νοσοκομείο Μεσολογγιού

«Σε λίγο καιρό η Θεσσαλονίκη θα μοιάζει ανέκδοτο με το τι μπορεί να ζήσει και το δικό μας Νοσοκομείο» αναφέρει η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου απευθυνόμενη με ένα τρομοκρατικό περιεχόμενο στους συμπολίτες μας και καλώντας τους να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα. «Προφανώς όλοι μας αναφέρει δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στην περιοχή μας αγνοώντας τις οδηγίες». Η ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά που ακούμε καθημερινά από την κυβέρνηση και από αυτού του είδους τα παπαγαλάκια της δηλαδή τα περί ατομικής ευθύνης μεταφέροντας στις δικές της ευθύνες για την κατάρρευση του συστήματος υγείας σε ατομική ευθύνη.

Τι σημαίνει όμως ατομική ευθύνη κύριοι της διοίκησης σε ένα ζήτημα Δημόσιας Υγείας; Σημαίνει καταρχάς ότι, ο ασθενής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πρόληψη, την διαχείριση της ασθένειας αλλά και την έκβαση της.

Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για την φροντίδα ύποπτων η επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σπίτι, ομολογώντας με αυτό τον τρόπο ότι ένα κομμάτι όσον αρρωστήσουν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση, αυτοαξιολογώντας τα συμπτώματα και αυτόθεραπευόμενοι. Αυτό, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, πρέπει να γίνει αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι καθώς και τακτικά και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία του ασθενή με κάποια από τις δομές υγείας.

Πώς όμως, μπορούν να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι, ειδικά για ένα νόσημα που οι λοιμωξιολόγοι παγκοσμίως ακόμα προσπαθούν να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρεται και τι επιπλοκές μπορεί να κάνει; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η καθημερινή και άμεση επικοινωνία με γιατρό, όταν η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι διαλυμένοι από την πολιτική που έχουν ακολουθήσει η μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ υπακούοντας πιστά την πολιτική της Ε.Ε.; Όταν οι δομές του Π.Ε.Δ.Υ. και Τ.Ο.Μ.Υ. είναι από αποψιλωμένες από προσωπικό και υλικό; Όταν υπάρχει διαχρονικά η υποχρηματοδότηση στα Νοσοκομεία μας με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να οδηγούνται στο κλείσιμο τους όπως στο Λοιμωδών, που άφησε μία χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων με 567 κλίνες ΜΕΘ που απολύει υγειονομικούς, τώρα κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για το προμελετημένο έγκλημα που τόσα χρόνια προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Ο λαός κύριοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία πειθαρχεί τα μέτρα και με το παραπάνω. Και σας ρωτάμε, η κυβέρνηση γιατί δεν ακούει στις εκκλήσεις των υγειονομικών; Αν η κατάσταση όπως αναφέρεται στην (τρομοκρατική) ανακοίνωση σας επιδεινωθεί στο δήμο μας ποιος θα φταίει τελικά;

Θα φταίνε οι δικές μας ατομικές επιλογές ή βασική επιλογή και κατεύθυνση του Συστήματος Υγείας (όπου εσείς πίστα υπηρετήσατε και επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και επί Ν.Δ.) που το θέλει εμπόρευμα.

Η ατομική ευθύνη κύριοι, που ανερυθρίαστα αναφέρεται στην ανακοίνωση σας, δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη.

Και μία και αναφέρεστε στην εμπιστοσύνη σας για τις ευθύνες που έχουν οι πολίτες απέναντι στην πανδημία, οι δικές σας ευθύνες ποιες είναι όταν στις 3/3/2020 πριν ακόμα η πανδημία επεκτάθηκε στο δήμο μας καταθέσαμε ως Σωματείο Συνταξιούχων για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ένα υπόμνημα που ζητούσε να ληφθούν μία σειρά από έκτακτα μέτρα από το Νοσοκομείο μας και από το δήμο για την θωράκιση όλων των δομών υγείας παρουσία Μάλιστα και του Διοικητή του Νοσοκομείου και Δημοτικού Συμβούλου της Συμμαχίας των Πολιτών κύριο Παπαδόπουλο, ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε τη συζήτηση αλλά μας λοιδόρησε λέγοντας ότι αναπαράγουμε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αλήθεια οι κύριοι, πόσες προσλήψεις έγιναν σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ειδικευμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση όπως εσείς λέτε; (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους και άλλα).

Πόσοι θάλαμοι αρνητικής πίεσης λειτουργούν;

Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ;

Τι έχετε να μας πείτε για τη Μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου;

Τι έχετε να μας πείτε για την κατάργηση της παιδιατρικής κλινικής; Τι έχετε να μας πείτε για την κατάργηση της συνταγογράφησης εδώ και 18 μήνες;

Τι έχετε να μας πείτε για το έγγραφο της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ (Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα) που καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων και τους επιστημονικά υπεύθυνους συντονισμού των Κέντρων Υγείας και των Τ.Ο.Μ.Υ που ανήκουν στη συγκεκριμένη Υγειονομική Περιφέρεια να εξετάσουν τη «δυνατότητα άμεσης μετακίνησης για εθελοντική προσφορά εργασίας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόσο σε Ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης και εξασφαλισμένη σίτιση και η διανομή».

Βλέπετε κύριοι ότι αντί η κυβέρνηση να προσλάβει με επείγουσες διαδικασίες υγειονομικό προσωπικό, αντί να ετοιμάσει τον ιδιωτικό τομέα απογειώνει, την επικίνδυνη πολιτική των μπάλωμα των και των μετακινήσεων, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα ακόμα παραπέρα και τις ήδη αποψιλωμένες  δημόσιες δομές άλλων περιοχών της χώρας.

Αντί λοιπόν καταγγείλετε αυτές τις πρακτικές ρίχνετε τις ευθύνες στην ατομική προστασία στον λαό. Βέβαια για να μην σας αδικούμε διαβάσαμε πρόσφατα στο πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας Αιχμή ότι επιτέλους λειτουργούν τα δύο χορτοκοπτικά του Νοσοκομείου μας. Ίσως με το να λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα να θωρακίσει το Νοσοκομείο Απέναντι στην Πανδημία.

Κύριοι της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου όλα τα παραπάνω αποτελούν τις συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της λογικής κόστους-οφέλους, που θωρακίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και πετσοκόβουν τις κρατικές δαπάνες, συνθλίβοντας τις λαϊκές ανάγκες. Αναδείχθηκε ανάγλυφα με την εξάπλωση του κοροναϊού και τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Απάντηση σε αυτή την πολιτική μπορεί να δώσει μόνο ο αγώνας του εργατικού λαϊκού κινήματος των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι οι εκάστοτε οσφυοκάμπτες του συστήματος.

Εμείς οι συνταξιούχοι βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα για αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το ΛΑΟ.

Συντονιστική Επιτροπή Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ

Παράρτημα Μεσολογγίου