Την Προηγούμενη Πέμπτη 29-10-2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και οι εργαζόμενοι του Δήμου είχαν την τιμητική τους από τοπικό ΜΜΕ.  Από την μία ζητάει να σοβαρευτούν οι συνδικαλιστές του Δήμου και μας κατηγορεί για ασυναρτησίες και Γκεμπελίσμούς και από την άλλη μιλάει για «επανεκκίνηση» στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την ανάγκη αυτή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αντί άλλης απάντησης παραθέτουμε κατ΄ αρχάς τον ορισμό κάποιον εννοιών, καθώς φαίνεται να υπάρχει «έλλειμμα» στις ορθές ερμηνείες, από κάποιους, στην καλύτερη περίπτωση.  

Γκεμπελισμός: «υποτιμητικός χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε άνθρωπο που προπαγανδίζει μία γνώμη / άποψη / ιδέα με ύπουλα μέσα, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία και την τακτική της επανάληψης συνεχώς των ίδιων πραγμάτων, για να πείσει όλο και περισσότερους (έχει αποδοθεί στον Γκαίμπελς η χρήση της τακτικής: «πες, πες, κάτι θα μείνει»)(πηγή:  https://el.wiktionary.org/wiki) – Τι μας θυμίζει άραγε;

Επανεκκίνηση: «η εκ νέου εκκίνηση» (πηγή:  https://el.wiktionary.org/wiki). Αλήθεια σε πάνω σε  τι και με τι;

Στις Αρχές δεοντολογίας δημοσιογραφικού επαγγέλματος από την ΕΣΗΕΑ στο άρθρο1 αναφέρει: «Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει: α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του. ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.» (πηγή: https://www.esiea.gr/arxes-deontologias/arxes-deontologias-dimosiografikoy/). Και μετά κατηγορούν εμάς!

Τα συμπεράσματα νομίζουμε έχουν ήδη βγει. Ας μας απαντήσουν λοιπόν. 

Ποιος επαναλαμβάνει εμμονικά την γνώμη και την  άποψη του ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων χρησιμοποιώντας αίολα στοιχεία και επιχειρήματα και την τακτική της επανάληψης συνεχώς των ίδιων προσβολών, για να πείσει όλο και περισσότερους; Και από την άλλη εκθειάζει την όποια αιρετή διοίκηση ως άψογη και καθόλα οργανωμένη; Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο το έχουμε ξαναζήσει στην αρχή και προηγούμενων δημοτικών αρχών. Άρα ποιος χρησιμοποιεί «Γκεμπελίστικες» μεθόδους; 

Ποιος στερείτεαι αντικειμενικότητας και επιχειρημάτων; Αυτός που στα ρεπορτάζ ρίχνει εμμονικά και προκατειλημμένα την χολή του απέναντι σε κάθε τι δημόσιο, προβάλλοντας μάλιστα, όπως το ίδιο μέσο παραδέχεται, μόνο την άποψη της δημοτικής αρχής, καθώς σε κανένα «ρεπορτάζ» μέχρι τώρα για θέματα του Δήμου δεν είδαμε την άλλη άποψη; (για την ακρίβεια δεν ζητήθηκε). Φυσικά δεν ζητήθηκε γιατί δεν χρειαζόταν, δεν βόλευε προφανώς την εμμονική γκεμπελίστική άποψη περί αποτυχημένων εργαζόμενων και επιτυχημένης δημοτικής αρχής. «Ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι…. ».

Για ποια εκ νέου εκκίνηση αναφέρεστε, προφανώς μεταφέροντας την άποψη της δημοτικής και μόνο αρχής, σε μία πολύπαθη υπηρεσία, όταν από το «παρασκήνιο» που το ίδιο παραθέτει, κατόπιν «αποκλειστικών» πληροφοριών, το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν, ότι όντως ζητήθηκε, αλλά από την πλευρά της υπηρεσίας, να τηρηθεί η νομιμότητα. Η δημοτική αρχή όπως φαίνεται είχε διαφορετική άποψη, αλλά δεν είδαμε καμία πειθαρχική δίωξη (εκεί καταγράφονται τα πραγματικά γεγονότα), όπως προβλέπεται άλλωστε ως η μόνη νόμιμη οδός (εάν όντως η άποψη της υπηρεσίας ήταν παράνομη),  παρά μόνο μισόλογα και κουτσομπολιά, «με διαρροές» στο συγκεκριμένο ΜΜΕ; Επανεκκίνηση δηλαδή θα πραγματοποιηθεί με παλιές τακτικές, νοοτροπίες και μετακύληση ευθυνών σε όλους τους άλλους και μάλιστα μέσω διαρροών; Και μετά κατηγορείτε το σωματείο για γκεμπελισμό; Και την υπηρεσία ως ελλιπής; «αιδώς Αργίοι» 

