Κ. Υπουργέ,   

Πρωτίστως θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη υψηλών καθηκόντων και να σας ευχηθώ να έχετε μια πλούσια παραγωγική θητεία στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η έλλειψη σταθερής εθνικής πολιτικής για την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Σχολών έχει ως συνέπεια η τύχη τους να ακολουθεί την τύχη των κομμάτων εξουσίας ενίοτε δε και των Υπουργών του ιδίου κόμματος που ο καθένας χαράζει προσωπική εκπαιδευτική πολιτική.

Αυτή την πικρή εμπειρία οι Μεσολογγίτες τη γευτήκαμε με την κατάργηση του ΤΕΙ και δεν θέλουμε το νεοϊδρυθέν Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών να έχει αβέβαιο μέλλον ή να λειτουργεί ως τόπος καθημερινού προορισμού φοιτητών και εκπαιδευτικών που μετακινούνται από τα πλησιέστερα και μεγαλύτερα αστικά κέντρα των Πατρών και του Αγρινίου και να παρακολουθούν θεωρητικά μαθήματα.

Επιθυμούμε, όπως επισημάνθηκε προσφάτως σε δημοσίευμά του υπογράφοντος στις τοπικές εφημερίδες «ΑΙΧΜΗ» και «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» και το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να ιδρυθεί στο Μεσολόγγι ένα αγρόκτημα για τις εκπαιδευτικές ερευνητικές ανάγκες του νεοϊδρυθέντος τμήματος της Σχολής Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών κατά το πρότυπο του αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πλήρως εξοπλισμένο με την απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή και σταυλικές εγκαταστάσεις που θα εκτρέφονται ζώα εκλεκτής ράτσας, για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών και την έρευνα του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η λειτουργία ενός ανεξάρτητου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας που θα διαχειρίζεται το αγρόκτημα, θα βρίσκεται σε διαρκεί επαφή με τα προβλήματα της περιοχής και σε συνεργασία με το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα μπορέσει να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις πλούσιες και ανανεώσιμες πηγές πρωτογενούς παραγωγής στον κλάδο της εκτροφής ζώων και την παραγωγή εκλεκτών διατροφικών προϊόντων κρέατος και γάλακτος. Τα παραγόμενα ζωικά προϊόντα τυποποιημένα με την σφραγίδα του Πανεπιστημίου θα βρίσκουν εύκολους δρόμους προώθησης στις διεθνείς αγορές και θα βγάλουν την Πόλη και την ευρύτερη περιοχή από την χρόνια παρακμή οδηγώντας την στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Οι συνθήκες αυτή την περίοδο που η  έλλειψη τροφών διεθνώς αρχίζει και παίρνει  δραματικές διαστάσεις σε χώρες κυρίως του τρίτου κόσμου, αλλά και η συγκυρία διάθεσης από την Ε.Ε μεγάλων χρηματικών ποσών για την ανάκαμψη της κατεστραμμένης οικονομίας καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για την χρηματοδότηση του αγροκτήματος.

Οι καιροί ου μενετοί!

Ελπίζουμε κ. Υπουργέ να πραγματοποιήσουμε τις επετειακές εκδηλώσεις για την Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων και να έρθετε με τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και να μας φέρετε καλά νέα για το θέμα που θίξαμε παραπάνω.

κ. Υπουργέ,

για «να ζει το Μεσολόγγι» χρειάζεται η αγάπη όλων μας, όχι με λόγια αλλά με έργα κυρίως από εκείνα τα παιδιά του που ευτύχησαν στη ζωή να αναλάβουν θέσεις εξουσίας και έχουν περισσότερες δυνατότητες να το βοηθήσουν να σηκωθεί πιο ψηλά και να έχει μακρινό μέλλον. –    

Με εξαιρετική τιμή

Γεώργιος Αθ. Σαρρής