Ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεσολογγίου για το 2021 στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Θετικά, εκτός της συμπολίτευσης, ψήφισε και η μείζονα αντιπολίτευση εκπροσωπούμενη από τον κύριο Αγαθάγγελο Κότσαλο, λόγω απουσίας του νέου επικεφαλής κ. Μιχάλη Μπιλάλη, καθώς περιλαμβάνει την δική της πρόταση τεχνικού προγράμματος.

Αρνητική ήταν η ψήφος του Δ. Κοτσόργιου, ενώ οι σύμβουλοι της παράταξης του Παντελή Σκαρμούτσου δήλωσαν παρόντες, θεωρώντας ότι ο προϋπολογισμός είναι υπό αίρεση από την στιγμή που ο Δήμαρχος προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 για το τεχνικό πρόγραμμα κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης που αφορούσαν αφενός την μη έγκριση του τεχνικού προγράμματος της δημοτικής αρχής και αφετέρου την έγκριση του προγράμματος της αντιπολίτευσης.

Αυτό σημαίνει ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι με την επιφύλαξη της έκβασης της διαδικασίας στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Ο συνδυασμός «Συμμαχία για το μέλλον» του Παντελή Σκαρμούτσου είχε ήδη από χθες το πρωί προβεί σε σχετική ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνδημότες,

Ο προϋπολογισμός του 2021, θα έπρεπε να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020 και να έχει ψηφισθεί έως το τέλος του προηγούμενου έτους.

Όταν δε καθυστερήσει πέραν της 28ης Φεβρουαρίου του έτους στο οποίο αναφέρεται η χρήση του, υπάρχουν αστικές και πειθαρχικές ευθύνες.Για τις καθυστερήσεις ευθύνεται τόσο η έλλειψη σωστής οργάνωσης της δημοτικής αρχής, όσο και η βεντέτα Λύρου – Καραπάνου, που λειτουργεί εις βάρος του δήμου και ελπίζουμε επιτέλους να σταματήσει.Από το καλοκαίρι του 2020 προειδοποιούσαμε με ανακοινώσεις και άρθρα ότι οι προϋπολογισμοί θα είναι αδύνατον να ισοσκελισθούν και λέγαμε :«Είναι γνωστό, ότι τα έσοδα των δήμων από τους ΚΑΠ μειώνονται, την στιγμή μάλιστα που λόγω covid-19, τα τρέχοντα έξοδα των Δήμων αυξήθηκαν κατακόρυφα, εξαιτίας έκτακτων υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων.Υπήρξε μεγάλη μείωση εσόδων, επειδή μια σειρά από προγράμματα σταμάτησαν, άρα και οι συνεισφορές των δημοτών, καταστήματα έκλεισαν με ταυτόχρονη αναστολή των τελών, τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 40% και το κυριότερο οι εισπράξεις από τη ΔΕΗ των ανταποδοτικών (βασική πηγή εσόδων των Δήμων) μειώθηκαν πάνω από 50 %. Η κυβέρνηση με εν κρυπτώ τροπολογία, παρακρατεί μέσω των ΚΑΠ (από την 01-01-2022) το 60% του ποσού που θα δώσει, για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων για το 2020».Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα είναι ακόμα χειρότερος. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στο τέλος η κυβέρνηση θα… ιδιωτικοποιήσει και τους Δήμους!Να υπενθυμίσουμε ότι, η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ, χωρίς ποτέ να γίνει παρακράτηση.Ο προϋπολογισμός είναι «εικονικής πραγματικότητας», τραβηγμένος από παντού για να μπορέσει να ισοσκελιστεί και δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες.Προβλέπουμε δε ότι για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει, οι τροποποιήσεις θα πέφτουν βροχή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, με την ελπίδα να έρθουν κάποια στιγμή νέες επιχορηγήσεις στον δήμο.Συμπάσχω με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κύριο Σ. Βασιλείου και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του.Η κριτική για έναν τέτοιο προϋπολογισμό κατά την γνώμη μας, πρέπει να γίνει προς το κόμμα της Ν.Δ. και όχι προς τον δήμο.Κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος ανέφερε ότι προσφεύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 για ανατροπή της απόφασης της Αποκεντρωμένης για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός ενδέχεται να ανατραπεί και να οριστικοποιηθεί μετά από διάστημα πλέον του ενός μηνός.Ενώ επί της ουσίας, ο δήμος ευρίσκεται σε κατάσταση, «στάσης πληρωμών», κάποιοι ψάχνουν ακόμα για τον τελικό νικητή της βεντέτας.Η παράταξή μας δεν αποδέχεται ψήφιση, «προϋπολογισμού υπό αίρεση» και ψηφίζει, παρόν.

etoliko.gr