Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει μαθαίνω την ιστορία της.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει γνωρίζω το παρελθόν της.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους της. Όλους τους ανθρώπους της. Όσους ζουν στην πατρίδα μου και χτίζουμε, διαμορφώνουμε μαζί το παρόν και το μέλλον της χώρας. Όλοι γι’ αυτήν την πατρίδα δουλεύουμε κι ας μη γεννηθήκαμε όλοι εδώ.

“Σ ̓ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.” Σεφέρης

Αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει μισώ όλες τις άλλες.

Αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει είμαι ανώτερος από τον διπλανό, που έτυχε να γεννηθεί αλλού.

Αγαπώ την πατρίδα μου και τη θρησκεία μου δεν σημαίνει πως έχω το αλάθητο και όλοι οι άλλοι είναι αλλόθρησκοι και εχθροί.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει ότι θέλω να γίνει καλύτερη, να πάει μπροστά.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει να μάθω στα παιδιά μου την αξία της ισότητας και της ισοτιμίας. Την ισότητα και ισοτιμία των ανθρώπων που ζουν μαζί γιατί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει ότι πρέπει να πολεμήσω για να μη χαθεί η παράδοση και η ιστορία μου, να μην “μπασταρδευθεί” το γένος μου. Το μίσος δεν είναι αντιστρόφως ανάλογη αγάπη.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει διαφυλάττω την ιστορία μου, τις ρίζες μου, τα τραγούδια, τους χορούς, τιμάω τους προγόνους μου που πρώτοι αναφέρθηκαν και ανέδειξαν λέξεις και έννοιες όπως άσυλο, φιλοξενία, φιλότιμο, αλληλεγγύη!

Αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει χτυπάω αυτούς που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη δική τους πατρίδα.

Αγαπώ ό,τι μου μοιάζει δεν σημαίνει πολεμάω το διαφορετικό.

“Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου. Εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες”. Ντε Γκωλ

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει να φροντίζω να απομακρύνω οτιδήποτε απειλεί την πατρίδα και τους κατοίκους της, αλλά να χτίζω γέφυρες συμμαχίας και όχι να ορθώνω διαχωριστικά τείχη με τα άλλα κράτη.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει ότι υπερασπίζομαι το δίκαιο απέναντι σε όλους και σε όλα. Όχι να το παίζω “τσαμπουκάς” στους αδύναμους και στους ισχυρούς να “κάθομαι σούζα”.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει παλεύω για μια σωστή εκπαίδευση και διαμορφώνω τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μένουν τα παιδιά μου στην πατρίδα, να σπουδάζουν και να σταδιοδρομούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι να αναγκάζονται να ξενιτεύονται.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει παλεύω για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, παλεύω για να έχουν όλοι αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, να έχουν όλοι πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Αγαπώ την πατρίδα μου δεν σημαίνει ότι περιφρουρώ την εθνική και θρησκευτική «καθαρότητα» των λαών.

Αγαπώ την πατρίδα μου σημαίνει ότι συμμετέχω ενεργά στη δημόσια ζωή υπερασπιζόμενος το κοινό καλό και είμαι αφοσιωμένος στην αξία της αλληλεγγύης τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων.

Είμαι σε αυτή τη χώρα, Έλληνας, straight, αρτιμελής, εν ειρήνη από τύχη. Κάποτε ήμουνα εγώ το μαύρο πρόβατο και ο καταδιωκόμενος… Ήμουν εγώ ο “άλλος”.

Γι’ αυτό το λόγο αγαπώ και την πατρίδα μου, αγαπώ και τη θρησκεία μου, αλλά πιο πολύ αγαπώ τους ανθρώπους. Και τους αγαπώ χωρίς “πρέπει”, τους αγαπώ χωρίς “αλλά”.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη