Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου του 2020.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού  Συλλόγου συζητήθηκε το σύνολο των θεσμικών αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας καθώς και η συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Σπυρόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν θερμά για αυτή την συνάντηση τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά και τον κ. Θανάση Μαυρομάτη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το Δ.Σ. και ο πρόεδρος του παρουσίασαν συνοπτικά στον Περιφερειάρχη ζητήματα που απασχολούν την πόλη, με στόχο να υπάρξουν δράσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη στην αγορά του Μεσολογγίου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς την ανάκαμψη του επιχειρείν.

Η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου αναφέρθηκε σε ένα σύνολο ζητημάτων που θεωρεί ότι χρήζουν της συνεργασίας και της συνδρομής της Περιφερειακής αρχής.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

Η αύξηση του ποσού του προγράμματος στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid 19 και ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

H άμεση Προκήρυξη του Προγράμματος για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των επιχειρήσεων για τη Δυτική Ελλάδα, ένα αίτημα το οποίο έχει τεθεί ξανά στο παρελθόν. Ζητήθηκε η προκήρυξη του προγράμματος με 100% επιδότηση, ώστε οι πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην νέα ψηφιακή εποχή, η οποία λόγω του Covid – 19, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αγορές του καταναλωτή.

Η οικονομική στήριξη της Πρότασης του Συλλόγου για το σημαιοστολισμό των προσόψεων των καταστημάτων, στις δράσεις για την 200η Επέτειο από την Επανάσταση του 1821.

Η δημιουργία ενός Κόμβου – Εξόδου στην Ιόνια Οδό για την πόλη του Μεσολογγίου ένα έργο πνοής για την ίδια την πόλη που θα επιτρέπει την άμεση και πιο εύκολη πρόσβαση της στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Η σύνδεση αυτή θα διευκολύνει και όλες τις εμπορικές δραστηριότητες, που συνδέονται μέσω περιμετρικής με το λιμάνι Μεσολογγίου και εν γένει με το σύνολο των επιχειρήσεων του Μεσολογγίου.

Η σύνταξη μελέτης καθώς και η υλοποίηση έργων διαμόρφωσης, που αφορούν το έργο αποστραγγιστικών ρεμάτων του Δήμου, που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές.

Η άμεση προώθηση της κατασκευής του δρόμου της Τουρλίδας και των υπολοίπων ενταγμένων έργων της ΟΧΕ.

Ολοκληρωμένη μελέτη Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού.

Η Αναβάθμιση της Γεωπονικής σχολής, που έχει ως έδρα το Μεσολόγγι, με την δημιουργία νέων τμημάτων.

Η Αξιοποίηση του κτιρίου «Χρυσόγελου», με την δημιουργία ενός χώρου έκθεσης προβολής τοπικών προϊόντων της περιοχής.

Η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Μεσόκαμπος με σκοπό την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Στην τοποθετησή του ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ‘’εμείς είμαστε δίπλα σας και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η ίδια η πόλη του Μεσολογγίου και θα σταθούμε στο μέτρο του δυνατού αρωγοί ώστε να δοθούν το συντομότερο λύσεις. Στόχος μας είναι η επίλυση προβλημάτων και η άμεση ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητα’’

Ο Περιφερειάρχης τόνισε επίσης πως στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι να αυξηθεί το ποσό για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Covid 19 και προς αυτή την κατεύθυνση κάνει ήδη ενέργειες.

Ο κ. Φαρμάκης επίσης υπογράμμισε ότι ήδη έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα Ψηφιακή αναβάθμιση για τις επιχειρήσεις πληροφορικής, προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ και άμεσα θα υπάρξει αντίστοιχη προκήρυξη για την Ψηφιακή αναβάθμιση και για άλλες επιχειρήσεις Δυτικής Ελλάδα και τόνισε ότι η δημιουργία κόμβου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ίδια την ανάπτυξη στην πόλη του Μεσολογγίου και από πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνδράμει όπου μπορεί, αφού πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά το Υπουργείο Υποδομών και Έργων.

Αναφορικά με το δρόμο της Τουρλίδας ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η γρήγορη ολοκλήρωση αλλά πάνω από όλα η παράδοση ενός ολοκληρωμένου έργου ασφαλούς για τους πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Εμποροβιομηχανικό σύλλογο ότι η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Στις 6 Νοεμβρίου 2020 θα γίνει η ολοκλήρωση κατάθεσης προσφορών και στις 10 Νοεμβρίου 2020 θα υπάρξει αποσφράγιση προσφορών και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως είναι σημαντικό να γίνει ορθή διαχείριση της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού Μεσολογγίου με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.
Τόνισε ότι ένα έργο που αφορά παρεμβάσεις σημαντικές στον πυρήνα της Λιμνοθάλασσας, το οποίο επί δεκαπέντε χρόνια σερνόταν, μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες τις Περιφερειακής αρχής και με προσωπική επίβλεψη του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, κ. Θανάση Μαυρομάτη, το έργο θα ενταχθεί μέχρι το τέλος 2020. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση περίπου είκοσι εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Περιφερειάρχης αξιολόγησε θετικά την πρόταση για το σημαιοστολισμό των καταστημάτων της πόλης με λάβαρα Επανάστασης και εξέφρασε την στήριξη στο όλο εγχείρημα.

Τέλος ανταποκρίθηκε θετικά στην αξιοποίηση του κτιρίου «Χρυσόγελου» καθώς βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα για ένα χώρο έκθεσης τοπικών προϊόντων ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και στην άμεση αναβάθμιση του Γεωπονικού Τμήματος Μεσολογγίου.

Στην συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για σταθερή, ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Μεσολογγίου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

H ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΣΣΟΒΑ