Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς: «μόνο αν μετανοήσουμε θα έρθει η Χάρις του Θεού»

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, ολοκληρώθηκε η Ιερά Πανήγυρη του πολιούχου και προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στις 24 Αυγούστου 2020.

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά, στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος γενέτειρα του Αγίου, στην ακολουθία του Όρθρου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος, ενώ στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Κοσμά, η οποία υπήρξε ασκητική, ιεραποστολική και μαρτυρική. Ο π. Επιφάνιος ανέλυσε τα τρία αυτά χαρακτηριστικά και τέλος ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά, ο οποίος αυτή την ημέρα άγει τα ονομαστήριά του.

Τα αναλόγια, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Σιάχου, πλαισίωσε θαυμάσια χορωδία αποφοίτων και μαθητών του τοπικού παραρτήματος Θέρμου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Ευκαρπίας, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και των άλλων Μητροπόλεων που συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, την Καθηγουμένη Ευθυμία μοναχή και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, τους χορούς των Ιεροψαλτών, τον Δήμαρχο Θέρμου και τους άρχοντες της περιοχής, και τέλος τον πιστό και φιλέορτο λαό που προσήλθε με τόση ευλάβεια και αγάπη, παρά τα γνωστά προβλήματα, για να τιμήσει τον μεγάλο Άγιο Κοσμά.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το λόγο του με μια ευχή μετανοίας από τις Διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος τονίζει: «αν είμαστε αμαρτωλοί, όχι αύριο, τώρα να μετανοήσουμε. Και να παύσουμε να κάνουμε τα κακά, αλλά να κάνουμε τα καλά».

«Τους τελευταίους καιρούς, αγαπητοί» είπε ο Σεβασμιώτατος, «πολλά σύννεφα ήρθαν πάνω απ’την Πατρίδα μας. Είτε σημεία καταστροφών είναι, είτε πανδημίες, είτε επιβουλές εχθρών υπάρχουν, έχουμε τόσες δυσκολίες. Μην νομίσουμε ότι και εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά, με τα αμαρτήματά μας και την αποστασία μας. Γι’ αυτό η καλύτερη ευχή για την εορτή σήμερα είναι αυτή του Αγίου Κοσμά: ”αν είμαστε αμαρτωλοί, τώρα να μετανοήσουμε”. Γιατί αν μετανοήσουμε, τότε και μόνο θα έρθει η Χάρις του Θεού σε μας, τότε και μόνο θα στείλει ο Θεός τις δωρεές του, τότε μόνο θα σκεπάσει την Ελλάδα μας και θα την περισώσει, τότε και μόνο θα φύγουν όλοι οι κίνδυνοι, γιατί μόνο ο Παντοδύναμος Θεός και η μεγάλη Μητέρα η Παναγία μας, θα μπορέσουν αυτή την δύστυχη Πατρίδα, την τόσο ευεργετημένη από το Θεό, να σώσουν. Μακάρι να γίνει σε όλους μας βίωμα η μετάνοια».

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά, όπου τελέσθηκε δέηση απ’ τους Αρχιερείς, προεξάρχοντος του Επισκόπου Ευκαρπίας.

Η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά στην πόλη του Θέρμου δεν πραγματοποιήθηκε εφέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αντ’ αυτής, η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, όπου τέθηκε σε προσκύνηση και τελέσθηκαν η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού, χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου, και η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως