Στο μητρώο των προϊόντων με σφραγίδα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντάχθηκε η «Αφρίνα Μεσολογγίου», ο γνωστός ανθός αλατιού, διεθνώς αποκαλούμενος ως fleur de sel. μετά από αίτηση που κατέθεσε η εταιρία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, Τμήμα Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης του ΥΠΑΑΤ.Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου, στόχος της πρωτοβουλίας για ένταξη στον εθνικό κατάλογο των ΠΓΕ προϊόντων είναι η ανάδειξη ενός μοναδικού προϊόντος, διεθνώς αναγνωρίσιμου, που παράγουν οι Ελληνικές Αλυκές στο Μεσογλόγγι.

Όπως τονίζεται η άμεση ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού συνεισέφερε τα μέγιστα στην κατοχύρωση του σήματος ΠΓΕ για το εν λόγω προϊόν, κάτι που θα εισφέρει σημαντικά στην ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρίας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αφρίνα» είναι φυσικό προϊόν που παράγεται σε περιοριδμένες ποσότητες , συλλέγεται με φυσική μέθοδο, από εξειδικευμένους εργάτες, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων από την επιφάνεια των αλοπηγίων. Εμπεριέχει μαγνήσιο αλλά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, καθιστώντας της ανώτατης διαθρεπτικής αξίας αλλά και υψηλής ποιότητας ελληνικό γαστρονομικό προϊόν.Όπως αναφέρεται από την εταιρία πλέον η «Αφρίνα», αποκτά ταυτότητα που συνεισφέρει στην ανάδειξή της στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην εγχώρια υψηλής στάθμης γαστρονομία. Με την απόκτηση της νέας αυτής σφραγίδας το προϊόν θα αποκτήσει «διαβατήριο» ποιότητας που θα επιτρέψει στις «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» το πιο αποτελεσματικό και λειτουργικό πλασάρισμα, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Efsyn.gr