Πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να σκέφτεται, τι πάει λάθος με τον κόσμο. Με μένα, με σένα, με τον παραδίπλα κ.ο.κ. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι η καθημερινότητα, η τριβή με τους συνανθρώπους μου αλλά και με αυτούς που είναι περαστικοί από το νησί μας.

   Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις ποιο είναι το άσπρο και ποιο το μαύρο; Όλα όσα κάνουμε και μας αρέσουν αποτελούν προϊόν της υποκειμενικότητας του καθένα μας. Υπάρχουν άλλα πράγματα, πολύ περισσότερα, που δεν μας αρέσουν καθόλου αλλά υποχρεούμεθα να τα κάνουμε. Αυτά είναι ‘’ξένα’’ στις προτιμήσεις μας αλλά ΠΡΕΠΕΙ να τα κάνουμε.  Αυτό που αρέσει σε μένα, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αρέσει και σε σένα, αλλά ούτε και ότι είναι λάθος αυτό. Να εξηγηθώ πάνω σε τούτο το θέμα για να μην μπερδευτούμε.

   Όπως συζητούσα με κάποιον φίλο ένα από τα προηγούμενα βράδια, υπάρχουν δυο κατηγορίες πχ στις γυναίκες. Υπάρχουν εκείνες που ανήκουν στη μία κατηγορία και είναι οι γυναίκες που αρέσουν σε ΟΛΟΥΣ τους άντρες. Υπάρχει και η άλλη κατηγορία που εκεί μπαίνει το θέμα της προτίμησης. Ότι δηλαδή εμένα μου αρέσουν, ας πούμε, οι ψηλές κοκκινομάλλες και τις προτιμώ από τις μελαχρινές και κοντές. Πρόσεξε να δεις εδώ τώρα.

   Είναι σίγουρο ότι στην πρώτη κατηγορία θα συναντήσεις και γυναίκες από αυτές που δεν σου αρέσουν τα χαρακτηριστικά τους αλλά επειδή ανήκουν στην… ελίτ, δεν σε ‘’χαλάει’’ καθόλου. Είναι τοπ οφ δε τοπ, που λέμε και στο νησί μας και άπαντες τις γουστάρουν. Είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Είναι όπως ακριβώς με το άσπρο-μαύρο, δεν μπορείς να έχεις και τρίτη άποψη, δύο είναι τα ρημαδοχρώματα τι να κάνουμε τώρα; Και είναι και πάρα πολύ ξεκάθαρα χρώματα.

   Πάμε τώρα σε ποιο σύνθετα ερωτήματα. Είναι καλό να… πανηγυρίζεις για ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα; Όχι δεν είναι, αυτή είναι η σωστή απάντηση. Είναι καλό να κάνεις κάτι πχ το Σάββατο και να ενημερώνεις ότι έτσι θα γίνεται από δω και πέρα και από την επόμενη μόλις μέρα να μην συμβαίνει το ίδιο; Όχι δεν είναι, αυτή είναι η σωστή απάντηση. Δεν υπάρχει ‘’ναι μεν αλλά’’, τα πράγματα πάντοτε είναι ξεκάθαρα. Αρκεί να μπορείς να τα παρατηρήσεις με ψύχραιμη σκέψη, σαν ένας τρίτος που βλέπει μια κατάσταση όντας έξω από αυτή και μπορεί να την κρίνει καλύτερα από αυτούς που τη βιώνουν.

   Το πρώτο ερώτημα αφορά σε πρώτη φάση τον… Μεγάλο Περίπατο του Αιτωλικού. Υπέροχος, πραγματικό στολίδι αυτή η διαδρομή και διαφήμιση για την ομορφιά του τόπου μας. Αλλά ρε παιδιά, δεν ξέρω και δεν με νοιάζει τι λέτε μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Βάλτε τα ρημαδοφώτα να μπορεί ο κόσμος να βλέπει που στο καλό περπατάει και να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο το έργο. Γιατί επειδή μιλάμε για έργο προς τους πολίτες, πάνω από όλα θα πρέπει να είναι πρώτα λειτουργικό και μετά ψυχαγωγικό. Νομίζω άπαντες συμφωνούμε σε αυτό, δεν υπάρχει ούτε πολιτικός δόλος ούτε τίποτα. Απλή παρατήρηση.

