Από την Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας, ανακοινώνονται τα εξής:

Η πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, και στελεχών της Περιφερειακής Αρχής στην Ι.Π. Μεσολογγίου, είναι για άλλη μία φορά προβληματική.

Αφήνοντας και πάλι κατά μέρος το πολιτικό θράσος που εκπέμπει η ανακοίνωση μίας παράταξης που διοίκησε τη Δυτική Ελλάδα σχεδόν επί μία δεκαετία χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική, ερχόμαστε με τη σειρά μας να αναρωτηθούμε για τα εξής:

  1. Δεν πληροφορήθηκαν, άραγε, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ο επικεφαλής της, για το γεγονός ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της ΠΔΕ, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και τους υπόλοιπους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, λειτούργησαν άψογα και αποφεύχθηκαν εκτεταμένες καταστροφές; Ή μήπως δε γνωρίζουν την πρωτοφανή στα χρονικά της Περιφέρειας αντιπλημμυρική προστασία που υλοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο; Αν δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι, σίγουρα το γνωρίζουν οι πολίτες που για πρώτη φορά είδαν τόσους και τέτοιους καθαρισμούς χειμάρρων και ρεμάτων.
  2. «Αδιάβαστοι» είναι όμως και σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση (διαδικασία Επιτροπής 2021), όπως και για το γεγονός ότι μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει και υλοποιεί έργο ΕΣΠΑ ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ή μήπως θέλουν να… ξεχνούν ότι το αποτέλεσμα του εν λόγω έργου θα μείνει ως παρακαταθήκη στους πολίτες της Ι.Π. Μεσολογγίου; Και αλήθεια, που ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια στην ανάδειξη της Ι.Π. Μεσολογγίου ως λίκνο της Εθνικής Παλιγγενεσίας;
  3. Είναι αλήθεια ειλικρινής η ερώτηση «τι κάνουμε για την επιχειρηματικότητα της πόλης»; Προφανώς δεν ενημερώνεται η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης για τις δράσεις στήριξης επιχειρηματικότητας (COVID-19, σύγχρονη μεταποίηση, μηχανισμός στήριξης επιχειρηματικότητας, ψηφιακό μετασχηματισμό, επιχειρηματική εκκίνηση κλπ), που μεταφράζονται συνολικά στο 25% του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σε μόλις λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.
  4. Μόνο ως… σουρεαλισμός μπορεί να εκληφθεί το γεγονός πως η παράταξη που «έθαψε» την έλευση αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, μέμφεται την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, που μέσα σε ένα μόλις χρόνο έδωσε σάρκα και οστά στο σχέδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (διπλασιάζοντας μάλιστα τους οικιακούς χρήστες) ενώ παράλληλα έδωσε αγώνα και πέτυχε να «αναστήσει» το όραμα έλευσης φυσικού αερίου μέσω αγωγού. Και κάτι ακόμα: Που ακριβώς βρίσκεται η λέξη «Μεσολόγγι» σε σχέση με το φυσικό αέριο στις ανακοινώσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής; Είναι φανερό γιατί η συγκεκριμένη παράταξη θυμήθηκε όψιμα το Μεσολόγγι…
  5. Ακόμα, δεν είναι να απορεί κανείς για την ερώτηση σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο; Δε γνωρίζουν ότι η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει προχωρήσει στη μελέτη εκπόνησης Περιφερειακών σχεδίων δράσης για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων βιομηχανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; Και αυτό έγινε φυσικά, γιατί δεν το έκανε κανείς νωρίτερα! Μήπως θέλουν να το ξεχάσουν και αυτό;

Εν κατακλείδι, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή σε έναν μόλις χρόνο κινήθηκε ήδη προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την κάλυψη αστοχιών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και η δεύτερη στο σχεδιασμό και υλοποίηση του δικού της προγράμματος που ως στόχο έχει την αλλαγή ταχύτητας σε έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών, την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την αύξηση των αξιοποιούμενων πόρων. Και όλα αυτά γίνονται πράξη μέρα με τη μέρα, από την πρώτη μέρα! Και μάλιστα, την ίδια ώρα που όλοι βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας που δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες και αυξημένες υποχρεώσεις!

Όλα αυτά τα βλέπουν οι πολίτες. Και θα τα βλέπουν όλο και πιο ξεκάθαρα όσο περνάει ο καιρός. Και τότε θα κρίνουν τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Γιατί τελικά, οι πολίτες είναι οι απόλυτοι κριτές. Οι ίδιοι που έκριναν και την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για τα αποτελέσματα της δικής της διοίκησης με πολύ «ηχηρό» τρόπο, πριν ενάμισι χρόνο περίπου. Γι’ αυτό και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να παριστάνουν οι εκπρόσωποι αυτής της παράταξης ότι… ξέχασαν. Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν να ξεχάσουν. Η κοινωνία όμως θυμάται, κρίνει και συγκρίνει!

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας