Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, παραθέτουμε τις ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευθεί:

Δήμος Θέρμου:

27 – 02 -2021

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 26ης Φεβρουαρίου 2021
εξέδωσε, με τη 16/2021 Απόφασή του, το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το κεφαλαιώδες θέμα που σχετίζεται με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιοχή μας, και ειδικότερα με το ζήτημα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, διαπιστώνει ότι για πολλοστή φορά γινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Γινόμαστε, δηλαδή, μάρτυρες μιας μεθοδευμένης και με εναλλασσόμενους κύκλους προσπάθειας για απαξίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία από διάφορους φορείς, οι οποίοι είτε αναφέρονται στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα είτε σε εξωπανεπιστημιακά κέντρα που εμφορούνται από τοπικιστικά κίνητρα είτε στην ίδια την κεντρική εξουσία.

Την κεντρική εξουσία που, ανεξαρτήτως των πολιτικών κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας, εμφορείται από μια νοοτροπία και πρακτική που έχει ως κύριο συστατικό του σχεδιασμού, και κάθε τόσο του επανασχεδιασμού, της χωρικής κατανομής των τμημάτων, των σχολών και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, κριτήρια που υπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες και συγκυρίες της στιγμής, αντί αυτό να γίνεται στη βάση ενός συνεκτικού μακρόπνοου σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας που θα εδράζεται στη βάση των αναπτυξιακών αναγκών της και στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και που δεν θα τροποποιείται κάθε τόσο με στόχους αλλότριους από αυτούς που πρέπει να υπηρετεί ο σχεδιασμός αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επίδραση όλων αυτών των στοιχείων, είτε από κοινού είτε και ένα – ένα και εκ περιτροπής κάθε φορά, έχουν ως κοινή συνισταμένη την ίδια κατάληξη, δηλαδή την απαξίωση του εγχειρήματος για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξωση της Αιτωλοακαρνανίας από τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Εξεταζόμενων μάλιστα των επιμέρους αναπτυξιακών προοπτικών της επιμέρους περιοχής του Δήμου Θέρμου, η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο αποτελεί βασικό υποβοηθητικό παράγοντα ανάπτυξης. Ενός είδους ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους δύο κύριους πυλώνες που διαθέτει το Θέρμο και η ενδοχώρα του, δηλαδή στο σπάνιο φυσικό κάλλος και στον ιδιαίτερης σημασίας πολιτισμικό πλούτο.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, εκφράζοντας από κοινού με τους φορείς και με την κοινωνία την πρόδηλη αγωνία και αγανάκτησή μας για το ζήτημα αυτό,
1. ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ με τις προσπάθειες όλων των φορέων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

2. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την πλήρη διαφωνία μας με την πρόσφατη πρόταση «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», η οποία στοχεύει στη διάλυση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

3. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη σταθερή και διαχρονική συγκεντρωτική λογική και πρακτική της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη της Πάτρας.

4. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

5. ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ:
α) Την απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Αγρινίου που θα κατατεθεί σε διαβούλευση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
β) Την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.
γ) Την άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.

6. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

7. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σε τελική ανάλυση αυτό που από χρόνια δικαιούται το Αγρίνιο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, και σύνολη η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή με πολλαπλά θέλγητρα και συνάμα από τις πιο αδικημένες. Διεκδικούμε την ισότιμη μεταχείρισή της αναφορικά με την κατανομή των ιδρυμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.


Μαρία Τριανταφύλλου, πρώην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Η Γεωπονική απέθανε! Ζήτω η Γεωπονική!

Διαβάζοντας προσεκτικά την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ) για την αναδιάρθρωση ουσιαστικά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, διαπίστωσα, καταρχάς, μιαν αντίφαση. Ενώ προβάλλει το νόμο Γαβρόγλου (Ν. 4619/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019) ως το «άνθος του κακού», που «υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του ΠΠ, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία», ωστόσο υιοθετεί ένα βασικό σχεδιασμό αυτού του νομοθετήματος, που είναι η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία.

Δηλαδή η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας γίνεται μέρος (και μάλιστα κυρίαρχο) του στρατηγικού σχεδίου για το ΠΠ.

Οπωσδήποτε χαιρετίζω το γεγονός αυτής της ταύτισης, επειδή συνάδει με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας (τα οποία σίγουρα είναι πολλά περισσότερα) και την παραγωγική και αναπτυξιακή του προοπτική.

Η ανάγκη ύπαρξης, στήριξης και ενίσχυσης της Γεωπονικής σχολής ακούγεται πλέον από μια μεγάλη πλειοψηφία και αυτό αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΣΗ για όσους στηρίξαμε αυτή την επιλογή, ψηφίσαμε στη Βουλή το 2019 αυτό το νομοθέτημα και εργασθήκαμε για τις εξειδικεύσεις του.

Επίσης, χαιρετίζω το γεγονός της πλήρους αποκάλυψης των προβλημάτων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, όπως αναφέρονται στην εισαγωγή του κειμένου του ΠΠ.

Για την υποστελέχωση αναφέρει το ΠΠ: «… με απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δίνονται μόνο 12 θέσεις μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού(ΔΕΠ) (εννοεί το ΠΠ). … οι 12 θέσεις δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο 50% των 28 θέσεων μελών ΔΕΠ, που κενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης το 2019».

Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει μόνο 205 μέλη ΔΕΠ πανελλαδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και ούτε καν προκηρύττει θέσεις για τους 300 περίπου καθηγητές, που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 1650 μέλη ΔΕΠ, που ωστόσο δεν απορροφήθηκαν από τα Πανεπιστήμια με δική τους υπαιτιότητα.

Το ΠΠ διαπιστώνει σοβαρή υποστελέχωση διδακτικού προσωπικού στα νέα τμήματα, δηλ. σε όσα ιδρύθηκαν με το «νόμο Γαβρόγλου». Δεν αναφέρει, ωστόσο, πως στο νόμο υπάρχει σαφής πρόνοια για τη στελέχωση των νεοσύστατων τμημάτων. Στο ΦΕΚ 70/Α 7/5/2019 αρ.35 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά πως «σε καθένα από τα νεοσύστατα τμήματα … συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών ΔΕΠ. Αυτές οι οκτώ θέσεις αποτελούν το minimum που χρειάζεται κάθε σχολή για να λειτουργήσει.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν? Ο νόμος Γαβρόγλου που θεσμοθετεί τη στελέχωση ή η ΝΔ και η νυν Υπουργός Παιδείας, που δεν τηρεί το νόμο και δε δίνει μέλη ΔΕΠ? Και από πότε η θεραπεία στην υποστελέχωση είναι το κλείσιμο τμημάτων και η μείωση των εισακτέων?

Το ΠΠ αναφέρεται επίσης στην υποχρηματοδότηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τακτικός προϋπολογισμός του 2021 θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2020 κατά 20%».

Το ΠΠ θέτει και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η διασπορά των σχολών και των τμημάτων του σε έξι (6) πόλεις, που είναι, ωστόσο, οι ίδιες, που λειτούργησαν τα τμήματα και μετά το σχέδιο «Αθηνά». Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε οικονομικά ζητήματα, όπως και σε ζητήματα διοίκησης αλλά και φοιτητικής μέριμνας.

Θεωρώ, πως τα προβλήματα που θέτει το ΠΠ είναι σημαντικά. Πράγματι δεν είναι εύκολο να διοικείται ένα Πανεπιστήμιο με 35 τμήματα σε 6 πόλεις, αλλά υπάρχουν πλέον και άλλες μορφές διοίκησης, που μαζί με τις «παραδοσιακές» μπορούν να άρουν αδιέξοδα. Εξάλλου, σήμερα, που όλοι ομνύουν (κυρίως λόγω covid19) στην αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της τηλεργασίας είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην μπορούν, να επιλυθούν κάποια διοικητικά θέματα. Φυσικά, απαιτείται πάνω από όλα στελέχωση. Πράγματι, η φοιτητική μέριμνα απαιτεί κονδύλια και όχι μείωση του προϋπολογισμού, όπως νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η λύση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι οι «κόφτες» φοιτητών και τμημάτων.

Επιπλέον, θα θυμίσω πως στο ΠΠ έχει μεταβιβαστεί σημαντικότατη περιουσία: κτίρια, γη, εξοπλισμός, αποθεματικό ποσό, αλλά και επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών. Η περιουσία αυτή δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό και επομένως η διαχείρισή της πρέπει να είναι επ’ ωφελεία του. Κατανοώ, ότι οι υποδομές θέλουν φροντίδα, αλλά η ύπαρξη μιας τόσο σημαντικής περιουσίας και η σωστή της διαχείριση μπορεί και πρέπει να έχει καίρια συμβολή, που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Να υπενθυμίσω, ότι υπάρχει και η αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να υπενθυμίσω, ότι ειδικά για το Αγρίνιο, είχαν μπει στην άκρη από τον προϋπολογισμό των Δημοσίων Επενδύσεων χρήματα για τα κτιριακά (αναφορά Γαβρόγλου κατά την επίσκεψή του στο Αγρίνιο τον Ιούνιο 2019). Τέλος, να υπενθυμίσω την ίδια την αναφορά του ΠΠ, ότι θα παραμείνει και στις 6 πόλεις, όπως και σήμερα αλλά «…στο πλαίσιο των συντονισμένων παρεμβάσεών του και των στοχεύσεών του στις ανάγκες των περιοχών θα αλλάξει τη μορφή παρουσίας του… θα υποστηρίξει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του, ενέργειες για τη δημιουργία

– μιας Γεωργικής Σχολής και

– μιας Σχολής Οίνου και Αμπέλου

– κοινά προγράμματα σπουδών με άλλα Πανεπιστήμια (π.χ. ΕΑΠ), επιχειρηματικά πάρκα, μεταπτυχιακά προγράμματα και θερινά σχολεία…».

Στην παραπάνω πρόταση του ΠΠ να προσθέσω, ότι υπάρχει στα συρτάρια της Πρυτανείας, πρόταση για τη δημιουργία δύο (2) Ερευνητικών Ινστιτούτων: το ένα με έδρα το Μεσολόγγι για την Ελιά και το άλλο στο Αγρίνιο για τα Βιολογικά προϊόντα και το Γάλα .Η πρόταση έχει κατατεθεί στο ΠΠ και όχι στη Βουλή από τους δύο βουλευτές τότε του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργο Βαρεμένο και Μαρία Τριανταφύλλου).

Οι προτάσεις του ΠΠ είναι ενδιαφέρουσες, αλλά και εδώ παρουσιάζεται και πάλι αντίφαση: αν το ίδιο το ΠΠ προτείνει μείωση των υπαρχόντων τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής, γιατί δεν υπάρχουν οι πόροι, τότε πώς θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω?

Τέλος, το ΠΠ αναφέρει ότι «το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων είναι προβληματικά». Εδώ χρειάζεται μεγάλη συζήτηση . Αν, ωστόσο, υφίσταται η κριτική του ΠΠ, τότε, γιατί προχωρά σε μια πρόταση, όπου δημιουργούνται τμήματα με τη συρραφή πολλών προηγούμενων Τμημάτων? Για παράδειγμα, δημιουργείται το τμήμα Γεωπονίας, συνενώνοντας Τμήματα με αλλότρια γνωστικά αντικείμενα (όπως το Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής παραγωγής και το τμήμα Γεωπονίας). Τι ακριβώς γίνεται?» Όλοι οι καλοί χωράνε» στο Τμήμα Γεωπονίας φτάνει να μειωθούν τα τμήματα? Και από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (το μόνο βιώσιμο σύμφωνα με το ΠΠ), γιατί «φεύγει» το «Ζωικής Παραγωγής»? Επιπλέον για το Αγρίνιο προτείνονται δύο (2) τμήματα, που το ένα (το Επιστήμης και Διατροφής και Τεχνολογία Τροφίμων) θα έχει 12 μέλη ΔΕΠ και το άλλο (το Αειφορικής Γεωργίας, Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων και Περιβάλλοντος ) θα έχει μόνο οκτώ (8) μέλη ΔΕΠ. Και τα δύο τμήματα «περνούν κάτω από τον πήχη» των 15 μελών, που θέτει το ίδιο το ΠΠ ως βάση βιωσιμότητας. Επιπλέον, για το δεύτερο τμήμα του Αγρινίου, αναφέρεται, ότι θα λειτουργήσει από το 2023-2024. Δεν αντιλαμβάνομαι από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία, ότι στην μετά covid19 εποχή με τα τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, που δημιουργούνται σχεδόν αποκλειστικά από τη διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ, το γιγαντωμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος και τη στρατηγική επιλογή (της ΝΔ) να «ετκρέπονται» μαθητές και φοιτητές στον ιδιωτικό τομέα, θα δημιουργηθεί τμήμα το 2023-2024!

Τέλος, το Στρατηγικό Σχέδιο του ΠΠ περιλαμβάνει τη μείωση των φοιτητών, που θα δώσει και τη χαριστική βολή στα Περιφερειακά τμήματα. Γιατί, όλοι γνωρίζουμε πως αυτά και κυρίως τα νεοσύστατα τμήματα τους είναι λιγότερο ελκυστικά από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας ή των μεγάλων πόλεων, που μετρούν πολλές δεκαετίες ακαδημαϊκής ζωής. Τα νεοσύστατα τμήματα για να «ανθίσουν» χρειάζονται χρηματοδότηση, στελέχωση και χρόνο.

Η ΝΔ θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής από το 2021, δηλ. μια χρονιά, όπου οι μαθητές βρίσκονται σχεδόν ένα χρόνο μακριά από τις σχολικές αίθουσες και με πολλαπλά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση. Η ΝΔ «πετάει το μπαλάκι» στα Πανεπιστήμια, για να εφαρμόσουν τον «κόφτη» με την επιστημονική τους αυθεντία. Ωστόσο, η περίφημη αυτή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δε θα είναι με απόλυτο αριθμό (π.χ το 10) . Δηλ. σε αρκετά τμήματα θα εισάγονται με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε, ότι το μέτρο αυτό αναβαθμίζει την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί δε θεσπίζεται και για τα ιδιωτικά κολλέγια? Δεν είναι δυνατόν, να υπάρξει ισοτιμία πτυχίων ανάμεσα σε κάποιον, που εγγράφεται σε ένα κολλέγιο και σε κάποιον, που εισάγεται μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ΝΔ θεσμοθέτησε αυτή την ισοτιμία!

