Στο πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ακούσαμε για άλλη μια φορά το εκβιαστικό δίλημμα αυτοπροστασία ή καραντίνα, μεταφέροντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα έξαρση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη. Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση αξιοποίησε το καλοκαίρι, για να θωρακίσει τo Ε.Σ.Υ. όταν ήδη η κατάσταση που διαμορφώνεται στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι εκρηκτική.

Επίσης επανέλαβε τα περί 6.200 προσλήψεων όταν οι προσλήψεις αυτές είναι όλες με ημερομηνία λήψης και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Είπε επίσης ότι οι κλίνες Μ.Ε.Θ. αυξήθηκαν από 557 σε σχεδόν 1.000 από τις 3.500 κλίνες που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Παράλληλα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το κράτος στον καλύτερο χορηγό των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών δομών υγείας από τις τσέπες των εργαζομένων των συνταξιούχων και του λαού. Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ανοίξει νέες Μ.Ε.Θ. στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να προχωρήσει σε επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, έρχεται με τη νέα υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α) όχι μόνο πριμοδοτεί τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνει.

Συγκεκριμένα η Απόφαση αυτή αναφέρει:

Σε περίπτωση νοσηλείας σε Μ.Ε.Θ. η χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ε.Ο.Π.Υ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,00 και αυτό προφανώς να γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να επεκταθούν και να αυξήσουν μέχρι 40% στα ιδιωτικά κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ. χωρίς να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός έλεγχος καταλληλότητας.

Οι κλινικάρχες υποτίθεται να ελεγχθούν αν τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις με τη λήξη της πανδημίας αφού πρώτα έχουν νοσηλεύσει ασθενείς και βέβαια να έχουν ήδη εισπράξει τα ανάλογα νοσήλια. Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκ. € από το κρατικό προϋπολογισμό δηλαδή από την αντιλαϊκή φοροληστεία σε βάρος   σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Την έκθεσή της για σχέδιο αξιοποίησης των 32 δις που προορίζονται για την Ελλάδα από το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. παρουσίασε στις 17/7/2020 η λεγόμενη επιτροπή Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και εξοπλισμού τους με νέα εργαλεία για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και το ξήλωμα δικαιωμάτων όπως η Κοιν. Ασφάλιση μέσω της προσθήκης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους του σχεδίου Ανάπτυξης που παρουσιάζεται είναι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές επαγγελίες της Ν.Δ. και έρχεται να κουμπώσει πάνω στο νόμο λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στην καθαρή ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων η Κυβέρνηση δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά ήδη έχει κάνει βήματα με το σχέδιο πόρισμα που συνέταξε η λεγόμενη επιτροπή των σοφών στο Υπ. Εργασίας υπό την εποπτεία του τότε Υφυπ. Μηταράκη, μάλιστα τότε να σας θυμίσω συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδας, όλα τα κοράκια δηλαδή που ετοιμάζονταν να θησαυρίσουν με την διάλυση της Κοιν. Ασφάλισης. Οι βασικές ιδέες του πορίσματος που συντάχθηκε για λογαριασμό του Υπ. Εργασίας προβλέπουν:

Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την απόδοση του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για επιλογή ανάμεσα σε τρία επενδυτικά πακέτα χαμηλού μεσαίου και υψηλού επενδυτικού ρίσκου.

Όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/21 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους. Με άλλα λόγια, το κράτος διευρύνει την πελατεία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφάλισης, εντάσσοντας υποχρεωτικά στο νέο σύστημα ομάδες κλάδων και επαγγελμάτων που με το ισχύον σύστημα δεν διαθέτουν επικουρική ασφάλιση. Τέτοιες μεγάλες κατηγορίες είναι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία Τ.Ε.Β.Ε. – Ο.Γ.Α.

Στο πλαίσιο του σημερινού Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και εφ’ άπαξ παροχών το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. δημιουργείται ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής Ασφάλισης και το Ταμείο να είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών.

Παρά τις σκόπιμες ασάφειες για το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα, το πόρισμα παραδέχεται ότι τουλάχιστον μετά τα πρώτα δέκα χρόνια η διακοπή ροής εισφορών στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείματα τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το κόστος αυτό από το ένα σύστημα στο άλλο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δις. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι στοχεύει στην ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημοσίου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει και πάλι τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, με στόχο να καταργήσει την προνοιακή προστασία των συντάξεων, όπως αυτή επιταχύνεται με τα αυξημένα ποσοστά για εκείνους που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δημοσιεύτηκε πριν δύο βδομάδες περίπου ο νόμος 417/2020 ο οποίος στο άρθρο 114 περιλαμβάνει την τροπολογία που ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή και αφορά την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αρκετοί συνάδερφοι απόρησαν με την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τα αναδρομικά κομμένα σε ποσοστό 64%, αφήνοντας εκτός τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, αντίθετα με όσα ορίζουν οι πρόσφατες αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. θυμίζουμε ότι 1,6 εκατομμύρια κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, από το σύνολο των 2.500.000 συνταξιούχων της χώρας, έμειναν εκτός ρύθμισης και δεν πρόκειται να λάβουν ούτε 1€.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους για την κάλυψη των αναγκών της εθνικής άμυνας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία για να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. Είναι όμως έτσι;

Ο Υπουργός Οικονομίας σε ομιλία του στη Βουλή πρόσφατα, δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι 31 δις €, συνεπώς προβλήματα ρευστότητας και αποθεματικών δεν υφίσταται. Παράλληλα θεσπίζει νόμους όπου απαλύνει τους εφοπλιστές και τους μεγάλους ομίλους από τους φόρους της τάξης των 3-4 δις. Τα δε εφοπλιστικά ανέρχονται σε 6 δις.

Μα επιτέλους συνάδερφοι ποιους κοροϊδεύουν! Οι αποφάσεις της πιλοτικής δίκης στο Σ.Τ.Ε. για τα αναδρομικά, που σημειωτέων προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, κινούνται στην κατεύθυνση της οριστικής παραγραφής των δίκαιων διεκδικήσεων των συνταξιούχων για όλες τις περικοπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η υποχρέωση που προκύπτει για την κυβέρνηση να επιστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα δεκάδες δις που άρπαξαν στη διάρκεια μιας 10 ετίας από τους συνταξιούχους, σε τίποτα δεν μειώνουν το μέγεθος του εγκλήματος. Πολύ περισσότερο δεν αλλάζουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της δουλειάς από τις απανωτές περικοπές και τα άλλα μέτρα. Μάλιστα η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα που επιδίκασε το Σ.Τ.Ε. επικαλούμενη τις οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της οικονομίας, είναι μία επιπλέον πρόκληση αλλά και μία επιβεβαίωση ότι ούτε τα ελάχιστα δεν είναι διασφαλισμένα για τους συνταξιούχους. Τόσο οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. όσο και το σκεπτικό τους επιβεβαιώνουν τον αντιδραστικό ρόλο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό του ως νόμο λαιμητόμο.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, οι συνθήκες που βιώνουμε είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες, όμως μέσα στη φωτιά δένει το ατσάλι όπως λέει και ο ποιητής.

Την αγωνία μας και την δικαιολογημένη ανησυχία που νιώθει ο λαός μας πρέπει να την μετατρέψουμε σε αγωνιστική στάση, δυναμώνοντας τον αγώνα μας μαζί με το εργατικό κίνημα, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα για να φέρουμε τα πάνω κάτω.        

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