«Δεν γνωρίζει το ρόλο του Πρόεδρου», «Μας αγνοεί χαρακτηριστικά», «Κάνει ό,τι της κατεβαίνει στο κεφάλι», «Είναι άσχετη η κοπελίτσα», «Ό,τι της πούνε κάνει», «Φυτευτή είναι βρε παιδιά», «Κομματικό γρανάζι», «Τι προβλήματα να λύσει η κοπέλα αφού δεν έχει ζήσει στο Αιτωλικό;» είναι μερικά από τα σχόλια που μπορεί να έχετε ακούσει από κατοίκους της πόλης μας ή από συμβούλους της αντιπολίτευσης του Συμβουλίου του Αιτωλικού για την Πρόεδρο του νησιού μας.
Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι δεν τα διαβάζετε ούτε τα ακούτε για πρώτη φορά, από μένα. Μπορώ να κατανοήσω κάποια από αυτά λόγω, πρώτον της πολιτικής σκοπιμότητας που λέγονται, δεύτερον του νεαρού της ηλικίας της και τρίτον της σύγκρισής της με τον προηγούμενο πρόεδρο του τόπου.
Ανοίγω μια παρένθεση εδώ, λέγοντας ότι ο κύριος Γένδουλας σαν πρόεδρος (και μόνο) του Αιτωλικού ήταν ο καλύτερος από τους τρεις που πέρασαν. Καθαρά δική μου άποψη και πάντα σύμφωνα με τις ενέργειές του σαν Πρόεδρος. Κλείνω την παρένθεση.
Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Δεν μιλάμε πια για σχόλια ή παράπονα. Μιλάμε για «καταγγελία». Ναι, καλά διαβάσατε. Για παράβαση καθήκοντος από την Πρόεδρο του Αιτωλικού. Για σκόπιμη μη σύγκληση Συμβουλίου Κοινότητας.
Τουλάχιστον έτσι πληροφορηθήκαμε διαβάζοντας το άρθρο Κοινοτικό Συμβούλιο Αιτωλικού που αναδημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα άρθρο που σύμφωνα με τον συντάκτη του αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τη διοίκηση του Συμβουλίου. Αιχμές που πρέπει να διερευνηθούν από την στιγμή που δεν έχουν διαψευστεί ακόμα.
Αλλά σήμερα δεν θα ασχοληθώ με τα θέματα συζήτησης που τίθενται από την μεριά της Πρόεδρου στο υπόλοιπο Συμβουλίου, ούτε με τα θέματα – προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι δεν συγκαλούνται Τοπικά Συμβούλια κάθε μήνα όπως ορίζει ο νόμος και όπως γίνεται στη γειτονική Κοινότητα Μεσολογγίου.
Δεν θεωρώ ότι εμείς εδώ έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα μας και το «κάθε Μεσολόγγι» όχι. Απλά βλέπω μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Το Συμβούλιο Κοινότητας του Μεσολογγίου πραγματοποιεί όλες τις μηνιαίες συνεδριάσεις του, οι οποίες είναι ανοικτές στον κόσμο (προ covid-19 εποχή πάντα). Η Κοινότητα Μεσολογγίου ενημερώνει τους κατοίκους για τη μέρα διεξαγωγής του συμβουλίου και τα θέματα συζήτησης αρκετές μέρες πριν, δέχεται προτάσεις για θέματα συζήτησης, έκανε προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα της πόλης με τη συμμετοχή του κόσμου, δημιούργησε τη δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης της συνεδρίασης του συμβουλίου, ενημερώνει τον κόσμο με ανακοινώσεις, επεμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα που αφορούν την περιοχή του, κ.α. Γενικά είναι «ανοικτή» προς τους κατοίκους της και «παλεύει» για το συμφέρον τους.
Κάτι που εδώ στο Αιτωλικό δεν το βιώνουμε. Δεν το νιώθουμε. Επικρατεί μια σιωπή. Συμβούλια γίνονται όταν το θυμάται η πρόεδρος, απ’ όσο μαθαίνουμε. Τα θέματα συζήτησης ανακοινώνονται το πρωινό της συνεδρίασης. Προτεινόμενα θέματα συζήτησης δεν δεχόμαστε. Ενημέρωση ούτε καν. Κλειστές πόρτες και παράθυρα κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, λες και είναι μυστική οργάνωση. Συνεργασία ούτε για συζήτηση. Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, «τι είναι αυτό;».
Και ενώ επικρατεί όλη αυτή η κατάσταση, τα προβλήματα του Αιτωλικού αυξάνονται και διογκώνονται.
Αλλά ακόμα και αυτά – τα προβλήματα – είναι μικρής σημασίας μπροστά στην κατάλυση της Δημοκρατίας με τη μη εφαρμογή του νομού. Σύμφωνα πάντα με την παράβαση του άρθρου 88 του Νόμου 3852/10 και του Ν 4745/20 όπως αναφέρονται στη Εγκύκλιο 88 ΑΠ 59846/21.8.2019 του Υπ Εσωτερικών από την Πρόεδρο του Αιτωλικού όπως δημοσίευσε το etoliko-news.blogspot.com.
Στο πρώτο μου άρθρο στο etoliko.gr με τίτλο Αιτωλικό – Προβλήματα 10 – 0, είχα αναφερθεί στην απραξία της διοίκησης της Κοινότητας του Αιτωλικού και να, τώρα ξανά, μετά από επτά μήνες περίπου, το ίδιο σκηνικό. Τελικά, ο σωστός τίτλος θα έπρεπε να είναι Αιτωλικό – Δημοκρατία 0 – 10.
Δυστυχώς φίλοι μου χάνουμε.
Σπυρίδων Δ. Σταράμος