Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μου για το θέμα της λαϊκής και το δασάκι του Αιτωλικού, επανέρχομαι.
Θα μιλήσω για τις Παρασκευές. Τις Παρασκευές έξω από το δεύτερο δημοτικό σχολείο στο Αιτωλικό.
Για πολλά χρόνια, η θέση της λαϊκής αγοράς στο Αιτωλικό είχε καθιερωθεί στην παραλιακή οδό δίπλα στο σχολείο και στο δρόμο δίπλα στον παιδικό σταθμό, φτάνοντας μέχρι τα ΚΤΕΛ. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι, εκτός από γονείς, μαθητές και δασκάλους του συγκεκριμένου δημοτικού που είχαν και άμεση σχέση με το σχολείο δηλαδή.
Οι πάγκοι της λαϊκής έκλειναν τη βασική βόρεια είσοδο του σχολείου -είσοδος από την πλευρά του παιδικού σταθμού- η οποία είναι και η μοναδική για να εισέλθει ένα μεγάλο όχημα σε περίπτωση ανάγκης (ασθενοφόρο, πυροσβεστικό κλπ.), καθώς δεν έχει προστατευτικές μπάρες.
Έχει τύχει, μάλιστα, να έρθει κινητή μονάδα για οφθαλμολογικό έλεγχο των μαθητών, ημέρα Παρασκευή, με βροχή και οι μαθητές αναγκάστηκαν να πηγαίνουν για εξέταση, με ομπρέλες, εκτός προαυλίου, γιατί δεν μπορούσε να εισέλθει το όχημα στον προαύλιο χώρο.
Και ύστερα ήρθε η ανάπλαση.
Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
Αναγκαστικά, ένα τμήμα της λαϊκής μεταφέρθηκε στο δρόμο που βρίσκεται η δυτική είσοδος του σχολείου, με τις μόνιμες μπάρες για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/μαθητριών (ανάμεσα από το υπαίθριο θέατρο και το δασάκι).
Και ξημερώνει Παρασκευή. Και χτυπάει το κουδούνι για μάθημα. Οι μαθητές γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είναι Παρασκευή. Μέρα σχεδόν αργίας για το σχολείο.
Δάσκαλοι και μαθητές έχουν να διηγηθούν απίθανες ιστορίες από όσα ακούνε την ώρα του “μαθήματος”. Έμποροι να προμοτάρουν κάθε είδους εσώρουχο και το τμήμα να ξεσηκώνεται από τα γέλια, τσακωμοί για λάθος στα ρέστα, φωνές ότι κάποιον τον κλέψανε στο ζύγι, ψιλοκούβεντο των γιαγιάδων για το πόσο καλή μαναβική πέτυχαν σήμερα.
Ένα, κατά τα άλλα, υπέροχο πανηγύρι προσώπων, χαρακτήρων, χρωμάτων κι αρωμάτων. Σίγουρα όχι, όμως, ιδανικές συνθήκες την ώρα που οι δάσκαλοι παλεύουν να κρατήσουν τα παιδιά συγκεντρωμένα.
Στα διαλείμματα, οι διερχόμενοι πλανόδιοι πιάνουν κουβέντα με τα ανήλικα στο προαύλιο-συχνά με λεξιλόγιο ακατάλληλο για ανήλικους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαθητές έχουν γίνει θεατές εμπόρων που κάνουν την ανάγκη τους έξω από το προαύλιο.
Η κατάσταση αναμφίβολα δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, χωρίς να αναφερθούμε και σε θέματα ασφάλειας με τα αυτοκίνητα των «πελατών» της λαϊκής που παρκάρουν μπροστά στο σχολείο και διέρχονται ασταμάτητα όλο το πρωινό της Παρασκευής.
Έχουν γίνει πολλές ενέργειες όλα αυτά τα χρόνια από τους εκάστοτε διευθυντές του σχολείου για τη λύση του προβλήματος (προς όλες τις δημοτικές αρχές) αλλά δεν υπήρξε έως τώρα κανένα αποτέλεσμα.
Μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, τον τελευταίο χρόνο, και επιστολές διεύθυνσης και συλλόγου προς το Δήμο, οι πάγκοι που βρίσκονται στο δρόμο της δυτικής εισόδου του σχολείου, μεταφέρθηκαν λίγα μέτρα πέρα από την είσοδο του σχολείου, αυτό, δυστυχώς, όμως, δεν επιλύει το πρόβλημα.
Η σημερινή δημοτική αρχή προς στιγμήν έδειξε να ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος, περιμένοντας, όμως, από το σύλλογο και τη διεύθυνση του σχολείου να λύσει το θέμα, να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση να “πάει κόντρα” στους εμπόρους της λαϊκής και ζητώντας, μάλιστα, στο σχολείο να επιδείξει νέα θέση για τη λαϊκή!!!
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του etoliko.gr, το συγκεκριμένο θέμα έχει πάει ήδη στο τοπικό συμβούλιο, περισσότερες από μία φορές. Υπήρξαν δυο προτάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας: Η πρώτη ήταν η λαϊκή να μεταφερθεί στην περιμετρική, αλλά δεν προχώρησε “λόγω έργων και πιθανού ατυχήματος ή ζημιάς”. Ωστόσο, τα έργα έχουν τελειώσει τώρα.
Δεύτερη πρόταση ήταν η λαϊκή να στρίβει στο σημείο απέναντι από το “λιμανάκι” και να προχωρήσει με κατεύθυνση προς το Οινοποιείο Μίρκα. Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι η πρόεδρος του τοπικού δεν το δέχεται γιατί “δεν είναι υλοποιήσιμο”.
Η πρόεδρος, ωστόσο, διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4497/ΦΕΚ Α’ 171/13.11.2017/ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄/ Άρθρο 26/παρ.2) «Από την επιλογή των χώρων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η λειτουργία σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού και του προαστιακού σιδηρόδρομου, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων και οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε να δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».
Σύμφωνα, δε, με το Άρθρο 40 – Νόμος 4497/2017 («Άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, τέλη, ελάχιστες αποστάσεις»), επισημαίνεται στην παράγραφο 2 ότι «οι θέσεις άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου πρέπει να βρίσκονται σε δημόσιους ή δημοτικούς χώρους. Η απόσταση των θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, των οργανωμένων και επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων.»”
Στις 3 Δεκεμβρίου είναι η εκδίκαση των προσωρινών μέτρων για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να αλλάξει τοποθεσία η λαϊκή. Η προσφυγή στηρίζεται στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου.
Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή παραπέμπεται από το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου “ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ” για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη εφαρμογής του νόμου.
Από την πρώτη στιγμή, και παρόλο που πρόκειται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ τη Διεύθυνση του σχολείου και το Σύλλογο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους εμπόρους, τους οποίους στηρίζει έμπρακτα κάθε εβδομάδα, αλλά επιθυμεί να δοθεί μια δίκαιη λύση προς όφελος όλων.
Βάσω Ζ. Νικολογιάννη