Δίχως τελειωμό τα προβλήματα και τα άγχη των αγροτών που ασχολούνται με την ελιά καλαμών στον τόπο μας. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, η μεγάλη σε ποσοστό αδιάθετη παραγωγή που υπάρχει ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών δημιουργεί πρόβληματα ρευστότητας και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο…

Τα χρονικά περιθώρια για την πώληση της περσινής σοδειάς στενεύουν, η νέα παραγωγή είναι κατά τόπους έτοιμη για συγκομιδή, και οι αγρότες έχουν άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν! Την πρωτοφανή έλλειψη εργατών στην περιοχή… Ειναι χαρακτηριστική η απουσία των εργατών, των οποίων τη νομιμότητα δεν θα εξετάσουμε τώρα, στα κεντρικά σημεία των τοπικών πόλεων και χωριών που συνήθιζαν να συχνάζουν προηγούμενες χρονιές.

Κύριο αίτιο γι’ αυτή την κατάσταση είναι φυσικά η νέα πραγματικότητα που ζούμε το 2020, αυτή του covid19. Η είσοδος στη χώρα νόμιμων και παράνομων οικονομικών μεταναστών έχει μειωθεί λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού εκατέρωθεν. Με δυσκολία ξεκινούν από την πατρίδα τους οι υποψήφιοι εργάτες, σκεπτόμενοι τις πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό και να κλειστούν σε αναγκαστική καραντίνα στερώντας τους τα αναγκαία μεροκάματα που αναζητούν. Με δυσκολία ξεκινούν σκεπτόμενοι την περσινή κατάσταση που αντιμετώπισαν στα σύνορα επιστρέφοντας στη χώρα τους, με μαζικά κλεισίματα των συνόρων μένοντας εγκλωβισμένοι εκεί, μη μπορώντας να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι διαθέσιμοι εργάτες βρίσκονται ήδη εδώ, να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και να “παίζουν το παιχνίδι” της διαπραγμάτευσης της τιμής του μεροκάματου έξυπνα, αφουγκραζόμενοι την έλλειψη εργατικών χεριών. Οι τιμές που ακούγονται είναι στα 40-45 ευρώ με αυξημένες λοιπές έξτρα παροχές σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Η θηλιά στο λαιμό των ελαιοπαραγωγών σφίγγει κι άλλο λοιπόν… Με τσέπες σχεδόν άδειες, ελπίζοντας στη νέα παραγωγή, θα αναγκαστούν, εκτός των άλλων, να αυξήσουν και τα έξοδα συγκομιδής, να “τζογάρουν” και τις τελευταίες οικονομίες τους, ελπίζοντας να “ρεφάρουν” του χρόνου στην πώληση…

Απόστολος Ε. Ντάλας