Θα ανοίξουν οι μετακινήσεις για το Πάσχα, δε θα ανοίξουν οι μετακινήσεις, θα ανοίξουν οι μετακινήσεις, δε θα ανοίξουν οι μετακινήσεις… Ε δε θα ανοίξουν. Κι αν με ρωτούσες εμένα θα σου το έλεγα, να μην έχεις και αγωνία και κανονίζεις άδειες χωρίς λόγο.

Φυσικά και δε θα ανοίξουν, όπως δεν άνοιξαν και τόσα άλλα. Κι όχι μόνο δε θα ανοίξουν, αλλά τα πρόστιμα στους παραβάτες θα είναι τσουχτερά είπε ο πρωθυπουργός μας στη συνέντευξή του στον ALPHA και προειδοποίησε ότι «ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας.»

Ο πρωθυπουργός μας θεώρησε, όπως είπε, ότι «μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε» και για να το λέει αυτός έτσι θα είναι. Οπότε “Πάσχα στο μπαλκόνι” φέτος και να πούμε και ευχαριστώ γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο τουρισμός σου λέει. Κι εμείς αυτό περιμένουμε από την αρχή των #lockdown. Να ανοίξει ο τουρισμός.

Κάντε υπομονή, λέει ο άνθρωπος, άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας. Ε δε ζητάει και πολλά, μωρέ. Πώς κάνεις έτσι;

Αλλά το νου σου, εσύ ο πονηρός που θες να πας στο χωριό σου και να δεις τους δικούς σου -που μπορεί να έχεις και ένα χρόνο να τους δεις. Δε θα τη γλιτώσεις έτσι εύκολα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχεδιάσει ειδικά για σένα το σχέδιο με κωδικό «Έξοδος Πάσχα». Περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς ούτε οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Α και δεν είπα και το καλύτερο. Η σούπερ εκσυγχρονισμένη αστυνομία μας, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιήσει, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, drones και ελικόπτερα, για να μην της ξεφύγει τίποτα. Θα μας τα πει και σήμερα αναλυτικά ο κύριος Νίκος. Τι εννοείς ποιος κύριος Νίκος; Ο Χαρδαλιάς βέβαια.

Και θα μας τα εξηγήσει όλα ο άνθρωπος αναλυτικά για να ξέρουμε. Θα μας πει αυτά που θα θέλαμε να ακούσουμε για να μην κρατήσουμε κακία στον πρωθυπουργό μας και θα μας πει ότι εμείς φταίμε αν ανέβουν τα κρούσματα μέσα στο Πάσχα. Κι αν δεν τα καταλάβεις όλα και σου φανούν κάπως ύποπτα, κάπως ωραιοποιημένα, κάπως “δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά αυτοσχεδιασμός”, κάπως “επικοινωνιακή διαχείριση” και όχι “ουσιαστική διαχείριση”, είσαι καχύποπτος και κακεντρεχής και εσύ έχεις το πρόβλημα.

Αλλά μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά. Γιατί εσύ ξέρεις να περνάς όμορφα όπου κι αν είσαι, ό,τι τρόπο και να βρεις για να κάνεις το Πάσχα που θέλεις. Γιατί ο Έλληνας θα το βρει το παραθυράκι του. Πάντα το βρίσκει.

ΥΓ. Θα τα ξαναπούμε τη Μεγάλη Παρασκευή. Θα μετρηθούμε να δούμε αν είμαστε παραπάνω στη λαϊκή στο Αιτωλικό, για τα ψώνια του οικογενειακού τραπεζιού!

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη