Πρόσω ολοταχώς για τα Χριστούγεννα λοιπόν! Ψυχολογία μπερδεμένη, τα πρόσωπα που θα συναντήσουμε για τις γιορτές θα είναι λιγοστά σε σχέση με το παρελθόν και γενικότερα η όλη κατάσταση δείχνει λίγο… συμμαζωμένη. Στα του τόπου μας εκτός από τον στολισμό δεν νομίζω οτι υπάρχει και κάτι άλλο να σχολιάσουμε. Ίδια μουνταμάρα, η πλειοψηφία κάθεται σπίτι της και περιμένει ένας Θεός ξέρει τι, οι υπόλοιποι έχουμε για αποκούμπι τις δουλειές μας και βρίσκουμε ”καταφύγιο” στα μαγαζιά για να περάσει η ώρα και να τελειώσει ακόμα μία μέρα.

Παράπονα πάντοτε θα υπάρχουν και φυσικά δεν λείπουν ούτε αυτές τις γιορτές. Δηλαδή ευτυχώς που ο κόσμος δεν μετακινείται εύκολα για Μεσολόγγι και δεν κάνει την απαραίτητη σύγκριση. Όχι οτι μένει τίποτα κρυφό αφού το… ενημερωτικό κομμάτι έχουν καλύψει τα διάφορα βίντεο και οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπότε άπαντες, από Σταμνά και Χρυσοβέργι μέχρι Κατοχή και Νιοχώρι και όλες οι περιοχές που ανήκουν στο δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, βλέπουν και συγκρίνουν τη διαφορά αντιμετώπισης. Και όποιος θέλει τον προκαλώ να με διαψεύσει…

Η κεντρική πλατεία του Αιτωλικού για παράδειγμα στολίστηκε με ένα δέντρο και ένα χριστουγεννιάτικο σπιτάκι. Τα κλασικά φώτα που βάζουν στον κεντρικό δρόμο μπήκαν όπως και τις άλλες χρονιές και αυτό ήταν. Φυσικά και υπάρχει στολισμός και σε άλλα μέρη του Αιτωλικού αλλά στέκομαι στα κεντρικά σημεία, στη ”βιτρίνα” του τόπου δηλαδή. Αν δείτε τον αντίστοιχο στολισμό στο Μεσολόγγι θα νομίζετε οτι βρίσκεστε σε κάποια πλατεία της Πράγας ή της Βιέννης, τόσο όμορφη είναι η εικόνα της κεντρικής πλατείας. Αλλά αν πάτε μια βόλτα σε ΌΛΟ τον υπόλοιπο δήμο τότε θα καταλάβετε τη διαφορά, δεν ξέρω αν στο μυαλό σας έχετε κάποια καλή εξήγηση γι’ αυτό αλλά εμένα δεν μου αρέσει.

Αυτό που οι έχοντες τα γένια και τα χτένια δημιουργούν τέτοιου είδους μικροπροβλήματα με ενοχλεί αφάνταστα. Αυτό που εμείς που τους κάναμε άρχοντες μένουμε απαθείς επίσης με ενοχλεί. Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα δεν μου αρέσει να αποποιούμαι τις ευθύνες μου και η εκλογή του καθενός είναι δική μας ευθύνη. Από την ώρα που δίνεις σε κάποιον το χρίσμα να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου και αυτός δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του τότε τι κάνεις; Το λογικό είναι να τον ”στριμώξεις” και να του ζητήσεις ευθύνες. Το παράλογο είναι αυτό που κάνουμε εμείς τόσα και τόσα χρόνια, δηλαδή να έχουμε συνεχώς παράπονο και να μην απαιτούμε καμία εξήγηση. Κρυμμένοι μέσα σε ”φιλικά” συμφέροντα και επαγγελματικές υποχρεώσεις, να μην φανώ κακός εγώ και πάθω καμιά ζημιά στην ήδη πεσμένη δουλειά μου, να μην πω κάτι κακό για το δήμαρχο και το δήμο και δεν μπορώ μεθαύριο να ζητήσω μια κάποια βοήθεια για πχ μία εκδήλωση, κάτι το οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί την ενίσχυση των τοπικών αρχόντων.

Φοβόμαστε να κάνουμε τη ”δουλειά” μας σαν πολίτες για να μην χαλάσουμε κανενός τη ζαχαρένια. Η μάνα μου στηρίζει τον τάδε, ο πατέρας μου είναι φίλος με τον άλλο, μην πω κάτι και χαλάσω το… γλυκό! Αφήνουμε τη ζωή μας σε δεύτερο ρόλο αρκεί να πηγαίνει καλά η δουλειά και να γεμίζει η τσέπη. Άλλωστε αυτό δεν είναι το νόημα; Σιγά μην μας νοιάξει αν τα παιδιά μας θα βρούνε γόνιμη γη για να ζήσουν και να κάνουν τις οικογένειές τους. Αν μας ένοιαζε τότε θα… τρώγαμε σίδερα και θα συμμορφώναμε όλους όσους βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις και είναι πιο ανεύθυνοι από κοιμισμένο φύλακα σε φυλακές. Γενικότερα έχουμε χάσει εντελώς την αίσθηση της προτεραιότητας. Προκρίνουμε για τη ζωή μας πράγματα ανούσια όπως νέο αμάξι, νέο κινητό και τέτοιες ”ανησυχίες” και ξεχνάμε όλα τα άλλα που είναι σημαντικά.

Για παράδειγμα γνωρίζει κανένας από σας οτι στις 21-22 Δεκεμβρίου, μετά από 400 ολόκληρα χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε δια γυμνού οφθαλμού τον Δία και τον Κρόνο; Η ”μεγάλη σύζευξη” των δύο μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα(21/12) και οι δύο γίγαντες θα εμφανιστούν πάνω από τον ορίζοντα αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Δυστυχώς το κείμενο που γράφω αυτή τη στιγμή θα ”ανέβει” την Τετάρτη(23/12) οπότε ελπίζω να μην περιμένετε από μένα να ενημερωθείτε για το φαινόμενο αλλά όπως κι εγώ να μπείτε στο Google και να δείτε το αφιέρωμα που έχει για το μεγάλο γεγονός. Η επόμενη σύζευξη θα γίνει το 2080(!) και ξανά μετά από 400 χρόνια, κοινώς το 2480!!! Οπότε φίλοι μου καλοί το ζήτημα είναι ξεκάθαρο. Ή τώρα ή ποτέ!

Το χρήμα και όλα αυτά που νομίζουμε οτι μας ”γεμίζουν” σαν ανθρώπους, πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν μέχρι αυτοί που κάνουν τα κουμάντα να αποφασίσουν για κάτι καινούργιο σχετικά με τις συναλλαγές της ανθρωπότητας. Το ζητούμενο είναι ένα… Εμείς τι κάνουμε;

Μιχάλης Βελτσίστας