Ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1901 στο Αιτωλικό. Σαν σήμερα δηλαδή. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι πολλοί είναι αυτοί στο Αιτωλικό που δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του. Ξέρουν απλά το όνομα, μια ευκαιρία να πουν ότι το Αιτωλικό είναι διάσημο για κάτι.

Ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια, ταξιδιωτικά και κριτικά κείμενα, μελέτες και άρθρα. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε πολύ νέος και η παρουσία του ήταν πληθωρική, αφού καταπιάστηκε με όλα τα είδη της λογοτεχνίας.

Το 1910 έφυγε από το Αιτωλικό και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως καθηγητής στο Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον Δ.Ν.Μακρή, το οποίο πέρασε το 1938 στην ιδιοκτησία του.

Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Μούσα, Νέα Γράμματα, Νέα Εστία, Νέα Ζωή, Γράμματα κ.λπ.) και υπήρξε βασικός συνεργάτης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού.

Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μορφωτικού Συλλόγου «Αθήναιον» και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επί μακρά σειρά ετών στο Διδασκαλείο της Μέσης Εκπαιδεύσεως.

Στη μεταπολιτευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών και διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως.

Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και για τη συνολική και μακρά προσφορά του στα ελληνικά γράμματα το 1976 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα έργα του, που γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1982.

Ίσως είναι καιρός να τον γνωρίσουμε κι εμείς οι συντοπίτες του καλύτερα. Να τιμάμε τη μνήμη του σαν σήμερα με εκδηλώσεις, με διοργανώσεις ανάγνωσης, με διαγωνισμούς εκθέσεων στα σχολεία μας… Υπάρχουν τόσες ιδέες και τόσοι τρόποι να τον τιμήσουμε και να τον μάθουμε καλύτερα.

etoliko.gr