Κάνοντας μια βόλτα εντός της πόλης μας παρατήρησα την ποικιλομορφία των δρόμων της. Έτσι εκτός από δρόμους στρωμένους από άσφαλτο είδα δρόμους/πλατείες/πεζοδρόμια πλακοστρωμένους είτε από ακανόνιστες χονδρόπλακες Μεσολογγίου είτε από κυβόλιθους σκυροδέματος ή γρανίτη.

Συγκεκριμένα το «παλιό» Αιτωλικό «ντύθηκε» από ακανόνιστες χονδρόπλακες ενώ η πλατεία και, μετέπειτα, η Κων/νου Λάσκαρη από κυβόλιθους. Κυβόλιθοι, ακόμα, τοποθετηθήκαν στις διασταυρώσεις της νοτιάς πλευράς της πόλης μας και τώρα στον «Μεγάλο Περίπατο» του Αιτωλικού στην νότια παράλια.

Έτσι, αν κάποιος περπατήσει το νησί, θα πατάει πάνω σε χονδρόπλακες στα βόρεια και σε κυβόλιθους στα νότια. Είναι «λίγο» αντιφατικό μπορώ να πω. Ίσως θα πρέπει να το αλλάξουμε. Όχι μόνο για την εικόνα αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Και εξηγώ.

Οι χονδρόπλακες, αρχικά, τοποθετηθήκαν τεχνικά λάθος. Οι αρμοί μεταξύ των πλακών είναι σε μικρότερο βάθος και πλάτος από ό, τι χρειάζεται. Έτσι, οι πλάκες δεν κολλάνε καλά μεταξύ τους και με την συχνή διέλευση των οχημάτων ξεκολλάνε. Αυτό το παρατηρούμε σχεδόν σε όλους τους δρόμους που «ντύθηκαν» με χονδρόπλακες. Ενώ αντίθετα, στην Κων/νου Λάσκαρη (κυβόλιθοι) που την «πατούν» καθημερινά εκατοντάδες οχήματα δεν βλέπεις κάτι σχετικό. (Κυβόλιθοι – Ακανόνιστες Χονδρόπλακες : 1 – 0)

Επιπλέον, μετά από δεκαπέντε χρόνια, τουλάχιστον, από την τοποθέτηση των χονδρόπλακων, επιβάλλονται επιδιορθώσεις στους δρόμους αυτούς. Μια διαδικασία που συμβαίνει τώρα, ξεκίνησε από την οδό Γεώργιου Σεφέρη (ή Πατριάρχου Γρηγορίου Ε) και συνεχίζεται όπου υπάρχει πλακόστρωση με χονδρόπλακες εντός του νησιού. Και θα ξαναχρειαστεί σχετική επέμβαση σε δεκαπέντε χρόνια, αφού τεχνικά είναι κατασκευασμένοι λάθος. Σε αντίθεση, οι δρόμοι από κυβόλιθους αντέχουν χωρίς να έχουν δημιουργήσει κανένα τεχνικό πρόβλημα. Οικονομική επιβάρυνση, λοιπόν.  (Κυβόλιθοι – Ακανόνιστες Χονδρόπλακες : 2 – 0)

Ακόμα, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, η εικόνα των χονδρόπλακων θυμίζει «λίγο» ορεινό χωριό της όμορφης Ευρυτανίας μας. Χρησιμοποιείται σε πολλά ορεινά χωριά στην Ελλάδα και τα ομορφαίνει πραγματικά. Προσαρμόζεται, βλέπετε, με το περιβάλλον τους, βουνό και δάσος. Κάτι που δεν έχουμε στο Αιτωλικό για να προσαρμοστούν. Ενώ απ την άλλη, οι κυβόλιθοι που χρησιμοποιούνται, σχεδόν, σε όλα τα αστικά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας «κολλάνε» με το νησάκι μας, θέλοντας και μη, περισσότερο.

«Και λες το Αιτωλικό αστικό κέντρο;» θα με ρωτήσει κάποιος από σας γελώντας. Κοιτάξτε, μπορεί, τώρα, αστικό κέντρο να μην το λες. ΑΛΛΑ, πρώτον, σκεφτόμενος και σεβόμενος την ιστορία του σαν παλαιό κέντρο εμπορίου και ναυτιλιακής δύναμης, δεύτερον, βλέποντας την γεωγραφική του μορφολογία  και τρίτον έχοντάς το, προσωπικά, στο μυαλό μου σαν νησί, σαν ΚΕΝΤΡΟ για τις γύρω περιοχές, ΣΙΓΟΥΡΑ δεν το λέω ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. (Κυβόλιθοι – Ακανόνιστες Χονδρόπλακες: 3 – 0)

Αν σεβόμαστε το περιβάλλον και θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον στα μάτια, θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε βιοκλιματικά, οικολογικά και φιλικά προς τον άνθρωπο υλικά νέας γενιάς στα δημόσια έργα. Υλικά που δεν οξύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή τους, που δεν χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για να παραχθούν και να μετακινηθούν, που δεν καταστρέφεται το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι κατά την εξόρυξή τους, που δεν προκαλούν παρενέργειες στον άνθρωπο, που απορροφούν την θερμότητα και την υγρασία, που δεν διαταράσσουν τα ζωικά και φυτικά οικοσυστήματα. Σε αυτά τα υλικά συγκαταλέγονται οι κυβόλιθοι σκυροδέματος και όχι οι ακανόνιστες χονδρόπλακες. (Κυβόλιθοι – Ακανόνιστες Χονδρόπλακες : 4 – 0)

Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά στο μυαλό μου θα ήθελα να προτείνω στην νέα δημοτική αρχή να σκεφτεί, σοβαρά, την αντικατάσταση ΟΛΩΝ των πλακοστρωμένων δρόμων, εντός του νησιού, από ακανόνιστες χονδρόπλακες σε κυβόλιθους νέας γενιάς, βιοκλιματικών, οικολογικών και φιλικών με τον άνθρωπο. Καταλαβαίνω ότι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή πρόταση, αλλά αξίζει να ομορφύνετε τη ζωή μας και τον τόπο μας. Να αφήσετε έργο πίσω σας που θα το συζητούν οι επόμενες γενιές. Να αλλάξετε την εικόνα του Αιτωλικού μας.

Ας γίνει η αρχή από την νέα ανάπλαση, που θα γίνει, περιμετρικώς της κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Ας τοποθετηθούν ΜΟΝΟ κυβόλιθοι και ΟΧΙ ακανόνιστες χονδρόπλακες που αναγράφει η σχετική μελέτη. Το κόστος αντικατάστασης του υλικού, πάντα συμφώνα με την μελέτη, είναι πολύ μικρό.

Ας ξεφύγουμε, λίγο, από τα ορεινά παλιά βάρη και ας ξεκινήσουμε, μπουσουλώντας, να κατεβούμε προς την θάλασσα.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος