Στην ενημέρωση της Παρασκευής 8 Απριλίου, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα χαλάρωσης του lockdown στην χώρα μας, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει τα όσα  θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021. Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη απόπειρα χαλάρωσης, έγινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου με την ελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, για να ακολουθήσει στις 5 Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Παράλληλα στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στον αυξημένο συναγερμό, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιοχές οι οποίες μπαίνουν στο «κόκκινο» και είναι οι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Μαντούδι Αγίας Άννας, Αιδηψός, Κατερίνη, Αστυπάλαια Καλύμνου, Σκιάθος.

Ειδικότερα στην Αιτωλ/νία από Δευτέρα, 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Το λιανεμπόριο συνεχίζει την λειτουργία του.


Τι ισχύει για λιανεμπόριο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Αχαΐα (με click inside και click away), το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away και τη διατήρηση των κλειστών καταστημάτων στην Κοζάνη.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται ο μάξιμουμ αριθμός των 20 ατόμων. Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης. Επιπλέον, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και η επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη, με click away. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη».

Ανοίγουν τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην χώρα μας, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα των καταστημάτων ΟΠΑΠ, είναι ότι θα λειτουργήσουν με το αντίστοιχο μοντέλο του περασμένου Μαϊου. Όπως αναφέρουν πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των πρακτορείων θα γίνουν γνωστές από το προβλεπόμενο ΦΕΚ, το οποίο αναμένεται.

Κλειστά εμπορικά κέντρα – Με click away η επαναφορά της Θεσσαλονίκης

Κλειστά θα παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Αντίθετα τα καταστήματα στην Αχαΐα θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα μέσω click away και click inside, και τα καταστήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης μέσω click away. Τα εμπορικά καταστήματα στην Κοζάνη θα παραμείνουν κλειστά, όπως εξάλλου είχε εισηγηθεί η Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι ανοίγουν Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια από τις 12 Απριλίου, με την διενέργεια δύο self test για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα τεστ, πρόσθεσε, θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

agriniosite.gr