Η πρόταση του ΠΠ συζητήθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια Αγρινίου και Μεσολογγίου και στο Περιφερειακό συμβούλιο. Τα βασικά συμπεράσματα από αυτά τα συμβούλια είναι:

-Απορρίπτεται η πρόταση του ΠΠ

-Ζητείται η ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής από όλους: από τους αυτοδιοικητικούς, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (και τα δύο κόμματα είχαν καταψηφίσει στη Βουλή το 2019) αλλά και από τον Υπουργό κ. Σ. Λιβανό, ο οποίος καταθέτει την πρότασή του, που περιλαμβάνει πληθώρα τμημάτων αλλά και άλλες σχολές. Η πρότασή του οραματική είναι, αναπτυξιακή θα μπορούσε να γίνει αλλά πραγματική δεν είναι, γιατί κυβερνά το κόμμα του, η ΝΔ!

-Ζητείται η δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από αυτοδιοικητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που το 2013 το κατήργησαν! Μαζί τους, αλλά στην κυβέρνησή τους το είπαν?

Δεν έχει χαθεί μόνο η σοβαρότητα αλλά και η κοινή λογική! Και δε θα μείνει σχεδόν τίποτα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας

Αν δεν απαιτήσουμε ΟΛΟΙ, έμπρακτη ενίσχυση της Γεωπονικής Σχολής από την κυβέρνηση και στήριξη όλων των τμημάτων της από το ΠΠ.

Μαρία Τριανταφύλλου, Φιλόλογος, Πρώην Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

τηλ. 6977274759


Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, ως επιστημονικός φορέας δηλώνει την πλήρη διαφωνία του με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” η οποία όχι μόνο δεν αναβαθμίζει ακαδημαϊκά αλλά στοχεύει στην διάλυση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία. Από την πρόταση γίνεται ξεκάθαρο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν ευνοεί τη λειτουργία Τμημάτων ή την πιθανή δημιουργία και ανάπτυξη Σχολών εκτός της Πανεπιστημιούπολης του Ρίου, απορρίπτοντας με ad hoc διαδικασίες τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ακτινικής μορφής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Πρυτανική Αρχή, επιδιώκει τη συστηματική αποδυνάμωσή των υπαρχόντων τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία με τελικό σκοπό την κατάργησή τους, στηριζόμενη στο επιχείρημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Ιδρύματος. Η στρατηγική αυτή δεν ενδιαφέρεται και δεν υπολογίζει τη δύναμη και την προοπτική που μπορεί να προσφέρει η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας στη δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστη¬μια¬κού Ιδρύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί μέγα λάθος της Πρυτανικής Αρχής να αποκλείει το μεγαλύτερο κομμάτι της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας από τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Αιτωλοακαρνανία, ως χώρος, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά προς την περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία του εν λόγω Πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για κάτι τέτοιο, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται στις αξίες της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Πρωτίστως, όμως, προηγείται η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών την οποία αποφεύγει συστηματικά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει να είναι ισχυρό και ανταγωνιστικό μελετώντας τις καλές πρακτικές αποτελεσματικής λειτουργίας σύγχρονων μορφών Πανεπιστημιακής Διακυ¬βέρνησης (βλ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Ωστόσο, αν η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τότε ως Αιτωλοακαρνάνες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο ώστε να υποβληθεί ενιαία πρόταση στην Πολιτεία τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κύριο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Επιθυμούμε λοιπόν ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, με εξακτινωμένη ανάπτυξη και Σχολές που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους Τοπικούς Φορείς να ενεργήσουν άμεσα.


Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

24-2-2021

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου».

Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο – κατάπτυστο – Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για «”αξιοποίηση” του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση» κι όχι για «εξυγίανση».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο, για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”, την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών» και την «την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», ώστε να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Αιτωλοακαρνανία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».


Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας:

23-2-2021

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προβλεπόμενη από την Πρυτανεία Πατρών συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας η πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, (στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του ιδρύματος), με βάση την οποία διαφαίνεται ότι προωθείται για μια ακόμη φορά η μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικότερα στο Νομό μας οι σχολές από πέντε περιορίζονται σε τέσσερις και στο Μεσολόγγι από τρεις γίνονται δύο. Το δε πανεπιστήμιο Πατρών που υπάγονται οι σχολές αυτές, αντί να ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και μέλη ΔΕΠ για την ενίσχυση τους, συναινεί στο να μειωθούν. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που εντείνει την αδικία που υφίσταται η Αιτωλοακαρνανία ήδη από τη δεκαετία του 80’ στον τομέα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς μετά την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και τη διατήρηση ελαχίστων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό, πλέον επιδιώκεται και η μεταφορά των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και ΔΕΑΠΤ στην Πάτρα, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής. Μάλιστα το ένα εξ αυτών των δύο τμημάτων, που θα υπάγονται στην Γεωπονική Σχολή και θα έχουν έδρα το Αγρίνιο, το επικείμενα ονομαζόμενο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας θα συσταθεί δυνητικά το 2023-2024.

Οι βουλευτές τονίζουν στην κατατεθείσα πρόταση ότι η Αιτωλοακαρνανία θα διεκδικήσει την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στο νομό ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα τμηματα να είναι βιώσιμα. Το ενδεχόμενο μείωσης των τμημάτων λόγω της διασποράς, σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, και μέσα από τη στατιστική σχέση αναλογίας Πληθυσμού-Πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι παράλογο και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της παρουσίας δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία, τη στιγμή που σήμερα η πόλη της Πάτρας φιλοξενεί 28 Πανεπιστημιακά τμήματα.

Ο κ. Καραγκούνης όπως επανειλημμένα έχει τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του η μόνη ρεαλιστική λύση που υπάρχει πλέον όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι η εκ νέου ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και η ένταξη των σημερινών σχολών και τμημάτων σε αυτό. Πρόταση την οποία υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και η οποία αποτελεί κοινή θέση του Δ.Σ. διαχρονικά.

Οι βουλευτές σε ενδεχόμενο επανίδρυσης πρότειναν την ύπαρξη τμημάτων στα οποία θα εισαχθούν νέα προγράμματα, πέραν των υπαρχόντων, σε νέα αντικείμενα που θα προσδώσουν ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας και καινοτομίας. Περαιτέρω, την ενίσχυση της γεωπονικής σχολής και σε προσωπικό και σε πόρους όπως επίσης αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κο Κώστα Λύρο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Έτσι λοιπόν στη κατατεθείσα ερώτηση ερωτάται η κα Υπουργός αν: 1) προτίθεται να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την πρυτανεία της Πάτρας, και να καταδείξει την αναγκαιότητα να στηριχθεί και να ενισχυθεί η γεωπονική σχολή καθώς και να συμβάλλει ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός που προβλέπει τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι; και 2)είναι στα σχέδια του υπουργείου να δρομολογήσει την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αποκαθιστώντας τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο νομός Αιτωλοακαρνανίας όλα αυτά τα χρόνια;


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Στήριξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας

Κυρία Υπουργέ,

Οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας έχουν διέλθει έναν μακρύ δρόμο με συνεχείς ανακατατάξεις. Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ λειτουργούν στο Νομό επί δεκαετίες, με αξιόλογες αποδόσεις. Το 2009 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο, το 2013, με το σχέδιο ‘’Αθηνά’’, ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλαξε άρδην, με την αδικαιολόγητη κατάργηση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Ελλάδας και την απώλεια της αυτοτέλειας του ΤΕΙ Μεσολογγίου με κατατμήσεις, συγχωνεύσεις, μετονομασίες και μεταφορές της έδρας Τμημάτων. Χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, βιωσιμότητας, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνει υπ’όψιν τις προτάσεις της ΑΔΙΠ, χωρίς τη γνώμη της αυτοδιοίκησης, των φορέων του Νομού και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπ’όψιν οι ακαδημαϊκές και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία θυσιάστηκε στο βωμό των περικοπών που επέβαλαν οι μνημονικές δεσμεύσεις της τελευταίας δεκαετίας. Οι ευθύνες, δεν έχουν παραγραφεί πολιτικά και καλό είναι έστω και τώρα να τις αναλάβουν όσοι αδράνησαν και σιώπησαν εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Τα εναπομείναντα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Νομό, υπήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τα Τμήματα ΤΕΙ στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Από το 2015, ξεκίνησε μία συντονισμένη προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο Πατρών για μεταφορά των εναπομεινάντων Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, με ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας. Με επίκαιρες ερωτήσεις μου προς τους τότε προκατόχους σας κ. Μπαλτά και κ. Φίλη, ζήτησα την ακύρωση των αποφάσεων αυτών και την παραμονή των Τμημάτων στο Αγρίνιο, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους τότε Υπουργούς.

Στη συνέχεια ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριζε ως αντιπολίτευση ότι θα αποκαθιστούσε τις αδικίες του Σχεδίου Αθηνά και θα προχωρήσει στην επανίδρυση των Πανεπιστημίων που καταργήθηκαν (παρεμπιπτόντως μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο καταργήθηκε), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέφερε νέο πλήγμα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Με τον ν. 4610/2019, με πολιτική απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβρόγλου, καταργήθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου, Τμήμα που διέθετε πρόσφατη πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023 και είχε κατά το χρόνο εκείνο 500 φοιτητές, πάνω από 700 αποφοίτους, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ιδρύοντας αντ’ αυτού Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Κι ενώ ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης, απάντησε σε επίκαιρη ερώτησή μου για το θέμα, ότι το Τμήμα αυτό κακώς καταργήθηκε, μέχρι σήμερα ακόμα αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, με τον ίδιο νόμο, Τμήματα ΤΕΙ του Μεσολογγίου καταργήθηκαν ή συνενώθηκαν με Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα στην Πάτρα, ενώ η Ναύπακτος απώλεσε το μοναδικό Τμήμα της, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., το οποίο υπήχθη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τέλος, με τον ν. 4610/2019, ιδρύθηκε Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, με τρία Τμήματα στο Μεσολόγγι και δύο στο Αγρίνιο, με το ένα μάλιστα από τα Τμήματα του Αγρινίου να τίθεται σε αναστολή λειτουργίας με απόφασή σας τον Ιανουάριο του 2020.

Σήμερα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε αναβρασμό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε σχέδιο για αναδιοργάνωση του Ιδρύματος, με το οποίο προωθείται για μια ακόμη φορά η υποβάθμιση των ακαδημαϊκών δομών της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, με το Σχέδιο προβλέπεται το Αγρίνιο να μένει με δύο Τμήματα αντί των τεσσάρων σήμερα : Το μεν πρώτο εξ αυτών θα αποτελείται από τη συνένωση των Τμημάτων Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, το δε δεύτερο (Αειφορικής Γεωργίας) να μετατίθεται για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και να απορροφά το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Το δε Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας προβλέπεται να μεταφερθεί στην Πάτρα. Όσον δε αφορά στο Μεσολόγγι, η Γεωπονική Σχολή μένει με δύο Τμήματα αντί των τριών που λειτουργούν σήμερα μετά από συγχωνεύσεις Τμημάτων. Εντύπωση δε προκαλεί, ότι στο Σχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ, ούτε και για την τύχη των Τμημάτων που τελούν σε αναστολή.

Κυρία Υπουργέ, από όλα τα παραπάνω προκύπτει η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει διαχρονικά την Αιτωλοακαρνανία, εμπαίζοντας φοιτητές, φορείς και πολίτες. Πολιτικές αποφάσεις χωρίς έρεισμα και αξιολόγηση, χωρίς τη γνώμη της ΑΔΙΠ, χωρίς αξιολόγηση των Τμημάτων και των υποδομών, φέρνουν διαρκώς αλλαγές και τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας προ τετελεσμένων.

Το επιχείρημα που προβάλλει το Πανεπιστήμιο Πατρών για αδυναμία λειτουργίας Τμημάτων σε διαφορετικές πόλεις δεν είναι πειστικό. Τη στιγμή μάλιστα, που τα έργα υποδομής και ιδίως η Ιόνια Οδός έχουν μειώσει τις αποστάσεις και που άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια στη χώρα λειτουργούν υποδειγματικά με αποκεντρωμένες δομές, σε διαφορετικές πόλεις.

Είναι ώρα να σταματήσει η λήψη αποφάσεων με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαρκώς συρρικνώνονται, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια, Σχολές και Τμήματα.

Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ και εκφράζεται από την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το θέμα επανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία Βουλευτών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και φορέων της πόλης, όπου επικυρώθηκε για μια ακόμη φορά ομόφωνα, η ανάγκη της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Οι προϋποθέσεις και οι υλικοτεχνικές υποδομές υπάρχουν για να δημιουργηθούν βιώσιμες Σχολές και νέα Τμήματα έτσι ώστε να εξασφαλισθεί το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, μέσα από μια οργανωμένη δομή, χωρίς διαρροή μελών ΔΕΠ και πόρων και χωρίς νέες παλινωδίες.

Ταυτόχρονα, απαιτείται η στήριξη της Γεωπονικής Σχολής με έδρα το Μεσολόγγι. Αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα της Σχολής τόσο στο Μεσολόγγι, όσο και στο Αγρίνιο, θα ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και θα οδηγήσουν στη δημιουργία και νέων τμημάτων έτσι ώστε το αντικείμενο λειτουργίας τους σε συνδυασμό με την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους, να αποτελούν ελκυστική πρόταση επιλογής των υποψηφίων φοιτητών από όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομές, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1.Θα προβεί το Υπουργείο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας θεραπεύοντας την κατάφωρη αδικία που συντελέστηκε με το σχέδιο Αθηνά το 2013 και ολοκληρώθηκε με το Νόμο Γαβρόγλου το 2019, έτσι ώστε όχι μόνο να ικανοποιηθεί το αίτημα των πολιτών όλου του Νομού, αλλά να συμβάλλετε ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Χάρτη της χώρας μας;

