Η έγκριση του Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών από την Σύγκλητο, παρότι αναμενόμενη, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία,  καθώς οδηγεί στη συρρίκνωση των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και πλέον τον τελικό λόγο έχει η Κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.ΑΠΟΦΑΣΗΓια τον νομό το βασικότερο ακαδημαϊκό σενάριο προβλέπει την λειτουργία Γεωπονικής Σχολής – μετά από αναδιάρθρωση – η οποία συγκεκριμένα θα διαθέτει τα εξής 4 Τμήματα:- Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (με έδρα το Μεσολόγγι).- Γεωπονίας (με έδρα το Μεσολόγγι).- Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (με έδρα το Αγρίνιο).- Αειφορικής Γεωργίας ή Διαχείρισης Αγροτικών Πόρων & Περιβάλλοντος (με έδρα το Αγρίνιο). 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ Ι

Σε ότι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων έχει, θεωρητικά, δύο εναλλακτικές. Είτε την μεταφορά του στην έδρα της Σχολής και την μετατροπή του σε 4ετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση όλης της υλικοτεχνικής του υποδομής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου, είτε να συνενωθεί με το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων και να δημιουργήσει ένα Τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων μέσα σε αυτό.ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΙΙδιες εναλλακτικές υπάρχουν και για το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δηλαδή, την μεταφορά του στην έδρα της Σχολής στην Πάτρα ή να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου Τμήματος της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο, με αντικείμενο το Περιβάλλον και την Αειφορική Γεωργία.ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Ακόμη, η πρόταση αναδιοργάνωσης προτείνει την απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του στην Πάτρα. 

ΑΓΡΙΝΙΟ

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, σε παρέμβασή του, επανέλαβε την σταθερή θέση του για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και σημείωσε πως είναι η μόνη ρεαλιστική λύση απέναντι στην συγκεντρωτική λογική του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκανε λόγο για εμπαιγμό προς τη μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, αναφορικά με τα Τμήματα που περιλαμβάνει ο νέος σχεδιασμός και χαρακτήρισε «αδιανόητο δήμοι μικρότεροι από το Αγρίνιο να έχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα ή να είναι έδρες Πανεπιστημίων». 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, σημείωσε πως οποιαδήποτε μεταφορά ή κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων είναι πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία και πρέπει να την αναλάβει.H δημοτική παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» επεσήμανε πως η απόφαση της Συγκλήτου θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και ουσιαστική εξαφάνιση από τον ακαδημαϊκό χάρτη των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας. 

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η πρωτεύουσα του νομού έχει όλες τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη των Τμημάτων και συμπλήρωσε πως ο δήμος διαθέτει και ήδη έχει προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών ένα τεράστιο campus, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που πρόκειται να ανακαινιστούν μέσω ΕΣΠΑ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος σε δήλωσή του τόνισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, διότι η απόφαση της Συγκλήτου δεν παύει να είναι μία απόφαση προς την Πολιτεία.  

 pelop.gr

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