«Τα Γεφύρια του Αιτωλικού και η διάσωσή τους πρέπει να γίνει το βασικό μας αίτημα σαν Αιτωλικιώτες – μαζί με την αναγκαιότητα της “ύπαρξης” της Λιμνοθάλασσάς μας.

Για τα γεφύρια του Αιτωλικού η μοναδική ΛΥΣΗ είναι η αναστήλωσή τους, στην αρχική τους μορφή και όχι με “μπαλώματα” – και βέβαια τα 90.000 που μέσα από το fb ανακοινώθηκαν – χωρίς συγκεκριμένο προυπολογισμό – δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα (το ποσό για τα μερεμέτια μόνο, δεν φτάνει – και μάλιστα ανακοινώθηκε ότι είναι για τα ανατολικά γεφύρια, λες και τα δυτικά δεν έχουν θέμα).

Η αποκατάσταση των Γεφυριών, απαιτεί σχεδιασμό, μελέτη και ουσιαστική θέληση για την οριστική υλοποίησή της αντιμετώπισης του προβλήματος και όχι με ευχολόγια. Όλες οι προσπάθειες και η ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια Επιτροπή που θα προτείνει και θα πιέσει για την επίλυση του θέματος.

Ήδη, μια παρέμβαση του etoliko.gr , ενημερώνοντας, καταγράφει το πρόβλημα, και με θετικό τρόπο οδηγεί στην κινητοποίηση όλων μας.

Το γεγονός ότι εντάχθηκαν στην προστασία της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και άλλων τέτοιων …. είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε… που πήγαν στ΄ αλήθεια τα αυθεντικά δομικά στοιχεία (που τ΄αρίθμησαν κιόλας) από τα Ανατολικά Γεφύρια όταν κατασκεύαζαν την κακότεχνη “καμάρα” στην είσοδό τους;

Από αυτά τα γεφύρια έχουν διαβεί όλα μας τα αγαπημένα πρόσωπα, όπως κι εμείς θα τα διαβούμε στο τέλος της ζωή μας… Αποτελούν για το Αιτωλικό όχι μόνο ένα ιστορικό τοπόσημο ή ένα μοναδικό κτίσμα, αλλά ένα ιδιαίτερο δείγμα για την αρχιτεκτονική των γεφυριών στον Ελληνικό χώρο, που σώζεται ακόμη…

Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι η μνήμη μας και η ταυτότητα της πόλης μας!

Και το θλιβερό είναι οι απόψεις κάποιων που θέλουν να γκρεμιστούν τα γεφύρια και να μπαζωθεί η Λιμνοθάλασσα για να γίνει χωράφια… (φωτ. χαρακτικό έργο της Βάσως Κατράκη – “Κηδεία στα γεφύρια”). »

Μιχάλης Κότσαρης

(Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook)