Ζούμε στην εποχή που η νεολαία σε μεγάλο βαθμό ενημερώνεται από τα social media και οι “παραδοσιακοί” εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις ειδήσεις στην τηλεόραση.
Τα fake news, τα ψεύτικα νέα, είναι ένα διαδεδομένο είδος, τα τελευταία χρόνια, μια σκόπιμη παραπληροφόρηση, που διαδίδεται με παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν άκριτα όσα ακούνε στην τηλεόραση ή όσα διαβάζουν στις ειδήσεις “που εμφανίζει το Facebook” και έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πχ ότι “δεν υπάρχει κορωνοϊός αλλά για κάποιο λόγο θέλουν να μας κλείσουν στα σπίτια μας”, “ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν γιατί τα κρούσματα μειώνονται”, ενώ δεν παρατηρούν πχ ότι παράλληλα και τα τεστ έχουν μειωθεί.
Πάντα μου έλεγαν οι δικοί μου σαν μαθήτρια να διαβάζω εφημερίδα και να ακούω ειδήσεις. Κι όταν ήρθα στο Αιτωλικό μετά τις σπουδές μου να παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια, να βλέπω συζητήσεις στη Βουλή κλπ. Άργησα να συνειδητοποιήσω τη σημασία τους. Μου φαινόταν βαρετό και χωρίς νόημα.
Όμως, μεγαλώνοντας (και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο) διαπιστώνω ότι δεν είναι θέμα (περιορισμένου) ελεύθερου χρόνου, ούτε είναι μια προαιρετική επιλογή μας.
Είναι η ζωή μας.
ΠΡΕΠΕΙ να ψάχνουμε την αλήθεια, πρέπει να ενημερωνόμαστε.
«Η γνώση είναι δύναμη».
Η γνώση των ζητημάτων για τον κόσμο και η ικανότητα να καταλάβουμε τα πράγματα, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, μάς δίνει τη δύναμη να κατανοήσουμε, να δράσουμε, να παλέψουμε, να πετύχουμε, να προχωρήσουμε. Κανένα άτομο ή έθνος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς γνώση.
Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη που η γνώση μπορεί να δώσει σε ένα άτομο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η γνώση μας ελευθερώνει.
Κατά έναν τρόπο, μας καθιστά λιγότερο εξαρτημένους από τον άλλο, καθένας μας είναι σε θέση να στηριχτεί στον εαυτό του.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς είναι σε θέση να αφήσουν σιγά σιγά τον έλεγχο των παιδιών τους καθώς μεγαλώνουν. Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα για το πώς να επιβιώσουν στον κόσμο, οπότε δεν χρειάζεται να βασίζονται στους γονείς τους όσο μεγαλώνουν.
Η γνώση μας μαθαίνει τι είναι ηθικά λάθος, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, τι θα μας κάνει καλύτερους, τι θα μας βελτιώσει σαν ανθρώπους, σαν κοινωνία.
Η γνώση μας δίνει φως. Χωρίς γνώση είμαστε τυφλοί.
Βάσω Ζ. Νικολογιάννη