ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ

Σαν σήμερα στις 27 Δεκεμβρίου 1988 έφυγε από τη ζωή η Βάσω Κατράκη, η μοναδική χαράκτρια από το Αιτωλικό.

Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1914 στο Αιτωλικό, ήταν κόρη του κτηματία Γεωργίου Λεονάρδου και της Θεοδώρας Σαρλή και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια (δύο αγόρια και δύο κορίτσια).

Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έχοντας ως καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη ζωγραφική και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική. Αποφοίτησε το 1940 και τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τον Γιώργο Κατράκη με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της εντάχθηκαν στο ΕΑΜ. Μάλιστα, το 1945, ξυλογραφίες της συμπεριλήφθηκαν στο λεύκωμα «Θυσιαστήριο της λευτεριάς». Το 1955 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση ενώ το 1958 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο χαρακτικής στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας καθώς και με το βραβείο premium στη Μπιενάλε του Λουγκάνο. Το 1966 έλαβε το διεθνές βραβείο λιθογραφίας Tamarint στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας.

Με την επιβολή της Δικτατορίας, συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο, όμως το επόμενο έτος, απελευθερώθηκε μετά από διεθνείς πιέσεις. Το 1976 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της Intergrafik σε διεθνή έκθεση γραφικών τεχνών στην Ανατολική Γερμανία. Διετέλεσε μέλος του ΕΕΤΕ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Η Βάσω Κατράκη ως χαράκτρια δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ως υλικό τον ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες έχουν δουλέψει, γεγονός που της προσέδωσε διεθνή φήμη. Η χαρακτική της συνδυάζει την προσήλωσή της στην πραγματικότητα και την έμφαση στα εξπρεσσιονιστικά στοιχεία.

Στις 25 Ιουνίου 2006, εγκαινιάστηκε στο Νησάκι του Αιτωλικού το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη».

Η χαράκτρια κληροδότησε στη γενέτειρά της όλα της τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται μόνιμα στη μια αίθουσα του μουσείου. Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα του μουσείου μπορεί κατά περίπτωση να φιλοξενεί έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών. Το υπόγειο του μουσείου έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει αργότερα ως Σχολή Χαρακτικής Τέχνης. Ο ιστορικός της Τέχνης Κώστας Σταυρόπουλος επιμελήθηκε την έκθεση της χαράκτριας.

Σαν ομάδα etoliko.gr θα θέλαμε να προτείνουμε ξανά να τιμήσουμε τη Βάσω Κατράκη έμπρακτα. Το Αιτωλικό είναι περήφανο που “γέννησε” τη μεγαλύτερη χαράκτρια της Ελλάδας και “λυπάται” που την θυμούνται μόνο όταν την χρειάζονται.

Έτσι, λοιπόν, θα θέλαμε στο κοντινό μέλλον να δούμε το “Κατράκειο” ή Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη να λειτουργήσει για τον σκοπό που άνοιξε, δηλαδή να ιδρυθεί Σχολή Χαρακτικής Τέχνης, να γιορτάσουμε την ήμερα γέννησης της Βάσως Κατράκη με κάποια εκδήλωση προς τιμή της, να μετονομαστεί ο δρόμος που περνάει μπροστά από την κύρια είσοδο του μουσείου σε “Οδός Βάσω Κατράκη” αντί “Οδός Κορυσχάδων”, να οργανωθεί Φεστιβάλ Χαρακτικής “Βάσω Κατράκη” με εκθέσεις χαρακτών από όλη την Ελλάδα στο Αιτωλικό, μια ημέρα-γιορτή στο όνομα της Μεγαλύτερης Χαράκτριας της Ελλάδας.

etoliko.gr