Ο 21ος αιώνας σίγουρα έχει σημαδευτεί από σημαντικά γεγονότα, που θα αποτελέσουν ορόσημο για την παγκόσμια ιστορία. Η ιστορία γράφεται και κρίνεται όμως μεταγενέστερα όταν μπορούν τα στοιχεία να είναι ακριβή και ασφαλή και τα αποτελέσματα των ενεργειών όλων συμπεριλαμβανομένου πολιτικών αλλά και πολιτών  μπορούν πλέον να κριθούν και να αξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικές παραμέτρους και σφαιρική οπτική. Ένα γεγονός τέτοιο λοιπόν αποτελεί η παγκόσμια κρίση που υφίστανται όλες ανεξαιρέτως οι χώρες και ακούει στο όνομα <<Κορωναϊός>>. 

Στην Ελλάδα όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά αυτή η πανδημία πολίτες και πολιτικοί ενώθηκαν και σε μια αρμονική συνεργασία κατάφεραν να βγουν νικητές από την πρώτη φάση εξάπλωσης του ιού. Βασικός παράγοντας αυτού ήταν το ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μπόρεσε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας. Ήταν σίγουρα μια συνεργασία η αποτελεσματικότητα της οποίας αποτέλεσε παράδειγμα για όλες τις χώρες. Ο Πρωθυπουργός της χώρας απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε κρίσεις παίρνοντας αποφάσεις γρήγορα, αποτελεσματικά και με γνώμονα το συλλογικό καλό κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του πως θα είναι Πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες. Είναι άξιο αναφοράς ότι σε αυτή τη φάση και η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος της για το καλό της δημόσιας υγείας. Η επιλογή ενός άψογα καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, προεξάρχοντος του κορυφαίου λοιμωξιολόγου κυρίου Σωτήρη Τσιόδρα ήταν καθοριστική για την επιτυχία του τόσο δύσκολου εγχειρήματος. Οι πολίτες ακολουθώντας τις συμβουλές και τις παραινέσεις της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων εργάστηκαν για  ένα κοινό καλό, σεβόμενοι όρια , αναλαμβάνοντας ευθύνες και κάνοντας θυσίες. ‘Όλοι μας κατανοώντας τις περιστάσεις έχουμε περιορίσει τις αγαπημένες μας συνήθειες και έχουμε καταβάλει προσπάθεια για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.  

            Όμως σε όλο αυτό ήμασταν μαζί. Πολίτες, ειδικοί επιστήμονες και πολιτικοί. Τώρα πλέον είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του Covid-19. Την επιτυχία σταματημού διάδοσης του ιού κατά τη πρώτη περίοδο εξάπλωσής του ήρθαν ορισμένοι να την αμαυρώσουν με την απερισκεψία τους, ξεχνώντας τις θυσίες που έχουν κάνει έως τώρα και μη σεβόμενοι τις θυσίες που κάνουν ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζουν να έχουν συνήθειες που εν μέσω πανδημίας δεν είναι ορθές, λογικές και συνετές. Ενώ η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών και την αντοχή του συστήματος υγείας κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν την έννοια της ατομικής ευθύνης. Η έννοια της “ατομικής ευθύνης” δεν είναι μια φράση απλή , έχει μεγαλύτερη σημασία και είναι τόσο δύσκολη όσο και αναγκαία, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορούμε να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον. Ο άνθρωπος  από τη φύση του είναι κοινωνικό όν και σίγουρα θέλει να βρεθεί ανάμεσα σε φίλους , να διασκεδάσει , να ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες κτλ. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο αν θέλουμε να είμαστε υγιείς εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο ασφαλές. Δεν γίνεται να αρνούνται γονείς να φορέσουν μάσκες στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου , αλλά να θέλουν να συνεχίσουν το σχολικό πρόγραμμα τα παιδιά τους δια ζώσης. Ασφάλεια και αίσθηση ευθύνης είναι δύο έννοιες που είναι αλληλένδετες. Ο χώρος της εστίασης υποφέρει, αλλά προσπαθεί σκληρά να επιβιώσει. Οι εικόνες όμως χώρων στους οποίους οι επιχειρηματίες δεν φρόντισαν να τηρήσουν τις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας για την υγεία των παρευρισκομένων, εισάγοντας αριθμό ατόμων, όχι μόνο μεγαλύτερο από το επιτρεπτό των οδηγιών αλλά πολλές φορές και μεγαλύτερο από όσο αντέχει το ίδιο το μαγαζί είναι αποκαρδιωτικές. Ευτυχώς το υγιές κομμάτι του κλάδου αντιδρά. Η κυβέρνηση ετοιμάζει με ταχύτατους ρυθμούς πλατφόρμες για τη καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργεί νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και προβαίνει στην εξόπλιση τους  ωστόσο κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει σε περίπτωση έξαρσης του ιού. Είναι χρέος μας εμείς οι ίδιοι να θέσουμε τα όρια. Όρια τα οποία πάνω και πρώτα από όλα είναι για τη δική μας , προσωπική υγεία. 

            Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα της <<THE GUARDIAN>> της Βρετανίας η Ελλάδα  δυστυχώς βρίσκεται στη θέση νούμερο 2 στον κόσμο σε αρνητές μάσκας. Άλλωστε σε αυτό συνέβαλλαν και οι εικόνες που έκαναν το γύρω του κόσμου με ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά της μάσκας φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να τις πατούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πολλά τα σενάρια συνωμοσίας που έχουν ακουστεί και δυστυχώς ακόμα περισσότεροι αυτοί που τα έχουν υιοθετήσει. Εάν όσο άκριτα υιοθετεί κάποιος τέτοιες απόψεις , το ίδιο εύκολα και  γρήγορα μπορούσε να ενστερνιστεί και να κατανοήσει τις εκκλήσεις των επιστημόνων και του ίδιου του Πρωθυπουργού για την ατομική ευθύνη, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο στο εξωτερικό. Μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μία από τις πιο ασφαλείς χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας είναι πολύ χρήσιμο το μέλλον. Ας μην το χάσουμε αυτό και κυρίως ας μείνουμε ασφαλείς ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, που είναι για το καλό όλων μας.

Λαμπρινή Καλαβρουζιώτη
Ασκούμενη Δικηγόρος (Νομική Σχολή Δ.Π.Θ)
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ Αιτωλοακαρνανίας