   Επίσης έπεσε πίσσα από την περιφέρεια στις δύο περιμετρικές. Αμήν και ευτυχώς που έγινε και αυτό γιατί όσοι ζούμε εδώ ξέρουμε πόσο τραγικά επικίνδυνος ήταν ο δρόμος και στο πήγαινε και στο έλα. Όλα καλά μέχρι εδώ; Τελειώσαμε; Όχι ρε παιδιά, δεν είναι δυνατόν να μην βάλετε γραμμές κάτω στο δρόμο, τουλάχιστον στο τελείωμα πριν τη δυτική γέφυρα. Βάλτε δυο γραμμές ανάμεσα στις νησίδες και στα πεζοδρόμια, να βλέπουν οι κακόμοιροι οι οδηγοί που αρχίζει και που τελειώνει τι. Δυο μαύρα φίδια, αν πάρεις φωτογραφία από ψηλά την περιμετρική θα είναι σαν να βλέπεις δυο μαύρα φίδια. Ημιτελές και αυτό το έργο, δεν με νοιάζει μέχρι πότε υπάρχει προθεσμία για να ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που δίνεται σε λειτουργία για τους πολίτες το έργο ΠΡΕΠΕΙ να είναι έτοιμο. Ούτε μα, ούτε μου…

   Και το τελευταίο. Ακόμα ένα μπράβο στη διάθεση της δημοτικής αρχής να μπει ωράριο στη λειτουργία του κεντρικού δρόμου του Αιτωλικού μας. Δεν με νοιάζει αν βοηθάει ή όχι τους μαγαζάτορες, κάθε σοβαρός τόπος που έχει πεζόδρομο μετά από κάποια ώρα τον κλείνει για τα αυτοκίνητα. Εμένα πριν δυο Σάββατα ήρθε στο μαγαζί μου η Κωνσταντίνα η Ματζή για να της δώσω ένα μαχαίρι και να κόψει την ταινία που είχε πάνω το σίδερο/σήμανση για να κλείσει το δρόμο έξω από τον Βελτσίστα και τον Κότσαρη. Καλά έκανε. Είχε κλείσει επίσης και ο κεντρικός δρόμος στο ύψος του Φώτη του Νταλιάνη για να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει μέχρι την τράπεζα. Καλό και αυτό…

   Ναι αλλά θα πρέπει να είναι λειτουργικό. Λειτουργικό θα πει να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το έργο άψογα. Ούτε έτσι ούτε γιουβέτσι. Συγνώμη κιόλας αλλά ρε παιδιά δεν γνωρίζετε σε ποιον τόπο είστε εκλεγμένοι; Δεν ξέρετε ότι το Αιτωλικό χαρακτηρίζεται και μαστίζεται από μαζική έλλειψη σεβασμού στους νόμους; Και βάζετε αυτά τα… χειροκίνητα ‘’ΣΤΟΠ’’ και περιμένετε ως δια μαγείας, Αιτωλικιώτες και μη, να αρχίσουν να σέβονται και να μην πειράζουν τα σήματα; Αφού θες να κλείσεις τον χιλιοταλαιπωρημένο κεντρικό φρόντισε να το κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί ο ανεγκέφαλος που χαλάει τη νορμαλότητα να συνεχίσει να το κάνει. Δεν θα κάνω εγώ ούτε τον μπάτσο, ούτε τον εκπαιδευτή κανενός ασέβαστου και ανεύθυνου πολίτη. Μια παρατήρηση θα την κάνω ως οφείλω αλλά όχι κάτι παραπάνω.

   Γιατί στην τελική δεν είναι η δουλειά μου. Γιατί εσύ πχ Μασαούτη, Σωτηρακόπουλε, Βασιλείου, Ματζή, Λύρο μου ζήτησες να σε βγάλω για να κάνεις έργο. Μου ζήτησες δηλαδή να σου δώσω δουλειά, δουλειά σοβαρή μάλιστα, μου ζήτησες να σε εμπιστευτώ. Και τώρα τι; Περιμένεις να σε πληρώνω από την τσέπη μου για να μην κάνεις τη δουλειά σου σωστά; Και γιατί αν εγώ κάνω το ίδιο στη δική μου δουλειά θα απολυθώ πάραυτα ενώ εσύ ζεις και βασιλεύεις;

   Γίνετε υπεύθυνοι έστω και μια φορά στη ζωή σας και να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα σας στηρίξει. Πείτε τη ρημάδα την αλήθεια έστω και μια φορά στη ζωή σας και να είστε σίγουροι ότι όλοι μας θα το εκτιμήσουμε. Όχι μεσοβέζικες λύσεις, ούτε διπλωματία. Διπλωματία κάνεις με τους ξένους αξιωματούχους όχι με τον εργοδότη σου. Έτσι δεν είναι;

Μιχάλης Βελτσίστας