Είναι αλήθεια ότι το δημοτικό συμβούλιο κι οι δημοτικοί σύμβουλοι τείνουν να γίνουν διακοσμητικά στοιχεία θεατές μιας οχλαγωγίας που δεσπόζει η άναρχη συζήτηση (με μεγάλη ευθύνη και του Προέδρου κου Τσώλου) και η απουσία ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ο κ. Δήμαρχος «ενοχλείται» γιατί ερωτάται, ας τον ενημερώσει κάποιος επιτέλους ότι στα δημοτικά συμβούλια οι δημοτικοί σύμβουλοι «ελέγχουν» τη διοίκηση μέσω ερωτήσεων ενώ ταυτόχρονα ενημερώνονται οι δημότες μιας και το δημοτικό συμβούλιο είναι ανοικτό σε όλους. 

Ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να μην απαντά ποτέ σε κάποιους ενώ σε άλλους «πετά» την μπάλα στην εξέδρα. Το τραγελαφικό δε να καλεί άπαντες στο γραφείο του για να ενημερωθούν μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ή προσπάθεια να κρατήσει τα πεπραγμένα της διοίκησής του σε γνώση λίγων ανθρώπων και όχι των δημοτών. Ευτυχώς η τεχνική της Στρουθοκαμήλου δεν περνάει γιατί μόνο η Στρουθοκάμηλος δε βλέπει. Όλοι οι άλλοι βλέπουν και κρίνουν. 

Θα έπρεπε δε να μεταδίδονται όλα τα δημοτικά συμβούλια ζωντανά στο κοινό και όχι κατά περίπτωση και από ιδιωτικά μέσα κάτι που είναι και στο πρόγραμμα του Δημάρχου. Αυτό το έχω ζητήσει προσωπικά εδώ και χρόνια. 

Οι διαπιστώσεις που μπορούν να γίνουν από την τελευταία συνεδρίαση και το κρίσιμο θέμα που αφορούσε στις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες στο Δήμο μας είναι συγκεκριμένες.

 • Η καταστροφή της 28ης Σεπτεμβρίου οφειλόταν σε ανθρώπινο παράγοντα. Απουσίαζε ο υπάλληλος που ελέγχει τη εύρυθμη λειτουργία ενός νέου έργου στα αντλιοστάσια της πόλης ενώ ταυτόχρονα είχε γίνει κακή ρύθμιση των αυτοματισμών του αντλιοστασίου
 • Την ευθύνη λειτουργίας των αντλιοστασίων μετά την 31.5.2020 την έχει η ΔΕΥΑΜ που όμως ούτε συμμετείχε στην μελέτη και εκτέλεση του έργου ούτε έχει ενημερωθεί ( !!! ) για την παράδοση του έργου.
 • Η Ανάδοχος εταιρία όπως ενημερωθήκαμε έχει την ευθύνη συντήρησης των αντλιοστασίων για 15 μήνες ακόμη. Όμως επειδή ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜ δεν παραλαμβάνουν την λειτουργία ως οφείλουν έχει αναλάβει και τη λειτουργία των αντλιοστασίων. 
 • Ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή θέλει να ελέγξει την ποιότητα του έργου και θα μπουν για το σκοπό αυτό ειδικοί εμπειρογνώμονες. Μέχρι τότε ανέφερε δεν παραλαμβάνει το έργο ενώ η υπηρεσία του έχει υπογράψει για περαίωση των εργασιών και φυσικά οι Δημότες μπορούν να συνεχίσουν να πνίγονται. Το θέατρο του παραλόγου.
 • Ο κ. Δήμαρχος απέδωσε τις ευθύνες στην εταιρία κατασκευής του έργου και σε όλους όσους έχουν διοικήσει τα τελευταία χρόνια. Εκείνος δεν έχει καμία ευθύνη.
 • Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δεν γνώριζε και δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Όμως τα έγγραφα που κατέθεσα στο προεδρείο δείχνουν ότι και γνώριζε τα προβλήματα και είχε κοστολογημένες προτάσεις από την ΔΕΥΑΜ.
 • Ο κ. Δήμαρχος ξέχασε να πει, αλλά το τόνισα προσωπικά, ότι μαζί πήγαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών όταν πέρυσι «πνίγηκε» το Λεσίνι και στη συνάντηση με τον Υπουργό μας είπαν ξεκάθαρα..ΦΕΡΤΕ ΜΕΛΕΤΕΣ να πάρετε χρήματα.
 • Ο κ. Δήμαρχος ξέχασε να πει, αλλά το τόνισα προσωπικά, ότι η Περιφέρεια σε επαναλαμβανόμενες τεχνικές συναντήσεις μας είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα. ΦΕΡΤΕ ΜΕΛΕΤΕΣ να πάρετε χρήματα. 
 • Η ΔΕΥΑΜ και η εικόνα που ο διευθυντής της παρουσίασε, βρίσκεται σε «κώμα». Δεν έχει χρήματα αφού δεν εισπράττει, δεν έχει προσωπικό, δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της.
 • Το Αιτωλικό και οι Οινιάδες και τα εκεί αντλιοστάσια είναι απροστάτευτα. Σε μία διακοπή λοιπόν ρεύματος θα έχουμε πάλι καταστροφή. Ενώ και οι αντλίες και εν γένει η υποδομή τους χρειάζεται εκσυγχρονισμό μετά από 40 χρόνια κατασκευής.
 • Η περιοχή της Ζεστής κινδυνεύει μιας και τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιόνιας οδού αναζητούνται. 
 • Ο κ. Δήμαρχος και οι συνεργάτες του «ψάχνουν» να βρουν τους διακόπτες και δεν γνωρίζουν που βρίσκονται ένα χρόνο μετά ώστε οι ίδιοι να μετατρέπονται σε προσωπικό ασφαλείας όταν βρέχει. Έχουν μπερδέψει και τους ρόλους οι διοικούντες το Δήμο. Μιας και είναι ανίκανοι να αναθέσουν τη δουλειά μέσω διαγωνισμού σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο επιλέγουν να παρεμβαίνουν οι ίδιοι σε εγκαταστάσεις με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας των δημοτών. Να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να καταλάβουν το ρόλο τους. Μέχρι τότε αλίμονο στους δημότες.

Συμπεράσματα.

 • Δεν ευθύνεται η νέα δημοτική αρχή για τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών. Έχει όμως την πολιτική ευθύνη να «τρέξει» γρήγορα εκείνα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί η πόλη.
 • Δεν διοικεί η εταιρία κ. Δήμαρχε αλλά εσείς. Πάρτε την ευθύνη που σας αναλογεί και δώστε λύσεις.
 • Οι δημοτικές αρχές έχουν συνέχεια. Και κληρονομούν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά από μια απερχόμενη δημοτική αρχή. Οφείλουν να κάνουν άμεσα τις κινήσεις εκείνες που θα δώσουν λύση στα προβλήματα. Κι αν δε μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, να λυθούν αυτά που είναι πιο επείγοντα.
 • Η νέα δημοτική αρχή με ευθύνη Δημάρχου κινείται πίσω από τα γεγονότα και όχι μπροστά. Δεν προλαμβάνει και «τρέχει» πανικόβλητη να θεραπεύσει.  
 • Είναι ενήμερος για τα προβλήματα ο νέος Δήμαρχος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα γιατί είχε την τύχη να έχει συνεργάτες που γνώριζαν. Επέλεξε να τους απομακρύνει γιατί τον κυρίευσε η αλαζονεία και η ανασφάλεια.
 • Η νέα δημοτική αρχή έχει χρήματα. Δεν είχαν όλες και η συγκυρία δεν ήταν ποτέ τόσο ευνοϊκή όσο σήμερα.

Πρόταση.

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει άμεσα να τρέξει όσα τον έχει ενημερώσει η ΔΕΥΑΜ και να εκτελέσει τα απαιτούμενα έργα θωράκισης της πόλης. Ναι, δεν μπορεί και δεν έχει το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για την συνολική θωράκιση της πόλης. Ας καταθέσει χθες στο Υπουργείο και την Περιφέρεια τις μελέτες που σε επίπεδο εκτίμησης είναι στη διάθεσή της. Και ας διαθέσει η ίδια ένα ποσό για το μερικό εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων του Δήμου. Δεν επιτρέπεται να έχει χρήματα και να μην τα διαθέτει. Ούτε καν ένα μικρό ποσό για ΜΕΛΕΤΕΣ !!

Τέλος ας σταματήσει να βλέπει φαντάσματα του χθες. Σήμερα είναι στο τιμόνι του Δήμου και έχει την πολιτική ευθύνη για τα αυτονόητα. Δεν μπορεί να επιτρέπει να λειτουργεί η εταιρία τα αντλιοστάσια και να μην διαθέτει προσωπικό ασφαλείας ειδικά όταν ξέρει ότι υπάρχει κακοκαιρία. 

Ο δημότης ενδιαφέρεται για τη λύση. Όχι για τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός έργου και ποιος φταίει. Μετατρέψατε το δημοτικό συμβούλιο σε λαϊκό δικαστήριο και τους δημοτικούς συμβούλους σε εισαγγελείς. Συνέλθετε γιατί εκτίθεστε. Ενημερώστε για το πρόβλημα τους δημότες και ανακοινώστε τις δικές σας ενέργειες. 

Διοικείτε δεν δικάζετε. Αυτό είναι μιας άλλης εξουσίας αρμοδιότητα και έχει ήδη ενημερωθεί. 

ΥΓ1. Με ευθύνη σας δεν πήρατε συμπληρωματική σύμβαση 250.000€ προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να ολοκληρωθεί το 4ο αντλιοστάσιο της πόλης στην περιοχή Βίγλα Μεσολογγίου. Ο λόγος γιατί το έργο ήταν προϊόν δημοπρασίας με ποσοστό 3%. Δηλαδή χάσαμε την ευκαιρία, αφού δε θέλετε ο ίδιος να το χρηματοδοτήσετε με ιδίους πόρους, γιατί έγιναν αυτά που έγιναν με τη προηγούμενη δημοτική αρχή. Τεράστιο επιχείρημα. Να το πείτε στους κατοίκους που πνίγονται κάθε φορά όταν βρέχει στη Βίγλα. Αλλά όπως ανακοινώσατε ζητήσατε και πήρατε «δώρο» τη μελέτη του έργου από την εταιρία που δικάσατε προχθές. 

ΥΓ2. Διατείνεστε ότι κάνατε οικονομία στο Δήμο αν και κατά τη γνώμη μου είναι μια «μαγική» εικόνα που έχει να κάνει και με τη μαγεία των αριθμών. Η οικονομία δεν είναι το παν. Η λύση των προβλημάτων είναι το παν. Κι όταν δε, περηφανεύεστε ότι μειώσατε τις δαπάνες προσωπικού (πιθανόν από συνταξιοδοτήσεις) από τη μία και από την άλλη δεν έχετε προσωπικό να επιβλέψετε σημαντικότατες δομές κάπου το πράγμα χωλαίνει ή έχει πάρει στραβό δρόμο. Χρόνος υπάρχει, μην τον αφήνετε να περνάει απλά αποποιούμενος ευθύνες. Ο Δήμαρχος και έχει και πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Διαμαντόπουλος  Σπύρος

Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος