Αρχικά να εξηγηθώ γιατί το θέμα είναι ευαίσθητο και δεν χωράει παρεξηγήσεις. Ότι διαβάσετε σε αυτό το κείμενο ΔΕΝ είναι η προσωπική μου άποψη. Το άρθρο αυτό έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την ενημέρωση όλων μας σχετικά με τη χρήση της μάσκας από υγιή άτομα αλλά και ορισμένα από τα συμπτώματα του covid-19, τα οποία μοιάζουν με τις επιπτώσεις που ΜΠΟΡΕΙ να έχει στην υγεία μας η συχνή χρήση της μάσκας. Η σύγκριση που θα κάνω μετά την παράθεση των στοιχείων, θα γίνει μόνο και μόνο για να τελειώσουμε αυτή μας την εβδομαδιαία «συνάντηση» με έναν προβληματισμό που μου μεταφέρθηκε από ένα κολλητό μου φίλο.

COVID-19

Αυτά τα οποία θα διαβάσετε είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που έχει κάποιος ο οποίος έχει ασθενήσει με τον νέο κορονοϊό. Αυτά είναι και τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα συμπτώματα της καινούργιας ασθένειας που μπήκε από τον περασμένο Φλεβάρη για τα καλά στη ζωή μας. Στην πρώτη κατηγορία είναι τα ήπια, στη δεύτερη τα λίγο πιο σοβαρά και στην τρίτη είναι αυτά που κρίνονται επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή.  

1η κατηγορία: Ξηρός βήχας, κούραση κ.α.*

2η κατηγορία: Πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δερματικό εξάνθημα κ.α.*

3η κατηγορία: Δύσπνοια κ.α.*

   Προφανώς και δεν ανακαλύπτει την Αμερική κάποιος που διαβάζει τα παραπάνω αλλά καλό θα ήταν να έχουμε και εμείς εδώ στο Αιτωλικό μια «αθώα» εικόνα σχετικά με τον covid-19, να ενημερωθούμε από την… πηγή και όχι από την τηλεόραση και τις εξαγγελίες του κάθε Χαρδαλιά και των υπόλοιπων του συναφιού του. Δεν λέω ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω με τίποτα την τάση της τηλεόρασης να παραπληροφορεί ή ακόμα και να υπερπληροφορεί τον κόσμο. Όπου «υπερπληροφορεί» εννοώ τον όγκο των δεδομένων που δίνουν οι δημοσιογράφοι στον ακροατή/τηλεθεατή και του «διαλύουν» το μυαλό, τον αγχώνουν και τον φοβίζουν. Νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί με αυτό.

Χρήση μάσκας από υγιή άτομα

   Πάμε τώρα παρακάτω και να δούμε τι αναφέρει «η αρχή των πάντων» όσον αφορά την παγκόσμια υγεία, τι μας λέει δηλαδή ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τις επιπτώσεις που ΜΠΟΡΕΙ να έχει η συχνή χρήση της μάσκας από υγιή άτομα. Τα παρακάτω στοιχεία που θα διαβάσετε, έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Π.Ο.Υ. από τις 5 Ιουνίου του 2020.

1ο: Κίνδυνος μόλυνσης λόγω λανθασμένης επαφής με τη μάσκα προσώπου και επακόλουθης επαφής με τα μάτια με μολυσμένα χέρια

2ο: Πιθανή μόλυνση από τη μη καίρια αλλαγή της μάσκας

3ο: Πιθανός πονοκέφαλος ή και δυσκολία στην αναπνοή ανάλογα με τον τύπο μάσκας

4ο: Πιθανές αλλοιώσεις στο δέρμα του προσώπου, ερεθιστική δερματίτιδα ή επιδείνωση της ακμής λόγω πολύωρης χρήσης της μάσκας

5ο: Πιθανή δυσφορία

6ο: Ακατάλληλη απόρριψη της μάσκας που οδηγεί σε αυξημένα απορρίμματα σε δημόσιους χώρους με κίνδυνο μόλυνσης των καθαριστών των δρόμων αλλά και για το περιβάλλον

7ο: Δυσκολία να φορέσουν τη μάσκα άτομα με αναπτυξιακή αναπηρία, άτομα με ψυχική ασθένεια, άτομα με δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα και άτομα που ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον

   Όσον αφορά τα παραπάνω στοιχεία, εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι την τηλεόραση να ενημερώνει τους πολίτες για τα «κακά» της χρήσης της μάσκας εκτός από την αρχή της πανδημίας, τότε που μερικοί… έξυπνοι για να γίνουν αρεστοί στον κόσμο καταδίκαζαν τη χρήση της. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσιόνδρας στην αρχή του… κακού ανέφερε ότι δεν κάνει καλό η μάσκα και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα αντί να τα λύνει. Φυσικά, όταν τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν και τα νούμερα των ασθενών να ανεβαίνουν, το «τροπάριο» άλλαξε και η χρήση της μάσκας έγινε επιβεβλημένη. Όπως επίσης να συμπληρώσω, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΣΥΝΙΣΤΑ τη χρήση της μάσκας από τους πολίτες για να προστατευθούν από την ταχεία μετάδοση του covid-19.

   Για να κλείσω κάπου αυτό το -σχετικά- σύντομο κείμενο. Ο λόγος που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι για να ενημερωθώ ΣΩΣΤΑ για όλα όσα αφορούν αυτήν την πανδημία. Δεν μου φτάνουν οι πληροφορίες της τηλεόρασης, δεν γίνεται να την «κράζω» για παραπληροφόρηση σε τόσα και τόσα ζητήματα και ξαφνικά να αρχίσω να την εμπιστεύομαι ΕΙΔΙΚΑ σε θέματα υγείας. Μπορεί να μην λέει ψέματα αλλά ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να εμπιστευτώ ένα μέσο που φτιάχτηκε για να χειραγωγήσει και όχι να ψυχαγωγήσει τον κόσμο. Αν τώρα εσείς θεωρείτε ψυχαγωγία τις σειρές της τηλεόρασης και τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές τότε απλά συμφωνούμε να διαφωνούμε φίλοι μου. Ακόμα και τα ακριβά σκουπίδια δεν παύει στην τελική να είναι ακριβώς αυτό: σκουπίδια.

   Εγώ ήθελα να ενημερωθώ και να ενημερώσω τους συμπολίτες μου με τα πιο επίσημα και άνευ καμίας αμφισβήτησης στοιχεία. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε γιατρός, ούτε δημοσιογράφος, ούτε τίποτα εξειδικευμένο για να μπορείς να μάθεις την αλήθεια. Απλά πρέπει να την ψάξεις, να έχεις κλειστά τα αυτιά σου στα πολλά και να αφιερώσεις -πολύ λίγο- χρόνο από τη ζωή σου. Δύσκολο αλλά πείτε μου, αλήθεια, αν ήταν τόσο εύκολο τότε θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας και η επίδραση της ενημερωτικής τηλεόρασης στον κόσμο θα ήταν μηδαμινή. Το ζητούμενο είναι να μοιράζεσαι με τους υπόλοιπους και χωρίς σκοπιμότητα την αλήθεια, να αμφισβητείς και να «ενοχλείς» τους πολύ επικίνδυνους… ξερόλες, για να ξεχωρίσει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο η «ήρα από το στάρι» και να πάμε παρακάτω.            

   Επίσης θέλω να παρατηρήσετε στα στοιχεία τα κοινά που έχουν κάποια από τα συμπτώματα του covid-19με τις συνέπειες που ΠΙΘΑΝΩΣ θα έχει κάποιος υγιής άνθρωπος που φορά συνεχόμενα τη μάσκα για την προστασία από τη διασπορά του ιού. Δεν θα πάρω θέση, άλλωστε αυτό το άρθρο γράφτηκε για την ενημέρωσή σας και όχι για να διαβάσετε την άποψή μου για το όλο θέμα της πανδημίας. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Υ.Γ. Ο προβληματισμός που σας ανέφερα στην αρχή έχει να κάνει με το εξής συμπέρασμα. Κανένας δεν μπορεί όχι μόνο να ζήσει όπως θέλει, αλλά ούτε και να «πεθάνει» ελεύθερα. Όλα πρέπει να γίνονται με τον τρόπο του εκάστοτε συστήματος.   

Μιχάλης Βελτσίστας

*Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα και για τις τρεις κατηγορίες. Απλά αυτά που σας παρέθεσα μοιάζουν με τις ΠΙΘΑΝΕΣ συνέπειες της συχνής χρήσης της μάσκας από υγιείς ανθρώπους.