2.Πώς θα στηρίξετε τη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου στο σύνολο των τμημάτων της, με μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό και πόρους;

3.Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία της επανίδρυσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών;

4.Δεσμεύεται το Υπουργείο για την στήριξη των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας με την αποτροπή κάθε σχεδιασμού για μείωση των Τμημάτων της;

23-2-2021

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Δημοτική παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Μεσολόγγι 23/2/2021

Η παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/2/21 απέρριψε την πρόταση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών» διότι, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία αλλά αντίθετα την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
Η πρόταση επιστρέφεται ασυζητητί στον αποστολέα της για τους παρακάτω λόγους :

1. Μείωση τμημάτων
Με τον νόμο Γαβρόγλου η Γεωπονική Σχολή είχε 6 τμήματα, 3 στο Μεσολόγγι, 2 στο Αγρίνιο και 1 στην Αμαλιάδα.
Με την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών τα 6 τμήματα γίνονται 4.
Δύο στο Μεσολόγγι και δύο στο Αγρίνιο.

2. Υποχρηματοδότηση
Με τον νόμο Γαβρόγλου χρηματοδοτήθηκαν όλα τα νεοσύστατα τμήματα με 15.000.000 ευρώ.
Με νόμο της κυβέρνησης, για το 2021, μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 20%.

3. Μέλη ΔΕΠ
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρόνια της διακυβέρνησής της, έδωσε στα πανεπιστήμια 1.650 μέλη ΔΕΠ και 8 μέλη ΔΕΠ σε κάθε νεοσύστατο τμήμα, που είναι η βάση για να μπορεί να λειτουργήσει.
Η ΝΔ δίνει τα μέλη ΔΕΠ με το σταγονόμετρο.
Σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει 12 νέες θέσεις ΔΕΠ, την στιγμή που 28 μέλη ΔΕΠ συνταξιοδοτούνται.
Που θα βρεθούν επομένως τα μέλη ΔΕΠ, για τα 4 τμήματα που προτείνουν στην πρότασή τους ?

4. Βάση του 10
Η θέσπιση της βάσης του 10 που προβλέπεται στον νόμο Κεραμέως, μειώνει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων. Η συνολική μείωση των εισακτέων, με βάση στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών υπολογίζεται στις 25.000.
Είναι ένα άδικο μέτρο που ισχύει μόνο για τα δημόσια πανεπιστήμια και ευνοεί τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά κολέγια, καταργώντας στην πράξη την δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Στη μια περίπτωση θέλεις βαθμό 10, στην άλλη θέλεις 10.000 ευρώ τουλάχιστον, για να σπουδάσεις.

Προτείνουμε

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ό μεγαλύτερος νομός πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα και δικαιούται μια Γεωπονική Σχολή η οποία θα είναι συμπαραστάτης του αγρότη, του ψαρά και του κτηνοτρόφου.
Που θα έχει ένα ανεπτυγμένο ερευνητικό έργο και θα πειραματίζεται σε πρωτοποριακές μορφές καλλιέργειας και εκτροφής.
Οποιαδήποτε πρόταση, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις :

– Να διατηρεί όλα τα τμήματα της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία και να επιστρέφει τα τμήματα που οδεύουν προς την Πάτρα.
– Να καταργεί την βάση του 10.
– Να εγγυάται την απαραίτητη για την λειτουργία της σχολής χρηματοδότηση.
– Να εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ.
– Να εκμεταλλεύεται πλήρως τις άρτιες δημόσιες εγκαταστάσεις του Campus των 800 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

Η πρόταση που ακούστηκε για Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, θεωρούμε ότι είναι μια μακροπρόθεσμη επιδίωξη, που μπορεί να σταθεί μόνο εφόσον εδραιωθεί η Γεωπονική Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία. Άλλωστε το ΠΔΕ δημιουργήθηκε το 2009 και καταργήθηκε με το σχέδιο Αθηνά της Ν.Δ. το 2013.

Πηγή του κακού είναι αποκλειστικά ο νόμος έκτρωμα της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και θα πρέπει συστηματικά, οργανωμένα, και όλοι μαζί, μακριά από παραταξιακές, κομματικές, η άλλες διαφορές να τον αντιπαλέψουμε.

Αυτοί που ψήφισαν τον νόμο Κεραμέως στην βουλή φοβούμαστε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, όσες προτάσεις και να κάνουν.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον νόμο Κεραμέως και εξυπηρετεί τον Ακαδημαϊκό υδροκεφαλισμό που επιδιώκει συστηματικά η Πάτρα.


