Πριν λίγες ο Δήμαρχος έκανε τον απολογισμό του για τον πρώτο χρόνο θητεία του και όποιος τον παρακολούθησε θα διαπίστωνε ότι ένα χρόνο τώρα έγιναν όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Πολλά έργα ακούστηκαν ότι έγιναν ή ότι θα γίνουν σε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Ένιωσα «λίγο» ότι βρίσκομαι στο Ντουμπάι να πω την αλήθεια, αλλά τα προβλήματα της ισχυρής βροχόπτωσης των επόμενων ημερών σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι με έφερε στην πραγματικότητα, όπως κι εσάς να φανταστώ.

Σήμερα, όμως, δε θα κάτσω να κάνω, εγώ, κριτική στο έργο του Δήμαρχου. Δεν είναι δική μου δουλειά. Ούτε θα μπω σε μια τέτοια κουβέντα, γιατί θα ακούσω για ακόμα μια φορά το κλασικό «είσαι Καραπανικός εσύ. Τι άλλο θα έλεγες;». Υπάρχουν, άλλωστε, οι πολιτικοί του αντίπαλοι για αυτήν την δουλειά.

Ούτε για το νοικοκύρεμα στα οικονομικά θα γράψω. Επειδή ο μαύρος, γεωπονική σπούδασα και δεν είναι στο επαγγελματικό μου πεδίο τα οικονομικά. Άλλωστε τα οικονομικά βασίζονται σε νούμερα. Και τα νούμερα ένας καλός λογιστής τα διαχειρίζεται όπως θέλει για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θα επικεντρωθώ μόνο σε ένα έργο του Δήμαρχου που έλαβε χώρα στον τόπο που μένω. Ένα έργο όπου η δημοτική ομάδα όταν γινόταν η εκτέλεση του έγραφε στα social media για «επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος». Ένα έργο όπου φωτογραφήθηκαν όλοι στην έναρξή του (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος). Ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα του τόπου μου. Ένα έργο όπου ο Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στον απολογισμό του. Ένα έργο που αναφέρεται στα βίντεο του Δήμου που μας βομβαρδίζουν καθημερινά στα  social media. Ένα έργο – σταθμός για το Αιτωλικό. Ένα έργο μισό – φάντασμα θα πω εγώ. Και εξηγούμαι.

Ένα έργο για το οποίο δεν έγινε καμία τεχνική μελέτη. Ένα έργο για το οποίο δεν βγήκε ποτέ κονδύλι. Ένα έργο το οποίο δημιουργήθηκε από τα «υπολείμματα» άλλου έργου. Ένα έργο που έγινε με πλήρη προχειρότητα. Ένα έργο που έγινε μισό από όποια οπτική γωνία και να το κοιτάξεις. Ένα έργο «ψεύτικο». Ένα έργο όπως μου είπε μια φίλη «να ‘χαμε να λέγαμε». Ποιο είναι αυτό;;; Το Μεγαλοπρεπές Πάρκινγκ του Αιτωλικού.

Μας παρουσιάζουν το πάρκινγκ λες και χτίσανε τον Παρθενώνα. Και στην ουσία έκαναν μια τρύπα στο νερό. Προσπαθούν να μας περάσουν μέσω της επικοινωνιακής τους πολιτικής  ότι δημιούργησαν, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα. Και δεν λέω λόγια του αέρα, μιλώ με αποδείξεις. Απλά κοιτάξτε την αρχική φωτογραφία. Είναι προχθεσινή, από την τωρινή κατάσταση του πάρκινγκ. Σε λίγο θα χρειαστούμε κηπουρό για να κουρεύουμε την άσφαλτο. Αν είναι δυνατόν. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Θα βγάλουνε νέα ανέκδοτα οι γείτονές μας.

Αλλά ναι ξέχασα, εγώ είμαι «Καραπανικός».

Είμαι σίγουρος, όμως, ότι δεν είδα μόνο εγώ την «απάτη» με το πάρκινγκ, την είδατε και εσείς. Είναι πρόχειρο και μισό. Δεν είναι ολοκληρωμένο. Δεν έχει «πίσσα» σε όλο το πλάτος και μήκος του. Δεν έχει διαγραμμίσεις θέσεων. Δεν έχει σήμανση εισόδου – εξόδου. Δεν έχει τίποτα. Μισό χαλί ασφάλτου έχει μόνο. Όχι ότι πριν ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά εσείς το παρουσιάζετε σαν ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ.

Καταλαβαίνω, όμως, ότι αυτό στην περιμετρική είναι το θερινό δημοτικό μας πάρκινγκ και είναι σε δεύτερη μοίρα. Γιατί εμείς στο Αιτωλικό, βλέπετε, έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε και δεύτερο δημοτικό πάρκινγκ. Το κεντρικό μας πάρκινγκ. Σε κεντρικό σημείο της πόλη μας, κιόλας. Ναι ναι καλά διαβάσατε. Εδώ και χρόνια, έχουμε πάρκινγκ την Κων/νου Λάσκαρη σε όλο το μήκος της. Ναι ναι τον κεντρικό δρόμο του νησιού. Χειμώνα – Καλοκαίρι. Και παράπονο δεν έχουμε για την τεχνική συντήρηση της.

Ας κλείσουμε την παρένθεση του κεντρικού και να επανέρθουμε όμως στο πάρκινγκ της περιμετρικής. Αφήστε τα επικοινωνιακά τρικ και ολοκληρώστε το έργο. Τοποθετήστε την κατάλληλη ποσότητα ασφάλτου σε όλο το μήκος και πλάτος του. Διαμορφώστε θέσεις πάρκινγκ για τα οχήματα. Προνοήστε θέσεις πάρκινγκ για τα ΑΜΕΑ. Διαμορφώστε είσοδο και έξοδο. Κάντε το πάρκινγκ της προκοπής με οποιαδήποτε ακόμα εργασία και μετά δηλώστε το σαν ολοκληρωμένο έργο.

Μισό έργο ίσον κανένα έργο.

Σας παρακαλώ μην μας περνάτε για αφελείς.

Υ.Γ.: «είσαι Καραπανικός εσύ. Τι άλλο θα έλεγες;» θα επανέλθω σε αυτό σε επόμενο άρθρο μου.

Υ.Γ.1: Είναι χρέος μου να πω, ότι ο δήμος μπορεί να μην το έχει με την δημιουργία και το όραμα, όπως φαίνεται ως τώρα, αλλά σε θέματα καθαριότητας τα πάει πολύ καλά. Στην πόλη μου, από την μέρα που ανέλαβε αντιδήμαρχος ο κ. Μασαούτης έχουν γίνει πολλές κινήσεις σε αυτό τον τομέα. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσω.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος