Νέα επιστολή έστειλαν σήμερα οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού στον πρωθυπουργό ζητώντας να γίνει άρση του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο Click Away και να αντικατασταθεί με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή μέσα στο κατάστημα με προκαθορισμένο τηλεφωνικό ραντεβού καθώς θα εφαρμόζονται και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η επιστολή απεστάλη τη δεύτερη μέρα λειτουργίας της αγοράς – αφού ήταν ανοιχτά χθες Κυριακή – με την εφαρμογή του νέου μέτρου Click Away για τις αγορές, δηλαδή την παραλαβή της παραγγελίας έξω από το κατάστημα, χωρίς δικαίωμα να εισέλθουν οι πελάτες στο χώρο του καταστήματος.

Ακολουθεί η επιστολή:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Εμπορικός κόσμος της χώρας περίμενε έστω και την τελευταία στιγμή να περισώσει κάτι από την καταστροφή πού έχει υποστεί με το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες λόγω της πανδημίας.

Η σημερινή απόφαση σας που ουσιαστικά εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα καταστήματα και την περίοδο των Χριστουγέννων έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.

Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του Κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για πωλήσεις με την μέθοδο του click away είναι ξεκάθαρος ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ προς τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όσον αφορά τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν τις παραγγελίες που δεν εκτελούνται από τις επιβαρυμένες ταχυμεταφορές. Ο συνωστισμός έξω από τις αλυσίδες και ο συγχρωτισμός των αποθηκάριων που θα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησής σας.

Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνησή σας να σταματήσει τον εμπαιγμό προς τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα με γνώμονα την επιβίωση μας και τον βιοπορισμό μας.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.431.1_en.html#goog_1814696231The Gorgeous PrahaCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Να γίνει ΑΡΣΗ του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο Click Away και να αντικατασταθεί με την εξυπηρέτηση του καταναλωτή μέσα στο κατάστημα με προκαθορισμένο τηλεφωνικό ραντεβού καθώς θα εφαρμόζονται και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εναλλακτικά προτείνουμε να ληφθεί υπ’ όψιν από την Πολιτεία η επιδημιολογική επιβάρυνση του κάθε νομού ή περιφέρειας και με βάση αυτό το κριτήριο να αποφασίζεται η επαναλειτουργία του Λιανικού Εμπορίου σε αυτή την περιοχή, γνωρίζοντας ότι κάποιες περιοχές της χώρας μας βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με κάποιες άλλες που είναι σε πιο δύσκολη θέση από υγειονομικής πλευράς
• Να δοθεί ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων εφ’ άπαξ αποζημίωση από την πολιτεία.
• Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον ειδικό σκοπό.
• Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
• Αναστολή των επιταγών για 120 ημέρες ή να γίνει η πληρωμή των επιταγών που έχουν δηλωθεί σε αναστολή από το υπουργείο οικονομικών και αποπληρωμή των εκδοτών προς το κράτος με την άτοκη δανειοδότηση των έξι μηνών καθώς να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου 30% την περίοδο Μαρτίου (1ο LOCKDOWN) – Σεπτεμβρίου.
• Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
• Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ και με διευρυμένες προϋποθέσεις.
• Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι Ασφαλιστικές υποχρεώσεις των συναδέλφων (ΕΦΚΑ) να πληρωθούν από την Πολιτεία.
• Να επεκταθεί η έκπτωση του ενοικίου κατά 40% εκτός από τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριου και για όσους μήνες διαρκέσει η πανδημία και κάλυψη του 60% ,για τους μήνες που είμαστε ΚΛΕΙΣΤΟΙ με κρατική εντολή, από το κράτος καθώς οι επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους δεν έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν.
• Να θεσμοθετηθεί ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός.
• Άμεσο Πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που να απευθύνεται σε όλους χωρίς αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ,ώστε να λάβουν από λίγα οι πολλοί και όχι πολλά οι λίγοι .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.

14-12-2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

etoliko.gr