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου, στον απόηχο και των συγχωνεύσεων και μετακινήσεων που εισηγείται η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.

«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. «Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:
«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο».
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.


Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας:

Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την ύπαρξη και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών της Αιτωλοακαρνανίας.
Όσοι σήμερα δηλώνουν πως αιφνιδιάστηκαν και εκ των υστέρων τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις “πουλώντας” φρούδες ελπίδες, υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν όλα όσα προηγήθηκαν και για τα οποία είναι συνυπεύθυνοι.
Υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν πως:

• Αποτελεί πλέον νόμο του κράτους η κυβερνητική επιλογή της “εισαγωγής ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια”, είτε με τη ψήφο τους ως βουλευτές της ΝΔ, είτε με την ανοχή τους ως τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η εφαρμογή της θα επιφέρει σημαντική ανακατανομή των εισακτέων φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών ΑΕΙ. Έξι (6) πανεπιστημιακά τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους, ενώ 139 τμήματα σε όλη τη χώρα θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα τους σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν δίχως εισακτέους άμεσα. Μόνο που την ευθύνη εφαρμογής του νόμου δεν θα την φέρει το Υπουργείο αλλά οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες καλούνται να βγάλουν τη “βρώμικη δουλειά” για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι όμως εκείνη, που μειώνει για φέτος τον προϋπολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 20%!

• Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” εντάσσεται σε αυτό τον κυβερνητικό σχεδιασμό και είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών. Η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής σε αυτό αποσκοπούσε. Τώρα με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού”, μένουν μόνο 4 αποδεκατισμένα από φοιτητές τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Νομό και τα υπόλοιπα οδεύουν προς Πάτρα. Ειδικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, η πρόταση είναι κόλαφος. Από τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης, θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση δύο, ενώ για την αναιτιολόγητη αναστολή λειτουργίας του τμήματος “Γεωργικής Βιοτεχνολογίας” δεν υφίσταται ούτε σκέψη επαναλειτουργίας.

• Πρόσφατα ψηφίστηκε μετά τυμπανοκρουσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ”. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη έκφρασης σύμφωνης γνώμης των Δημάρχων του Νομού. Υποτίθεται πως με αυτό το “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”, η Περιφέρεια “θα συμμετείχε στο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου και θα προλάμβανε τις εξελίξεις”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη. Τώρα ο ίδιος δηλώνει “ανήσυχος” και “χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το σύνολο των φορέων της περιοχής”.
Αναρωτιόμαστε: Είναι αναξιόπιστοι και “δολοπλόκοι” ο Πρύτανης και οι πανεπιστημιακές αρχές ή κάποιος μας δουλεύει και με ποιες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Νομό;

• Οφείλουμε όλοι να λάβουμε ξεκάθαρες θέσεις. Η επικοινωνιακή διαχείριση μέσω πλειοδοσίας αιτημάτων, δεν συμβάλει στην ουσιαστική διεκδίκηση και σύντομα θα μας εύρει προ ειλημμένων αποφάσεων. Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού” καθώς και η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής” τίθενται προς εφαρμογή άμεσα. Αν δεν καταστούν ανεφάρμοστες τώρα, τότε οι όποιες προτάσεις για επιπλέον νέες σχολές και για επανίδρυση του “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας”, θα αποτελέσουν θεωρητικές κατασκευές επί ερειπίων.

Η δημιουργία νέου πανεπιστημίου προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο –τριών ολοκληρωμένων σχολών και όχι απλώς πολλών τμημάτων από διαφορετικές σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος θα φθάσουμε μόνο αν κατοχυρωθεί η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής και των τμημάτων της και διεκδικήσουμε νέες σχολές και όχι απλώς τμήματα που θα ανήκουν σε σχολές της Πάτρας. Η εμπειρία της ίδρυσης τμημάτων σε διαφορετικές σχολές της Πάτρας δείχνει ότι εύκολα μεταφέρονται.
Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι η συρρίκνωση και τελικά η διάλυση και αυτής της σχολής με την αυριανή δικαιολογία ότι δεν θα υπάρχουν φοιτητές.

Πρώτα διεκδικείς, διασώζεις και αναπτύσσεις αυτό που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και κατόπιν πάνω στα ισχυρά θεμέλια αυτού επαυξάνεις.
Έμπρακτα να διεκδικήσουμε την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και με σωστό σχεδιασμό, την διεκδίκηση νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Για να γίνει αυτό απαιτείται να αλλάξει η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση και ο αφανισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού μας. Ταυτόχρονα να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει και να μην εφαρμοστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ – ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ, απαιτώντας την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων, διεκδικώντας παράλληλα την δημιουργία νέων σχολών που θα κάνουν υλοποιήσιμο το αίτημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

29dytika.gr