Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε την 30η Μαρτίου 2020 όταν ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ανακοίνωνε την παύση των καθηκόντων του κ. Διαμαντόπουλου από Αντιδήμαρχο Έργων και του χρέωσε «καθυστερήσεις κατά την εφαρμογή του τεχνικού προγράμματος και τον σχεδιασμό έργων αλλά και ότι ενεργούσε καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του».

Την επομένη, ο κ. Διαμαντόπουλος έβγαλε μακροσκελή ανακοίνωση κατά του Δήμαρχου που κάνει λόγο για «ατέρμονες συζητήσεις, υπερσυγκεντρωτισμό, απουσία διαλόγου, τη λογική του αποφασίζω και διατάζω, τις παράλογες καθυστερήσεις που τραυματίζουν και τελικά σκοτώνουν κάθε υγιή προσπάθεια προς την κατεύθυνση του παραγόμενου έργου».

Η ανεξαρτητοποίηση του κορυφαίου, μέχρι εκείνη την στιγμή, στέλεχους (817 σταυροί) δημιούργησε ρωγμή στην δημοτική ομάδα και την πρώτη απώλεια.

Στην συνέχεια έρχεται η δημοτική ανακοίνωση – παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Γιαννόπουλου για να ταρακουνήσει τα θεμέλια του συνδυασμού. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «διάσταση απόψεων σε θέματα που άπτονται της διοίκησης, τη μη υποστήριξη των αποφάσεων και του έργου του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής δημόσια ή ιδιωτικά και την ταύτιση με παράγοντες που πλέον βρίσκονται εκτός του συνδυασμού».

Ο κ. Γιαννόπουλος από την άλλη κάνει λόγο για την επιθυμία άβουλου «αυλικού» του Δήμαρχου στην θέση του Γενικού Γραμματέα.

Η απομάκρυνση του κ. Γιαννόπουλου (582 σταυροί) φέρνει την δεύτερη απώλεια πρωτοκλασάτου στελέχους της «δημιουργικής ανατροπής».

Η «ανατροπή» όμως δεν σταματά εδώ. Κλείνοντας ένα χρόνο θητείας η κ. Πετρονικολού ανακοινώνει την παραίτησή της από πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου χωρίς να μασά τα λόγια της «..οι συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο μου για ασήμαντες αφορμές, η έλλειψη επικοινωνίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, η έλλειψη ενημέρωσης για θέματα και εκδηλώσεις αποκλειστικής διοργάνωσης του Πνευματικού Κέντρου, η ενασχόληση τρίτων, παντελώς αναρμοδίων, με θέματα του Νομικού Προσώπου, η υιοθέτηση απόψεων και κουτσομπολιών των υπηρεσιακών παραγόντων εν αγνοία της αιρετής διοίκησης, η λήψη αποφάσεων καθόσον αφορά τη στελέχωση του υπαλληλικού προσωπικού του Νομικού Προσώπου εν αγνοία μου για τις οποίες λάμβανα γνώση από τη Διαύγεια αλλά και ο τρόπος και τα κριτήρια διοίκησης του Δήμου τα οποία με βρίσκουν κάθετα αντίθετη, με οδήγησαν στην ανωτέρω δυσάρεστη για εμένα απόφαση».

Από την άλλη ο Δήμαρχος έμεινε στις ευχαριστίες.

Η παραίτηση Πετρονικολού (714 σταυροί) με «αιχμές» κατά του δημαρχικού περιβάλλοντος κλονίζει τους δημότες Μεσολογγίου και τον συνδυασμό.

Τον Νοέμβριο του 2020 ανακοινώνεται από τον Δήμαρχο η αποπομπή του νεαρού Δημοτικού Σύμβουλου από την Κατοχή και Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Ράπτη. Τον κατηγόρησε ότι «…παρασύρθηκε από εξωθεσμικούς παράγοντες ή παραγοντίσκους, που έχουν ως στόχο μόνο το “ανακάτεμα” και τον αποπροσανατολισμό, και προέβη σε άστοχες ενέργειες οι οποίες εξέθεσαν τη δημοτική αρχή εξυπηρετώντας ιδιοτελή μικροσυμφέροντα τρωκτικών που δεν επιθυμούν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στην επιχείρηση…».

Ο κ Ράπτης κάνει λόγο και αυτός για «συνεχείς παρεμβάσεις και αμφισβήτηση σε κάθε μου σχεδόν ενέργεια, κυρίως από το άτομα του στενού περιβάλλοντος του Δημάρχου που έλαβαν δοτές θέσεις, μέσα σε κλίμα καχυποψίας και μικρότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι άνθρωπος του Δημάρχου είχε τον κωδικό του e-banking της Επιχείρησης και αφού αρνήθηκα να του παραδώσω τον νέο κωδικό, αντιμετώπιζα έκτοτε την πλήρη εχθρότητα εκ μέρους του…».

Η αποπομπή – ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ράπτη (773 σταυροί) είναι η τρίτη απώλεια της «δημιουργικής ανατροπής».

Πριν μερικές μέρες ακόμα μια ηχηρή παραίτηση και στην συνεχεία ανεξαρτητοποίηση από τον δημοτικό συνδυασμό έλαβε χωρά. Ο μέχρι πρότινος «τσάρος» της Μεσολογγίτικης οικονομίας, κ. Βασιλείου, απομακρύνθηκε από την θέση του με «αιχμές» κατά του Δήμαρχου και του περιβάλλοντός του. Μίλησε και αυτός για «…αναβλητικότητα που τον χαρακτηρίζει (το Δήμαρχο) στη λήψη των αποφάσεων και συγκεντρωτισμό της εξουσίας», όπως και η «έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, αποδυνάμωσαν τη θέση του Αντιδημάρχου, και καθιστούσαν αδύνατη την άσκηση των καθηκόντων μου, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις από τρίτους  -πάντα με τις ευλογίες του– , δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα στην υπηρεσία».

Ενώ ο Δήμαρχος απάντησε ο κ. Βασιλείου «δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου, με σοβαρές ανεπάρκειες, καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες με σκοπιμότητα, προχειρότητες της τελευταίας στιγμής και αντιστροφή των ευθυνών» και ακόμη ότι ο κ. Βασιλείου ευθυγραμμίζεται με την «διαχείριση του παλαιού μοντέλου της κατ’ επιλογήν εξυπηρέτησης και παλαιοκομματικής λογικής διαχείρισης της εξουσίας χωρίς όραμα, στόχευση και σχεδιασμό».

Η παραίτηση – ανεξαρτητοποίηση, του πρώτου σε σταυρούς της Δ.Ε Αιτωλικού, Δημοτικού Σύμβουλου κ. Βασιλείου (1317 σταυροί) είναι η τέταρτη σοβαρή απώλεια για τον συνδυασμό του Δήμαρχου.

Και οι πέντε τους κατηγορούν το Δήμαρχο για «φαραωνική» συμπεριφορά και εμπλοκή του περιβάλλοντός του στα καθήκοντά τους.

Στο μυαλό μου, μετά από όλες αυτές τις ανακοινώσεις, τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά για το σημερινό τρόπο διοίκησης του δήμου.

Αλλά αυτά που κυριαρχούν είναι, 1) Ποιο είναι αυτό το περιβάλλον του δήμαρχου που παρεμβαίνει και ασκεί εξουσία; και 2) Τελικά ασκούν διοίκηση αυτοί που τιμά με την ψήφο τους ο λαός ή οι μισθωμένοι «συμβουλάτορες» κάθε δήμαρχου;

Οι φήμες για απώλειες κι άλλων δημοτικών συμβούλων του Δημάρχου δεν έχουν σταματημό. Η αβεβαιότητα είναι καθημερινή. Η απομάκρυνση κι άλλων μη εκλεγμένων στελεχών της δημοτικής αρχής είναι δεδομένη σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Οι υποσχέσεις και τα ρουσφέτια που υποσχέθηκαν τελικά δεν μπορούν να γίνουν όλα και για όλους.

Μέσα σε διάστημα δυόμιση χρόνων, η δημοτική αρχή μετρά μείον τρεις δημοτικούς συμβούλους, έχει χάσει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, χάνει στελέχη του συνδυασμού της, πρέπει να εκτελέσει το τεχνικό πρόγραμμα του δημοτικού αντιπάλου της, έχει χάσει την αξιοπιστία της στους κατοίκους, έχει ανοίξει μάχες με κυβερνητικά στελέχη και είναι σε μια συνεχή θέση άμυνας και επίθεσης, βλέποντας παντού εχθρούς, πολεμίους της, συκοφάντες και δολοπλόκους.

Το κύριο όπλο της είναι η φθηνή παλαιοσυστηματική επικοινωνιακή πολιτική, αντί για συνεχή εργασία και συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παρατάξεις. Άλλωστε, αυτό επιβάλει η κατάσταση, όταν δεν έχεις την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Φαίνεται ότι κάποιο λάθος γίνεται στο Δημαρχείο και δεν ρολάρει η «ανατροπή».

Όποτε, Δημιουργική Ανατροπή; «Δεν νομίζω Τάκη».

Καλή Σαρακοστή σε όλους.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος