Το έργο του, μετά από ένα χρόνο θητείας, παρουσίασε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, στον προαύλιο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου, την Κυριακή 27/09/2020.

Ο κ. Λύρος, με βασικό του στόχο όπως είπε “την αναγέννηση του τόπου, που με συναίσθηση των ευθυνών προχωρά σε τολμηρές αλλαγές αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος“, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα ανά τομέα:

Σχετικά με την οικονομική υπηρεσία, δήλωσε: “καταφέραμε σε συνεργασία με το προσωπικό του δήμου, με σωστή οικονομική διαχείριση, μέσα από τον προγραμματισμό και την τακτοποίηση, τη συνεχή ανάπτυξη και βιωσιμότητα του δήμου. Με τις απαραίτητες ενέργειές μας, επιβάλλουμε τη διαφάνεια στις διαδικασίες. Θέσαμε ως προτεραιότητα και πετύχαμε σημαντικότατη μείωση κόστους λειτουργίας στο Δήμο“.

Συγκεκριμένα για το 1ο οκτάμηνο ανακοίνωσε “πετύχαμε μείωση δαπανών στις υπηρεσίες του Δήμου κατά περίπου 700.000 €“, ενώ από τα χρέη των παρελθόντων ετών που κληρονόμησε ο δήμος, ύψους 954.000 €, δήλωσε ότι έχουν πληρωθεί ήδη 560.000 ευρώ.

Σχετικά με τη ΔΕΥΑΜ, δήλωσε ότι στη δικαστική υπόθεσή της η νέα δημοτική αρχή απέτρεψε απώλειες ύψους πάνω από 120.000 €. Δήλωσε ότι βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να μην υπάρχει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. “Η άλογη διαχείριση τόσα χρόνια σε συνδυασμό με τις υπέρογκες καταναλώσεις ενέργειας δεν μας δίνουν κανένα περιθώριο κίνησης. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μελετήσαμε το πρόβλημα και πριν ακόμη κλείσει ο 1ος χρόνος έχουμε προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική. Συστήσαμε την Ενεργειακή Κοινότητα. Παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα οφείλονται στα διαλυμένα λογιστήρια και ταμεία των νομικών μας προσώπων και στη γραφειοκρατία, με πολύ προσωπικό αγώνα και κόπο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως είμαστε ο πρώτος ή ο δεύτερος Δήμος πανελλαδικά. Ήδη προχωρούμε με ταχύτητα στην αδειοδότησή της και στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε Φ/Β σταθμό παραγωγής ρεύματος 10MW“.

Υπογράμμισε ότι τα Νομικά του πρόσωπα του Δήμου είναι χρεωκοπημένα, σε εγκατάλειψη και σε λειτουργικό αδιέξοδο:

ΔΕΥΑΜ 8.751.828 €
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1.726.000 €
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 1.350.000 €
ΧΥΤΑ 121.313 €
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ 35.000 €

Τα λογιστικά και τα λογιστήριά τους στον αέρα. Δαπάνες και παραστατικά ακαταχώριστα για πολλά χρόνια. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και οι ισολογισμοί τους σε εκκρεμότητα σε βάθος ετών. Κληθήκαμε και πληρώνουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 25.000 €.
Τον κατήφορο αυτόν τον σταματήσαμε. Βάζουμε τάξη στα ταμεία και στα λογιστήρια και προχωρούμε στη μηχανοργάνωση του Δήμου. Ορίσαμε ορκωτούς λογιστές που ήδη άρχισαν να μας προσκομίζουν τα πορίσματα τους με σημαντικότατα ευρήματα ως προς την κακοδιαχείριση των παρελθόντων ετών και τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα και σε όποια εξέλιξη επιβάλει η δικαιοσύνη.

Σχετικά με τα έργα της νέας δημοτικής αρχής, ανέφερε αναλυτικά:

Α. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ Ή ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2.030.000 €)

– Ηλεκτροφωτισμός Δ.Ε. Μεσολογγίου – Δ.Ε. Αιτωλικού – Δ.Ε. Οινιαδών (π.χ. Αιτωλικό: Από Άστιγγα μέχρι πρατήριο Κασσαβέτη, από το σταθμό ως τα πρώτα γεφύρια και από τα δεύτερα γεφύρια μέχρι Σακέτο, Περιμετρική Πλώσταινας, Κατοχή)

– Συντήρηση οδοποιίας σε όλο τον Δήμο (ασφαλτοστρώσεις σε οδούς που χρήζουν άμεσων επεμβάσεων)

– Αποκατάσταση φθορών κρηπιδότοιχου και συντήρηση παραλίας Τουρλίδας. Την παραλία της πόλης μας την οποία εξωραΐσαμε ήδη την ανεβάζουμε ακόμη πιο ψηλά. Επίσης σχεδιάζουμε την τοποθέτηση μηχανισμού πρόσβασης ΑΜΕΑ σε τέσσερα σημεία στις παραλίες του Δήμου.

– Πλήρης ανακαίνιση του κλειστού Γυμναστηρίου Γυμνασίου – Λυκείου Νεοχωρίου.

– Εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στο 1ο Νηπιαγωγείο Κατοχής (με τη μόνωση και στεγανοποίηση της ταράτσας με κατάλληλα υλικά, την αποκατάσταση των εσωτερικών θυρών του κτηρίου, τον καθαρισμό και αποκατάσταση του αύλειου χώρου και την τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς για την απασχόληση των νηπίων.

– Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού με σκοπό την κατασκευή 12 νέων Παιδικών χαρών 2 στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στον Άγιο Θωμά, στα Μούσουρα, στα Ελληνικά, στα Ρέτσινα, στον Άγιο Ηλία, στη Σταμνά.

– Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου κεντρικής πλατείας Αιτωλικού (με κυβόλιθους)

Β. ΈΡΓΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ Ή ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 3.336.000 €)

Μεταξύ των οποίων είναι:

-Βελτίωση Αγροτικής οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις σε σημεία που χρήζουν άμεσων επιτακτικών επεμβάσεων και οι οποίες εκκρεμούν χρόνια)

-Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μεσολογγίου

-Οpen Mall. Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση της εικόνας για το εμπορικό Κέντρο της Πόλης

-Αποκατάσταση Τείχους Κήπου Ηρώων

-Διαμόρφωση πεζοδρομίων – διαβάσεων (οικοδομικό τετράγωνο από το Ξενοδοχείο Liberty έως και εξωτερικά του Κήπου Ηρώων και σε σημεία εντός της Κοινότητας Κατοχής)

– Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου Αιτωλικού

– Επισκευή και συντήρηση των Δημοτικού κτιρίων Αιτωλικού – Οινιαδών (Δημαρχείο Αιτωλικού)

-Συντήρηση σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας (επισκευή στεγών, υγρομονώσεις οροφής, επισκευή επιχρισμάτων, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων)

– 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου (συστεγαζόμενο με το 3ο Νηπιαγωγείο),

– Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά

– Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών

– Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου

– Δημοτικό Σχολείο Μάστρου

– 1ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου

– 2ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου

– ΕΠΑ.Λ. Κατοχής

– Γυμνάσιο Κατοχής

– Γυμνάσιο-Λύκειο Ευηνοχωρίου

– Συντήρηση και επισκευή Παιδικών Σταθμών (επεμβάσεις ανακαίνισης για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των χώρων τους).

– 2ος Παιδικός Σταθμός Μεσολογγίου

– 3ος Παιδικός Σταθμός Μεσολογγίου

– Παιδικός Σταθμός Αιτωλικού

– Παιδικός Σταθμός Νεοχωρίου

– Παιδικός Σταθμός Σταμνάς

– Παιδικός Σταθμός Ευηνοχωρίου

– Παιδικός Σταθμός Κατοχής

Γ. ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

Μεταξύ των οποίων είναι:

– Επέκταση και βελτίωση παραλίας Τουρλίδας – Παραλίας Αγίας Τριάδας

-Βελτίωση δρόμου προς Διόνι και Παλιοπόταμο

-Ασφαλτόστρωση χώρου parking Αιτωλικού

-Έργα ηλεκτροφωτισμού σε Μεσολόγγι, Κατοχή, Αιτωλικό

-Περίφραξη Μουσείου Κατράκη

-Πλακοστρώσεις, καθαρισμοί χώρων παλιού κινηματογράφου Αιτωλικού

-Στέγαστρο στο ΕΠΑΛ Κατοχής

– Αντικατάσταση κουφωμάτων Γυμνασίου – Λυκείου Ευηνοχωρίου

-Ευπρεπισμός – στέγαστρο στον 1ο Βρεφικό Σταθμό Μεσολογγίου

-Αλεξικέραυνο στο Γυμνάσιο -Λύκειο Νεοχωρίου.

Δ. ΕΡΓΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Μεταξύ των οποίων είναι:

-Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μεσολογγίου. Μια σπουδαία υποδομή, ένα έργο ζωής για τους συμπολίτες μας.

-Ανάπλαση ανοιχτού θεάτρου – αλσυλλίου Μεσολογγίου

-Ύδρευση Αγίου Γεωργίου

-Ολοκλήρωση Ύδρευσης Οινιαδών

-Κατασκευή πλατειών και πεζοδρόμων.

Ε. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

-Είσοδος Πόλης στην οδό Ναυπάκτου. Ένα έργο που θα ξεκινά από το πρώην Lidl και θα εκτείνεται μέχρι το 2 ο Λύκειο επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στον Άγιο Δημήτριο. Επιτέλους η πόλη μας θα αποκτήσει αξιοπρεπή είσοδο!

-Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ομβρίων σε Βίγλα – Άγιο Δημήτριο και Καλλονή

-Αναβάθμιση στις Αθλητικές εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου Μεσολογγίου. Γι’ αυτό το έργο έχουμε αφιερώσει άπειρες εργατοώρες. Είμαστε αισιόδοξοι και καθημερινά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία και τις παθογένειες. Προς το παρόν δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο.