Τέλος και μια ερώτηση προσωπικά στον Δήμαρχο. Στην κατακλείδα άρθρου για την τεχνική υπηρεσία, και όχι μόνο, σας αποδίδεται ότι κατηγορείτε για τις όποιες αστοχίες στο Δήμο, τους εργαζομένους και μόνο. Μάλιστα αναφέρει ότι δεν θα ανεχτείτε την βραδυπορία, την αδιαφορία, τις τρικλοποδιές και τις κωλυσιεργίες. Δήμαρχε, όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ονοματεπώνυμο και ως τέτοιοι σας έχουμε αντιμετωπίσει και στηρίξει το Δήμο με την εργασία μας, τις προτάσεις μας, και όχι μόνο. Ανώνυμοι αφορισμοί και η μέσω διαρροών  μετακύληση ευθυνών προς τους εργαζομένους,  δεν τιμούν κανέναν. Σας ρωτούμε ευθέως, γιατί στα αυτιά μας έχουν φτάσει και άλλα «κουτσομπολιά», κατηγορείτε τους εργαζομένους του δήμου για κάτι; θεωρείτε ότι είναι ανεπαρκείς; τι συμβαίνει; και δεν δεχόμαστε γενικότητες και γενικούς αφορισμούς σε απαντήσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι σας έχουν κατατεθεί πολλάκις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Αναμένουμε…

Κλείνοντας θα αναφέρουμε για μία ακόμη φορά ότι πάντα προσπαθούμε έντιμα και με όσα μέσα διαθέτουμε αφενός να προασπίζουμε τους συναδέλφους μας στα προβλήματα του εργασιακού τους βίου, αφετέρου να πληροφορούμε έγκυρα και έγκαιρα, τους συνδημότες μας για τα προβλήματά μας, καθώς πολλά εκ των οποίων αγγίζουν την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους. Οι κριτικές οποιασδήποτε μορφής είναι αποδεκτές, πάντα ήταν. Αυτές όμως οι οποίες πριν διατυπωθούν, διασταυρώνονται, εδώ είμαστε να εκφράσουμε τα επιχειρήματα μας και τις θέσεις μας για οποιονδήποτε το ζητήσει, πάντα ήμασταν,  και τελικά είναι οι μόνες που παράγουν αποτελέσματα. Οι άλλες απλά τελικά δεν αξίζουν σχολιασμό και δεν θα ασχοληθούμε ξανά, απλά θα απομονώνονται, όπως τους αξίζει. 

Υ.Γ.1  Στο μόνο που θα συμφωνήσουμε με το συγκεκριμένο ΜΜΕ,  είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, ταχύτητας, σοβαρότητας, αδυναμίας συνεννόησης, αδιέξοδο, αδιαφορία, τρικλοποδιές, κωλυσιεργίες, ασυναρτησίες, αποπροσανατολισμός, γκεμπελισμός, διαστρεβλώσεις, έλλειψης προτάσεων, ανωνυμία, αλλά όχι από εμάς και τους εργαζομένους. 

Υ.Γ.2 Περί ανωνυμίας. Τα δικά μας τα άρθρα πάντα ήταν και είναι, υπογεγραμμένα ομόφωνα  από το Δ.Σ., με ονοματεπώνυμο. Νομίζουμε ότι ανωνυμία είναι όταν τα άρθρα είναι τελείως ανώνυμα, είτε απαντάει γενικώς μια εταιρεία Μ.Ι.Κ.Ε. (ανώνυμα φυσικά, καθώς δεν ξέρουμε ιδιοκτήτη), είτε ο Β.Β., είτε ο Γ.Κ. είτε , είτε …. Ο νοών νοείτω. 

Υ.Γ.3 Θα επανέλθουμε… Δεν εξαντλήθηκε το θέμα εδώ…

Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου