Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγρότοπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου. Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία:

Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε μια μεριά του δικού μας υγροβιότοπου κάτι καλό συμβαίνει τελευταία….

Μια ομάδα πολιτών με δική τους πρωτοβουλία και κατόπιν συννενόησης με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού στην τοποθεσία “Λιμανάκι” πρόσθεσαν κάποια άτομα πτηνών, με σκοπό την ανάδειξη της οικοτουριστικης σημασίας που έχει ο υδροβιότοπος.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα άτομα των πτηνών που προστέθηκαν και συνεχίζονται να προστίθενται δεν επηρεάζουν το οικοσύστημα, γιατί δεν υπήρχε κάποια ιδιαιτερη ανάπτυξη άγριας ζωής στην εν λόγω τοποθεσία, ούτε κάποια αποικία η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Αντιθέτως, η δράση αυτή παίζει μείζονα ρόλο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην εκπαίδευσή τους που αφορά την προστασία της άγριας φύσης και του οικοσυστήματος.

Πάρκο Πτηνών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, λοιπόν, η ομάδα εθελοντών -πέραν μιας μικρής ανάπλασης που έχουν κάνει στο χώρο και μιας σημαντικής καθαριότητας αυτού- έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μικρό Καταφύγιο Πτηνών ή ένα Πάρκο Πτηνών Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, αν θέλετε.

Τα άτομα των υδρόβιων πουλιών που έχουν προστεθεί είναι στο σύνολό τους αυτή τη στιγμή 35 και είναι τα εξής:
-Μαύροι Κύκνοι/Black Swans (Cygnus atratus) 2 άτομα
-Δενδρόπαπια/Caroline duck (Aix sponsa) 2 άτομα
-Πάπια Μανδαρίνος/Mandarin duck (Aix galericulata) 2 άτομα
-Πρασινοκέφλη Πάπια-Αγριόπαπια/Dabbling duck (Anas platyrhynchos) 2 άτομα
-Πάπια Φερεντίνι-Ροπαλόπαπια/Red-crested pochard (Netta rufina) 2 άτομα
-Πάπια Βαβαρίας/Muscovy Duck(Cairina moschata) 13 άτομα
-Ινδική Χήνα/Bar-headed goose (Anser indicus) 2 άτομα
-Αφρικάνικη Χήνα/African goose (Anser anser domesticus) 4 άτομα
-Οικόσιτη Χήνα/Domestic goose (Anser anser domesticus) 6 άτομα

Κοιτάζοντας στο προσεχές μέλλον, λοιπόν, ίσως να μπορέσουμε να φανταστούμε, αλλά κυρίως να επιδιώξουμε, το μικρό αυτό Πάρκο Υδρόβιων Πουλιών σε συνδυασμό με το Εθνικό μας Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, στο οποίο κατοικούμε και μεγαλώνουμε, να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι όσον αφορά Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη των οικοσυστημάτων και της ορνιθοπανίδας.

Διαθέτουμε “εναν ευλογημένο τόπο” όπως εχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό σε πολλά σχόλια.

Ξέρουμε, όμως, τι σημαίνει “Οικοτουρισμός”;

Εχουμε αναρωτηθεί πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον “Ευλογημένο Τόπο”΄;

Μια προσπάθεια ξεκίνησε, η οποία ίσως μας κάνει να αναρωτηθούμε ΠΡΩΤΑ πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ΕΜΕΙΣ και έπειτα να “τρέξουμε” να ρίξουμε ευθύνες σε δημοτικές αρχές κλπ.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, μια φράση ενός φίλου, κλείνοντας θα πω “O Πολιτισμός δεν είναι όμορφες επιφανειακές εικόνες… Είναι ΠΑΙΔΕΙΑ που φαίνεται στην ΠΡΑΞΗ…

****H προσθήκη όλων των παραπάνω υδρόβιων πουλιών έχει γίνει με την οικονομική ενίσχυση των πολιτών και μόνο. Γιαγιάδες από τη σύνταξή τους, επιχειρηματίες της πόλης από το μειωμένο εισόδημά τους κ.ο.κ.

Όποιος θέλει, λοιπόν, να συνεισφέρει στην παραπάνω δράση, μπορεί απλά να έρθει σε επικοινωνία με κάποιον από την εθελοντική αυτή ομάδα ή να στείλει μήνυμα στο προφίλ https://www.facebook.com/limanaki.park.

Στα παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε βίντεο με τη δράση της παραπάνω εθελοντικής ομάδας πολιτών που αφορά την εν λόγω τοποθεσία.
https://www.facebook.com/100003124898208/videos/3558051380975657/
https://www.facebook.com/100062798195892/videos/107659884670618/

Από δημοσίευση της Αστέρως Περγαντή στο Facebook