-Οδική σύνδεση της πόλης μας με το Πανεπιστήμιο (από το Πανεπιστήμιο έως την motivo).

– Κατασκευή δικτύου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου από Τουρλίδα έως Μουσείο Άλατος

-Ανάπλαση Βυρώνειου Πάρκου και συνοδά έργα.

-Διασύνδεση ανατολικής και δυτικής περιμετρικής Μεσολογγίου.

– Μελέτες για την τακτοποίηση και αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης.

-Τοποθέτηση Υπόγειων Κάδων απορριμμάτων.

– Ανάπλαση χώρου περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου

-Αποκατάσταση και επέκταση της Παλαμαϊκής Σχολής

– Επισκευή υδατόπυργων στην Δημοτική Ενότητα Οινιαδών

Επιδιώξαμε και πετύχαμε την Υπογειοποίηση του Δικτύου της ΔΕΗ στην οδού Κύπρου και στον δρόμο προς Τουρλίδα. Επίσης, ανασύραμε μετά από πολλά χρόνια την υπογειοποίηση της οδού Κ. Λάσκαρη στο Αιτωλικό και το έργο ολοκληρώνεται.

Σχετικά με την καθαριότητα, δήλωσε ότι η νέα δημοτική αρχή προχώρησε στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων (συλλογή – ανακύκλωση – διάθεση) καταβάλλοντας συγχρόνως προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών. Συγκεκριμένα, είπε:

– Προγραμματίζουμε την επέκταση με νέο κύτταρο στο ΧΥΤΑ.

– Έχουμε υπογράψει και άμεσα ξεκινάει στον Δήμο μας η διαχείριση βιοαποβλήτων.

– Η ανταποδοτική Ανακύκλωση έχει προχωρήσει και αναμένουμε την παραλαβή του οικίσκου στο οποίο θα πραγματοποιείται η ανακύκλωση.

– Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τον στόλο των μηχανημάτων έργων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και αυξήσαμε την προσωπική μας εργασία και αποτελεσματικότητα. Mηχανήματα, τα οποία βρήκαμε σε άθλια κατάσταση εγκαταλελειμμένα, χαλασμένα, κάποια ξεχασμένα σε αποθήκες, τα επισκευάσαμε και τα θέσαμε σε λειτουργία. Νομιμοποιήσαμε τη χρήση και τη λειτουργία τους, βγάζοντας τις άδειες και τα πιστοποιητικά που θα έπρεπε να έχουν, αλλά δεν βρήκαμε πουθενά, ώστε το προσωπικό μας να είναι και να αισθάνεται ασφαλές.

– Συστήσαμε επιτροπή καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του δήμου και επιτροπή καταστροφής.

– Παραλάβαμε ένα καλαθοφόρο, αναμένουμε την παραλαβή ενός ακόμη. Παραλαμβάνουμε άμεσα 2 νέα απορριμματοφόρα, 1 ανοικτό και 2 κλειστά αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς και 1 μικρό φορτηγό. Επίσης προμηθευτήκαμε και δύο αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ, ενώ τύχαμε και της δωρεάς δύο αυτοκινήτων.

– Προμηθευτήκαμε και αναμένεται πλήρης σειρά ειδών ατομικής προστασίας για το προσωπικό μας.

– Προβήκαμε σε αντικαταστάσεις ελαστικών και σέρβις σε όλο τον στόλο μετά από πολλά χρόνια.

– Προμηθευτήκαμε νέους κάδους απορριμμάτων, συγκεντρώσαμε παλιούς κάδους και αποσύραμε όσους δεν επισκευάζονταν. Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε καλαθάκια απορριμμάτων.

– Πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων οι οποίοι δεν είχαν φροντιστεί ποτέ. Επιμεληθήκαμε τις παραλίες μας τις πλατείες, τους δρόμους, τις νησίδες. Καθαρίσαμε αυλάκια και σημεία εγκαταλειμμένα, σε ξεχασμένες γειτονιές του Δήμου.

– Κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και του προγράμματος Novoville δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να μας αποστέλλουν τα αιτήματά τους από όπου κι αν βρίσκονται. Μέσω μιας απλής εφαρμογής από το κινητό τους στο οποίο λαμβάνουν και τις απαντήσεις για την πορεία του αιτήματος.

– Καθιερώσαμε την ώρα του δημότη σε εβδομαδιαία βάση, όπου προσωπικά έχω την χαρά να συναντώ τους συνδημότες και να ακούω από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους.

– Περισυλλέξαμε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στις γειτονιές των πόλεών μας.

– Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το πρόβλημα των κουνουπιών με στοχευμένους ψεκασμούς.

– Φροντίσαμε σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία ώστε τα μη δεσποζόμενα ζώα να βρουν αξιοπρεπές καταφύγιο, φροντίδα και προστασία.

Για την πλήρη ομιλία – απολογισμό του Δημάρχου, δείτε εδώ.

etoliko.gr