Σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος υπογραμμίζει ότι «Ο πέλεκυς των προστίμων έπεσε βαρύς στην Αιτωλοακαρνανία κατά την διάρκεια της καραντίνας» και ότι «αυτοί των οποίων τα πρόστιμα δεν “σβήστηκαν” και έφθασαν στην εφορία, διαπιστώνουν ότι, αναζητώντας δόσεις, βλέπουν το ποσόν να προσαυξάνεται ωσάν να πρόκειται για μία οποιαδήποτε οφειλή στην εφορία».

Αναφέρει τα παρακάτω: Είναι γνωστό ότι ο πέλεκυς των προστίμων έπεσε βαρύς στην Αιτωλοακαρνανία κατά την διάρκεια της καραντίνας απειλώντας με εξόντωση μικροεπαγγελματίες και μάλιστα με τρόπο επιλεκτικό. Αυτοί των οποίων τα πρόστιμα δεν “σβήστηκαν” και έφθασαν στην εφορία, διαπιστώνουν ότι, αναζητώντας δόσεις, βλέπουν το ποσόν να προσαυξάνεται ωσάν να πρόκειται για μία οποιαδήποτε οφειλή στην εφορία. Στην περίπτωση λ.χ. ενός προστίμου 5.000 € σε έναν καφετζή, που κατελήφθη να σερβίρει τέσσερεις καφέδες σε καθήμενους, το αν πληρωθεί σε 48 δόσεις πλησιάζει τις 6.000 €! Και να’ ταν μόνο αυτό το ποσό που χρωστάει…..

Εδώ δεν μιλάμε για πρόστιμα αποτροπής παραβιάσεων, αλλά εξόντωσης. Όταν μάλιστα συνδικαλιστής αστυνομικός από την Κέρκυρα κατήγγειλε ότι οι συνάδελφοί του πιέζονταν να κόβουν πρόστιμα. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα από τα πρόστιμα που κόπηκαν πέρασαν στο σύστημα και πόσα από τα τελευταία έφθασαν στις εφορίες. Θα ήταν κατανοητή η επιείκεια των ελεγκτικών μηχανισμών μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, αρκεί η αντιμετώπιση να ήταν ισότιμη. Πολλοί μικροεπαγγελματίες αντιμετωπίζουν την προοπτική του οικονομικού θανάτου και θα ήταν κρίμα να τον βρουν από την αγριότητα των προστίμων. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα καταπράυνσης της πληγής και, σε κάθε περίπτωση, δεν νοείται οι δόσεις στην εφορία για τα πρόστιμα να μην είναι οι περισσότερες δυνατές και οπωσδήποτε άτοκες.

agrinionews.gr