Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Εδώ και ένα χρόνο, περίπου, η χώρα είναι σε μια «περίεργη» κατάσταση λόγω του covid-19. Πολλές ελευθερίες μας «κόπηκαν» από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποτροπής της διασποράς της πανδημίας, θέτοντάς μας σε lockdown mood.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, πανελλαδικά πολλές γιορτές – εκδηλώσεις – πανηγύρια – παρελάσεις να ματαιώνονται, να αναβάλλονται, να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά ή να γίνονται με την ανοχή των αρχών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με ελάχιστα ή τα απαιτούμενα άτομα.

Κάτι που ήταν φυσικό να χτυπήσει και την πόρτα της περιοχής μας. Με εορτές και πανηγύρια μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας να ματαιώνονται.

Να σας θυμίσω, μόνο, ότι πέρυσι το Μεσολόγγι δεν τίμησε την Μάχη της Κλείσοβας, δεν πραγματοποιήθηκαν οι Γιορτές Εξόδου ούτε το πανηγύρι του ΑηΣυμιού.

Τα ίδια και στο Αιτωλικό, αν και «προλάβαμε» να τιμήσουμε τους πεσόντες της Μάχης του Ντολμά, δεν πραγματοποιήσαμε, όπως κάθε χρόνο, το πανηγύρι της ΑγιαΓάθης.

Εκδηλώσεις ορόσημο για την περιοχή όπου οι πόλεις του Μεσολογγίου και Αιτωλικού «ζωντανεύουν» εκείνες τις μέρες.

Καθώς κι άλλες ετήσιες εκδηλώσεις μικρότερης απήχησης.

Και γι αυτό ΔΕΝ έχει μερίδιο ευθύνης μόνο η κυβέρνηση και το (μούφα) lockdown της. Μερίδιο ευθύνης έχουν και όσοι μας διοικούν σε τοπικό επίπεδο.

Και εξηγούμαι.

Φέτος, ένα χρόνο μετά, είμαστε ακόμα σε καραντίνα και οι ελευθερίες μας είναι το ίδιο «κομμένες» όσο πριν, απλά υπάρχει μια μικρή χαλάρωση και ανοχή από την μεριά των αρχών.

Κάθε είδους εορτών – εκδηλώσεων – πανηγυριών – παρελάσεων είναι το ίδιο απαγορευμένες με πριν, όσον αφορά την φυσική μας παρουσία.

Αυτό, όμως, φέτος, δεν απέτρεψε τον δήμο να τιμήσει την μάχη της Κλείσοβας. Πραγματοποιήθηκε κανονικά η τελετή με κάθε επισημότητα και με την συμμέτοχη υπουργού της κυβέρνησης. Φυσικά τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Μπράβο στην δημοτική αρχή που το έπραξε. Όπως μπράβο στην δημοτική αρχή που θα πραγματοποιηθούν φέτος Εορτές Εξόδου με πολλές εκδηλώσεις, έστω και διαφορετικά, με την αρχή να γίνεται πριν μερικές μέρες από την «Διέξοδο» με φυσική παρουσία λίγων ατόμων.

Παρότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις που ζούμε είναι ίδιες, η δημοτική αρχή πράττει τα αυτονόητα και κινείται πιο έξυπνα από πέρυσι, σε αυτόν τον τομέα.

Έξυπνα όμως δεν κινήθηκε στο θέμα των εορτών της Μάχης του Ντολμά. Ούτε εκεί χωράνε αντίστοιχα Μπράβο.

Ό,τι ίσχυε σε απαγορεύσεις περί covid πριν ενάμιση μήνα περίπου, ισχύει και τώρα.

Η απόφαση του δήμου να μην τιμήσει, έστω και τυπικά, τους Ήρωες του Ντολμά δείχνει ασέβεια και αδιαφορία προς τους κατοίκους του Αιτωλικού.

Η Μάχη του Ντολμά ήταν εξίσου σημαντική και ιστορική, στον αγώνα των προγόνων μας για την απελευθέρωση της χώρας από τον τούρκικο ζυγό, όσο η Μάχη της Κλείσοβας και η Έξοδος του Μεσολογγίου. Κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν συγκρίνω τίποτα.

Και ρωτώ, ήρεμα, γιατί δεν τιμήθηκαν φέτος όπως έπρεπε οι Ήρωες του Ντολμά;

Και μάρτυρας των λεγόμενων μου είναι ότι δεν είδαμε ούτε μια φωτογραφία από τους Facebook-διοικούντες του γεγονότος, έστω για τα μάτια του κόσμου, όπως για παράδειγμα είδαμε την 25η Μαρτίου στα «ηρώα».

Αλλά ξέχασα, φέτος, την 25η Μαρτίου κλείναμε διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έπρεπε να φανούν. Τίμησαν, λοιπόν, μονοί τους, σαν τους «ψωριάρηδες», στα «ηρώα» τους Ήρωές μας, βγάζοντας φωτογραφίες. Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν στο μνημείο του Λιακατά και στη σημαία των 400 τ.μ. που ήταν μαζεμένο το μισό το νησί.

Για να μην αλλάζουμε θέμα, όμως, από όσα μάθαμε, συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς έκανε ο δήμος και η δημοτική ομάδα του Αιτωλικού προσέγγισε με προχειρότητα, επιφανειακή και επικοινωνιακή προσέγγιση το θέμα. Δίνοντας αρχικά ελπίδες για πραγματοποίηση της εκδήλωσης και στο τέλος αποφασίζοντας την ματαίωσή της, όπως ακριβώς το καλοκαίρι με την ΑγιαΓάθη, απλά τώρα δεν υπάρχει Μπλίκας.

Υπάρχει σχέδιο απαξίωσης της επετείου του Ντολμά από τον Δήμο; Το 2020 περιορίστηκαν αρκετά οι εκδηλώσεις και φέτος Ντολμάς 2021 ΔΕΝ υπήρξε.

Πολίτες ‘α και ‘β κατηγορίες, διακρίσεις από πλευράς δήμου ή ένα λάθος;

Πλήθος ερωτήσεων μπορούν να υπάρξουν από την στιγμή που ο δήμος πράττει διαφορετικά σε ίδιες περιπτώσεις.

Σπυρίδων Δ. Σταράμος

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.