστόσο με απόλυτο σεβασμό. Οι τοποθετήσεις από πλευράς των αρχών των δυο περιοχών ήταν στην κατεύθυνση της σύνδεσης του νησιού και της Ιερής μας Πόλης.
Όπως αναφέρθηκε και στις ομιλίες, το καραβάκι του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας, συμβολίζει την θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου και Καλάμου, η οποία απετέλεσε την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων που θα εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τους δύο συνδιοργανωτές πολιτιστικούς φορείς με την υποστήριξη των δήμων Λευκάδος και Μεσολογγίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκέψη πραγματοποίησης των εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το νησί Κάλαμος έρχεται ως επιστέγασμα του χρυσού μεταλλίου της πόλης που είχε απονείμει το 1960 ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος και το οποίο δεσπόζει έκτοτε στο γραφείο της Κοινότητος.
Κέντρο Λόγου και Τέχνης “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”