Ερωτήσεις της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο της 21/9/2020

  • Καταστροφές κυκλώνα

Η έλευση του κυκλώνα «Ιανός» άφησε και στον δικό μας Δήμο το καταστροφικό του αποτύπωμα.  Στην περιοχή των Οινιαδών υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών μας από τον ΕΛΓΑ. 

Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιοχές της χώρας, γι αυτό και προβλέπουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην  διαδικασία των αποζημιώσεων.

Θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την γρήγορη αυτοψία και αποζημίωση των αγροτών μας. Επειδή είμαστε δήμος πρωτογενούς παραγωγής θα πρέπει κε Δήμαρχε να συνεχίσετε τις προσπάθειες που αρχίσατε και να πιέσετε προς κάθε κατεύθυνση για άμεσα αποτελέσματα.

  • Ελαιοπαραγωγοί

Η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας είναι απελπιστική. Μετά από την περσινή οικονομική καταστροφική , το φάσμα μιας νέας καταστροφής και φέτος είναι ήδη ορατό γιατί δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε και σε ένα μήνα από σήμερα ξεκινά η συλλογή των ελαιών.

Όλη η περσινή παραγωγή είναι στοκαρισμένη και λόγω των χαμηλών τιμών, μιας άκρως χειραγωγούμενης αγοράς, φοβούμαστε ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί και φέτος οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα έχουν ούτε την οικονομική και ψυχολογική αντοχή, ούτε τους χώρους, για να στοκάρουν και για δεύτερη χρονιά το προϊόν.

Οι Ελληνοποιήσεις της ελιάς συνεχίζονται απτόητες, οι επιστροφές των εξαγωγών ελληνοποιημένων ελαιών επίσης, οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλές φορές από το υστέρημα του Ελληνικού λαού συνεχίζουν να  απέχουν από κάθε χρηματοδότηση, οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι ανύπαρκτες, το κόστος των ΤΟΕΒ υψηλό, η αγροτική οδοποιία είναι στα χαρτιά και λόγω κορωνοϊού αναμένεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την είσοδο των Αλβανών εργατών, που κατά κανόνα ασχολούνται με  την συλλογή της ελιάς με κίνδυνο η παραγωγή να μείνει στα δένδρα. 

Ανταπόκριση δεν υπάρχει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον δήμο, με την δικαιολογία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται !

Ζητάμε για μια ακόμη φορά, άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο για κοινό τρόπο αντίδρασης, έκδοση ψηφίσματος και άμεσες πιέσεις προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την αλλαγή των όρων του παιχνιδιού, με πρώτο μέτρο την αύξηση των ελέγχων και τον τερματισμό του φαινομένου, οι εισαγόμενες ελιές να πωλούνται ανεξέλεγκτα για Ελληνικές.

Το ερώτημα είναι, θα βάλετε πλάτη η θα συνεχίσετε να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ;

  • Αγροτική Οδοποιία

Υπάρχει εν εξελίξει  πρόσκληση που αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων της Χώρας για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

 Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, είναι δυνατή η χρηματοδότηση:
– εργασιών βελτίωσης των υφιστάμενων αγροτικών οδών, όπως:
– βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών,
– κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, τοιχία αντιστήριξης κ.α.),
– εργασίες διαμόρφωσης του καταστρώματος με συμπυκνωμένο υλικό, τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κλπ.
– Οριζόντιων επικουρικών δράσεων για το σύνολο των ανωτέρω Ομάδων (διοικητικά κόστη, αρχαιολογικές εργασίες, έργα ΟΚΩ κλπ) Η δράση εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές, εκτός σχεδίου οικισμών των Δήμων.

Ύψος προγράμματος 150.000.000 ευρώ (€)

Λήξη: 31/12/2020

Ερώτηση : Δεδομένου  ότι ο δήμος μας ασχολείται κατά κύριο λόγο με την πρωτογενή παραγωγή και το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας είναι οξυμένο, παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία για την επίλυσή του, θα την εκμεταλλευτείτε ;

  • Μαρίνα Μεσολογγίου & Ενεργειακή Κοινότητα

Θα σας ζητήσω για μία ακόμη φορά να μας ενημερώσετε για τα θέματα της Μαρίνας και της Ενεργειακής Κοινότητας. Το δημοτικό συμβούλιο σας έδωσε την απαιτούμενη στήριξη για να προχωρήσετε. Εσείς όμως απαξιείτε να μας ενημερώσετε για το που βρίσκονται τα θέματα, για  τις ενέργειες που έχετε κάνει μέχρι σήμερα και για τις αντιδράσεις που συναντάται. Δεν σας ζητάμε χάρη, είναι υποχρέωσή σας.

Ζητάμε την ενημέρωση όχι για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας η να σας κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά για να βοηθήσουμε όπου  μπορούμε, να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Μαθαίνουμε π.χ.  ότι η Αποκεντρωμένη η οποία είχε κρατήσει απαράδεκτη στάση και στο θέμα των βιορευστών, σας έχει βγάλει κόκκινη κάρτα για το κτήμα Πετούνη.  Σας λέει ότι δεν μπορεί να γίνει  εκεί η ΕΝΚΟΙΝ γιατί το κτήμα προορίζεται για την εγκατάσταση  των Ρομά.  Εσείς όμως, σε ερώτησή μας κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. μας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εξακολουθείτε κε δήμαρχε, να πιστεύετε ότι το Δ.Σ. και οι δημότες δεν χρειάζονται ενημέρωση ;

  • Αριθμός μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Από παντού μας έρχονται μηνύματα ότι στις  σχολικές αίθουσες του δήμου μας, οι μαθητές είναι πολλοί περισσότεροι του επιτρεπτού και δημιουργείται μεγάλη ανησυχία μεταξύ των γονέων, για την πιθανή επιδείνωση της διασποράς του κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία.  Το δε πρόβλημα των ακατάλληλων μασκών που δόθηκαν στους μαθητές, επιδεινώνει την ήδη σοβαρή κατάσταση.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας , τελείως ανεύθυνα και εν μέσω πανδημίας, έχοντας άλλα στο μυαλό τους, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα από 22 σε 25. Ταυτόχρονα πέταξαν το μπαλάκι της ευθύνης και της επίλυσης των όποιων προβλημάτων  του κορωνοϊού στους δήμους.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ευθύνη επίλυσης του προβλήματος είναι στο δήμο και δεδομένου ότι πολλοί δήμοι, μεταξύ αυτών και ο δήμος Αγρινίου, έχουν ενοικιάσει αίθουσες για την αποσυμφόρηση των μαθητών στα σχολεία, η έχουν πάρει άλλα μέτρα, ρωτάμε :

Σκοπεύει ο δήμος μας να πάρει κάποια μέτρα για την αποσυμφόρηση των μαθητών στα σχολεία και πότε ;  γιατί τα μαθήματα ήδη άρχισαν και τα προβλήματα είναι πολλά.

  • Εκτροπή Αχελώου

Ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, στην Έκθεση της  Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η εκτροπή του Αχελώου παραμένει αταλάντευτη κυβερνητική επιλογή, επαναφέροντας στο προσκήνιο την εκτροπή της λογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως “εξετάζεται η δυνατότητα μερικής μεταφοράς  250 εκατ. κ.μ. νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλική πεδιάδα ….. αλλά θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια ”.

Τα 250 εκ. κ.μ. είναι το πρώτο στάδιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκληρωτική εκτροπή του Αχελώου. 

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή θεσμική και νομική προετοιμασία σε κυβερνητικό επίπεδο, η οποία ενδεχομένως να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, για την εκτροπή του Αχελώου.

Ρωτάμε λοιπόν :

  • Γνωρίζουν κάτι σχετικό με την κυβερνητική προετοιμασία οι φορείς του Νομού και της Περιφέρειας;
  • Έχουν ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσουν, συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό;
  • Έχουν αναθέσει και σε ποιους νομικούς την επανεξέταση της όλης υπόθεσης από τη δική μας σκοπιά;

Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε  εγρήγορση για να προλάβουμε τα χειρότερα που έρχονται. 

Η αδιαφορία και ο εφησυχασμός, είναι συνενοχή στην εκτροπή της λογικής και στο περιβαλλοντικό έγκλημα και αν δεν αντιδράσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά, θα φέρετε απόλυτη την ευθύνη για την επικείμενη καταστροφή.

  • Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχαμε 38 συνταξιοδοτήσεις καθηγητών και έχουν γίνει 12 προσλήψεις και αναμένεται να γίνουν μελλοντικά άλλες 11 η 12. Στα τμήματα του Μεσολογγίου και του Αγρινίου υπάρχει μεγάλη έλλειψη μελών ΔΕΠ. Σε ένα μάλιστα τμήμα υπάρχει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ.  Με βάση τα παραπάνω δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει άμεσα η στελέχωση των τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και αυτό δεν αποτελεί ευοίωνο γεγονός για το μέλλον της Γεωπονικής Σχολής στο Μεσολόγγι.

Με δεδομένο ότι η πόλη μας θα πρέπει να στηρίξει με κάθε μέσο τα πανεπιστημιακά τμήματα του Μεσολογγίου, τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε επί του θέματος ;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης

Ι.Π. Μεσολογγίου 21/9/2020