Το σημερινό θαλασσινό ατύχημα έξω απ’ το Λιμάνι του Πειραιά, που είχε το θλιβερό αποτέλεσμα να εμβολισθεί ένα πολεμικό πλοίο μας, έφερε στη μνήμη μας ένα άλλο όμοιο που είχε θλιβερή κατάληξη να βυθισθεί το πολεμικό «Μέρλιν L – 166».

Επειδή τούτο το πολεμικό σχετίζεται με το Μεσολόγγι, επιθυμώ να αφιερώσω το σημείωμά μου στη μνήμη του πλοίου και των 44 Ναυτικών που χάθηκαν μαζί του. Ήταν η χρονιά της θεμελίωσης της Αποχέτευσης, ως έργου των ονείρων της Ιεράς Πόλεως. Για την έξαρση του χαρμόσυνου γεγονότος τούτου της θεμελίωσης της Αποχετεύσεως, που για χρόνια και χρόνια περίμενε το Μεσολόγγι, θέλησα ως Δήμαρχος, να το συνδέσω και με ένα άλλο μεγάλο γεγονός.

Ήθελα να υπάρχει στην όλη τελετή των εορτών της Εξόδου και το σωζόμενο Μπαϊράκι – Σημαία των Μποτσαραίων από το ομώνυμο Μουσείο που βρίσκεται στο Ψυχικό, αλλά δεν κατέστη δυνατό από αδυναμία μεταφοράς του, όπως με βεβαίωσαν. Τότε απευθύνθηκα προς την Εθνική Πινακοθήκη και πρόθυμα η Διοίκηση παραχώρησε το πρωτότυπο τεχνούργημα της εικόνας της Εξόδου, έργο του Βρυζάκη. Όσο για τη μεταφορά του, κανονίστηκε  από του Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να μεταφερθεί τιμητικά με πολεμικό πλοίο και συνοδεία άλλων πλεούμενων. Επελέγη προς τούτο πολεμικό πλοίο «Μέρλιν» με τα διακριτικά του «L – 166». Συνοδεύτηκε μάλιστα από τριάντα (30) Πολεμικά που Ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Τουρλίδας. Εκείνο, το «Μέρλιν L – 166» μπήκε στο καινούργιο Λιμάνι μας.

Η μοίρα του πλοίου αυτού έγραψε άσχημα στη συνέχεια, αφού στις 25 Νοεμβρίου 1972, λίγους μήνες από τη μεταφορά της πρωτότυπης εικόνας, εμβολίστηκε από το ογκωδέστατο Τάνκερ «World Hero», τέσσερα μίλια έξω από το Λιμάνι του Πειραιά και βυθίστηκε αύτανδρο, μαζί με σαράντα τέσσερα (44) μέλη του πληρώματος. Βρίσκεται μέχρι σήμερα εκεί και σε βάθος ενενήντα περίπου μέτρων. Με ιδιαίτερη τιμή κρατώ ως ιερό προσωπικό κειμήλιο το σήμα του πολεμικού πλοίου, που ο Καπετάνιος – Κυβερνήτης μου είχε απονείμει τιμητικά. 

Δημοσιοποιώ και πάλι τούτο το γεγονός, τιμώντας το πλοίο και τα μέλη του πληρώματος. Σ’ αυτούς εύχομαι και πάλι το «αιωνία η μνήμη» τους.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου 28η Οκτωβρίου 2020

Νικόλαος Σπ. Βούλγαρης

Πρ. Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

6972725701