Πέρασε κοντά ενάμισης μήνας από τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια εδώ στο etoliko.gr. Να πω την αμαρτία μου το σάιτ πηγαίνει πολύ καλύτερα από ότι περίμενα στην αρχή. Και η αλήθεια είναι ότι αξίζει, είναι ίσως από τις πιο ρομαντικές ιστοσελίδες που υπάρχουν στο ίντερνετ. Ο λόγος είναι ότι όλοι όσοι απαρτίζουμε το etoliko.gr κάνουμε ότι κάνουμε επειδή πολύ απλά μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Δεν είναι καν ένα χόμπι, είναι το ίδιο ψυχαγωγικό για μας αλλά απείρως πιο σημαντικό.

   Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η ανταπόκριση που υπήρξε στο… κάλεσμα για να φτιάξουμε το σάιτ. Με μοναδικό κίνητρο την ανάδειξη του τόπου μας, με τα καλά του και τα άσχημά του. Την αλήθεια που όλοι μας ξέρουμε και κανένας δεν λέει, χωρίς διπλωματία. Δεν μπαίνει σε συζήτηση η ειλικρίνεια. Ή είσαι τέτοιος ή είσαι από τους άλλους. Δεν αποσκοπούμε κάπου, δεν έχουμε ούτε πολιτικό ούτε χρηματικό κίνητρο. Το κίνητρό μας είναι η ανάδειξη του τόπου μας. Η ανάδειξη των προβλημάτων-και των λύσεων- που έχουν δυστυχώς ριζωθεί στο Αιτωλικό.

    Έχουμε χαρακτηριστεί ως ‘’αντι-λυρικό’’ σάιτ. Ότι είμαστε ενάντια της δημοτικής αρχής του τόπου. Επιτρέψτε μου να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι δήμαρχος είναι ο Κώστας ο Λύρος. Αυτό σημαίνει ότι για τα χρόνια που θα είναι δήμαρχος, ότι καλό κάνει ή δεν κάνει η δημοτική αρχή τα πιστώνεται και τα χρεώνεται ως επί το πλείστον αυτός. Εκτός κι αν πρέπει κάθε φορά να εξηγούμε τα… αυτονόητα. Όπως θα πεις μπράβο για τον Περίπατο, μπράβο για όπου έπεσε πίσσα -σε ολόκληρο τον δρόμο, όχι μπαλώματα-, μπράβο για ότι καλό έχει γίνει και εμείς από εδώ, στο etoliko.gr, το έχουμε αναδείξει. Και υπάρχουν αποδείξεις για όλους τους αναγνώστες μας και δεν είναι άλλες από τα κείμενά μας. Την αρθρογραφία μας και γενικότερα όλες τις ειδήσεις που βάζουμε. Μπορείτε να μπείτε στο σάιτ και να κοιτάξετε και μόνοι σας.

   Το ξέρουμε ότι το να λέμε ελεύθερα την άποψή μας είναι παρεξηγήσιμο. Σε αυτήν την εποχή ζούμε και μάλιστα ο τόπος μας ως προς αυτό το κομμάτι είναι… ιδιαίτερος. Κλειστή κοινωνία, μυαλά με παγιωμένες απόψεις, γνώμες που έχουν διαμορφωθεί κλεισμένες μέσα σε δύο γεφύρια. Αναρωτηθείτε μόνοι σας αν αυτό που λέω είναι υπερβολή ή αλήθεια. Αν το κάνω κακοπροαίρετα ή το αντίθετο. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση. Δεν είμαστε πολιτικοί. Ούτε έχουμε γραφεία με πενήντα δημοσιογράφους μέσα να γράφουν όλη μέρα. Είμαστε Αιτωλικιώτες και Αιτωλικιώτισσες που εντελώς ερασιτεχνικά κάνουμε -και καλά- δημοσιογραφία. Εκθέτουμε τις απόψεις μας σε σας και σας ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει, όπως ακριβώς συμβαίνει. Ούτε κανενός γραμμή περνάμε ούτε τίποτα τέτοιο.

   Και για να μην μακρηγορούμε, το σάιτ φτιάχτηκε από αγνούς και αυθεντικούς ντόπιους πολίτες του Αιτωλικού και έναν από το Χρυσοβέργι. Όλοι έχουμε τις δουλειές μας, άλλοι έχουν τις οικογένειές τους, οι περισσότεροι μας γνωρίζετε και ξέρετε και τους γονείς μας, τους παππούδες μας. Το σάιτ, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ανοιχτό για όλον τον κόσμο. Υπάρχει το etolikogr@gmail.com όπου μπορείτε να μας στείλετε ότι έχετε στο μυαλό σας, ένα κείμενο ή έστω μια ιδέα, μια λύση για κάποιο πρόβλημα την οποία εμείς θα δημοσιεύσουμε και θα αναδείξουμε.

   Γιατί το σημαντικότερο σε έναν τόπο και σε μια κοινωνία όπως αυτή του Αιτωλικού είναι να υπάρχει σύμπνοια, συνεργασία και δημιουργικότητα ανάμεσα στους πολίτες. Κανένας δεν είναι πιο έξυπνος από τον άλλο, ούτε πιο άξιος, ούτε πιο γραμματιζούμενος. Όλοι μια μάνα έχουμε και έναν πατέρα, μια φορά θα ζήσουμε, μία είναι η ευκαιρία που μας δίνεται. Να αφήσουμε πίσω μας κάτι καλύτερο και οι επόμενοι να εμπνευστούν από μας και να συνεχίσουν με ακόμα περισσότερο ζήλο.

   Μακάρι να είμαστε εμείς αυτοί που θα ζήσουμε και θα κάνουμε επιτέλους την αλλαγή που άπαντες επιθυμούμε αλλά κανένας δεν τολμά να κάνει.         

Μιχάλης Βελτσίστας