Έχουν περάσει πολλοί μήνες, έχουμε συζητήσει για το νέο ιό, έχουμε ξανασυζητήσει, κάποιοι φαίνεται ότι το ξεπέρασαν κιόλας.
Σαν τη σχέση που είχες, χώρισες, έκλαψες και τώρα προχώρησες παρακάτω.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο/η πρώην σου αρχίζει και σε ακολουθεί και δε σε αφήνει να ησυχάσεις; Όταν όσο και να θες να τον/την αφήσεις πίσω σου, είναι εκεί και σε βασανίζει;

Έτσι κι ο κορονοϊός. Είναι μια πρώην σχέση που δεν μπορείς να την ξεφορτωθείς με τίποτα. Μέχρι να το πάρει απόφαση να φύγει από μόνος του, πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί του.

Δε θέλει μεγάλη προσπάθεια. Όμως, σίγουρα, θέλει προσπάθεια.
Το να κλειστείς στο σπίτι σου για να μην κολλήσεις, είναι σαν να μην οδηγείς για να μην πάθεις τροχαίο.
Ωστόσο, μπορείς απλά να το “έχεις στο νου σου”. Να είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Στο κάτω κάτω τα αυτονόητα πρέπει να τηρήσεις. Τους αυτονόητους κανόνες υγιεινής, που θα έπρεπε να τηρείς ούτως ή άλλως, άσχετα με τον κορονοϊό.

Το ξέρω, κουράστηκες. Θες να βγεις, να αγκαλιάσεις τους αγαπημένους σου, να συναντηθείς με φίλους που έχεις καιρό να δεις,να καθίσετε δίπλα δίπλα, να τους φιλήσεις.
Η μάσκα σε ενοχλεί, σου σπάει τα νεύρα ειδικά αν δουλεύεις πολλές ώρες ή μέσα στην αφόρητη ζέστη. Και πόσες φορές να αλλάξεις μάσκα; Πόσες φορές να πλύνεις τα χέρια σου πια; Το ξέρω.

Συνήθεια είναι. Κι ας μην συμφωνείς με όλα. Κι ας πιστεύεις ότι κάτι διαφορετικό, κάποια άλλα μέτρα ίσως, θα βοηθούσαν περισσότερο την κατάσταση, κι ας είδες στο ίντερνετ ότι μπορεί να μην είναι σωστές όλες οι μάσκες, ή ότι δεν κάνουν τίποτα. Συνήθεια είναι. Μέχρι να φύγει ο/η ενοχλητικός/ή σου πρώην, ο κύριος κορονοϊός, η κυρία Covid.

Δίπλα σου είναι μια μαμά που δε θα αντέξει αν νοσήσει, ένας μπαμπάς που μπορεί να μη βρει θέση στην εντατική, ένας φίλος που θα ταλαιπωρηθεί πολύ αν μπει στο νοσοκομείο, μια οικογένεια που δε θα μπορεί να δει τους δικούς της, γιατί θα είναι σε καραντίνα.
Συνήθεια είναι. Και είναι άλλη ιστορία να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις κι άλλο να το κάνεις.

Θα το περάσουμε κι αυτό. Το ξέρω.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη

ΥΓ. 1. Βάσει των διαθέσιμων έως σήμερα επιδημιολογικών δεδομένων, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου πρόληψης διασποράς του SARS-Cov-2 στην κοινότητα, περιλαμβάνουν:

 • φυσική απόσταση (κατά προτίμηση τουλάχιστον 2 μέτρων)
 • χρήση προστατευτικής μάσκας,
 • σωστή υγιεινή χεριών,
 • απολύμανση επιφανειών,
 • καλό αερισμό,
 • έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και απομόνωσή τους καθώς και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.

ΥΓ. 2. Παραθέτω τα νέα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν στις 16/8 και ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα 17/8:

 • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 31 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
 • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί σε όλη την Αττική, έως 31 Αυγούστου. Επίσης, η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 • Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Μάσκες παντού.
  Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 23:00.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοιό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
 • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Σύσταση για χρήση μάσκας

 • Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
 • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.

Επίσης, θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό μήνυμα πανελλαδικά από το 112 στους πολίτες, για τα ισχύοντα μέτρα καθώς και στοχευμένα μηνύματα στις περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερα επιδημιολογικά φορτία από άλλες.