Με τον ερχομό του covid ήρθε και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών, για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Υπάρχουν πολλές απόψεις επί του θέματος: κάποιοι δε συμφωνούν με το lockdown και θεωρούν ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά, κάποιοι πιθανώςκαι να συμφωνούν, ενώ κάποιοι –όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο άρθρο– δεν δέχονται καν την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Δε θα σταθώ στην προσωπική μου άποψη επί του θέματος, παρόλο που εννοείται τηρώ όλα τα προβλεπόμενα. Θεωρώ, όμως, ότι έχει χαθεί το νόημα των μέτρων όσον αφορά την επιβολή των προστίμων. Και θα εξηγήσω με συγκεκριμένα περιστατικά τι εννοώ.

Περίπτωση πρώτη

Ξεκινάς να πας μια βόλτα για περπάτημα με μήνυμα στο 13033 και επιλογή 6 (σωματική άσκηση). Ειδικά για το Αιτωλικό θα μιλήσω λέγοντας ότι για να κάνω μόνη μου μια βόλτα στην περιμετρική ή στον Πόρο που το πολύ να συναντήσω τρία άτομα στο δρόμο (ανάλογα την ώρα φυσικά, γιατί μπορεί να μην συναντήσεις και κανέναν), πρέπει να φοράω μάσκα. Για να περπατάω ολομόναχος στο δρόμο. Δε θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να κολλήσω, σκέφτομαι μόνο μη με γράψουν.

Περίπτωση δεύτερη

Θέλω να πάω μια βόλτα με την αδερφή μου και τους άντρες μας με τα παιδιά μας, που μένουμε όλοι στο ίδιο σχεδόν σπίτι. Τα συνολικά 5 παιδιά μας είναι από 1,5 έως 8,5 ετών. Επιλέγουμε το 6 μας και φύγαμε. Με μασκούλες και τα συναφή. (Φυσικά και είμαστε ολόκληρη κομπανία, αλλά βρισκόμαστε ούτως ή άλλως αφού τα σπίτια μας είναι πάνω-κάτω). Κάποια στιγμή αποφασίζουν να πετάξουν πετρούλες στη θάλασσα. Για να μην καθόμαστε όρθιοι κι εμείς καθόμαστε στα παγκάκια και να’σου και η αστυνομία με τις μηχανές, η οποία θέτει τα εξής δυο επιχειρήματα: “Δίνετε το κακό παράδειγμα στους διερχόμενους” και “Δεν προβλέπεται να κάθεστε.Πρέπει να είστε όρθιοι. Έχετε επιλέξει σωματική άσκηση!”.

Περίπτωση τρίτη και καλύτερη

Έχουν έρθει τα πεθερικά της αδερφής μου από την Αγγλία και κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους οι άνθρωποι. Πώς θα πάνε στο αεροδρόμιο; Καλούμε Πολιτική Προστασία για να είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι -μη μιλώντας Ελληνικά- δε θα έχουν κάποιο θέμα.

Πρώτη ερώτηση: μπορεί να τους πάει ο γιος τους στο αεροδρόμιο με το αυτοκίνητό του; Απάντηση: Εννοείται πως όχι. Απαγορεύεται τρία άτομα στο ίδιο αυτοκίνητο κι ας μένουν μαζί.

Δεύτερη ερώτηση: μπορούν να πάρουν ταξί και να πάνε, όπως έγινε και όταν ήρθαν; Απάντηση: Και πάλι όχι. Απαγορεύεται τρία άτομα στο ίδιο αυτοκίνητο κι ας μένουν μαζί.

-“Και τότε τι μας προτείνετε;”
– “Να πάρετε το ΚΤΕΛ.”
– “Μα στο ΚΤΕΛ είναι πολλά άτομα.”
– “Ναι, αλλά επιτρέπεται.”

Και τελικά, επειδή φοβούνταν να πάρουν το ΚΤΕΛ, πήγαν με ΔΥΟ ΤΑΞΙ!!!

Ένας νόμος μπορεί να έχει κάποια κενά και σίγουρα είναι δύσκολο να λάβει υπόψη του την κάθε υποπερίπτωση. Όμως, η επιβολή του νόμου θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα, με κάποια ίσως ενημέρωση-εκπαίδευση για το πώς αντιμετωπίζουμε διάφορα περιστατικά με γνώμονα την κατανόηση της κατάστασης και τη δικαιοσύνη και όχι την ευκαιρία για “συγκέντρωση χρημάτων από το δημόσιο”.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη