«Θα πάρει καιρό να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα» κρουσμάτων».

Τι λένε οι επικεφαλής των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Αιτωλοακαρνανία και που αποδίδουν την κατάσταση που ζούμε σήμερα.

Τις τελευταίες ημέρες η έξαρση των κρουσμάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι έχει δημιουργήσει ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι την ίδια στιγμή διαπιστώνεται πως διαθέτουν ελλιπή ενημέρωση για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό!  Λόγω της χαλαρότητας που υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι επικεφαλής των Κινητών Μονάδων Υγείας του νομού, αύξησαν τον αριθμό διεξαγωγής των rapid τεστ, ώστε να διαθέτουν μια «μονάδα μέτρησης» της κατάστασης και να μπορούν να την εκτιμήσουν, αλλά παράλληλα να δώσουν και ένα «όπλο» προστασίας τους πολίτες, όπως επίσης και ένα κίνητρο για να μπορούν να νιώθουν ασφαλής.

Ο Επικεφαλής των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για τις περιοχές του Αγρινίου, του Θέρμου, της Αμφιλοχίας, της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου Κώστας Ποσονίδης, όπως επίσης και ο επικεφαλής των ΚΟΜΥ για τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας Γιώργος Ζυγούρης τοποθετούνται πάνω στο θέμα της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, παρουσιάζοντας την επιστημονική εικόνα και προσέγγιση, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στους πολίτες που καθημερινά σπεύδουν για να κάνουν rapid τεστ.

Ο κ.Ποσονίδης αναφέρει: «Υπάρχει μεγάλη διασπορά και πολλά είναι τα θετικά τεστ. Ο κόσμος ακόμη δεν ξέρει που πρέπει να κάνει το τεστ, την επιβεβαίωση, πόσες ημέρες θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα, αν έρθει σε επαφή με κάποιο θετικό στον ιό άτομο. Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί άμεσα να ενημερώσει τους θετικούς και τις επαφές τους, οπότε υπάρχει και εκεί σύγχυση σχετικά με  τις οδηγίες, ποιος δηλαδή πρέπει να καθίσει σπίτι, ποιος θα κάνει τεστ. Υπάρχει ένταση ακόμη και στα σημεία που πραγματοποιούμε τους ελέγχους, στο Κέντρο Υγείας, στο Νοσοκομείο, ο κόσμος είναι αγχωμένος και αυτό συνδυάζεται και με την παραπληροφόρηση που υπάρχει. Τα πολλά κρούσματα οφείλονται στο γεγονός ότι ο κόσμος αφέθηκε πολύ, ότι ήρθαν πολλά κρούσμα από άλλες περιοχές λόγω των γιορτών. Υπήρχε επίσης μια «λογική» να ανοίξουμε νωρίτερα τις δραστηριότητες που είχαν ανακοινωθεί πως θα άνοιγαν, οπότε όλα αυτά και όχι μόνο, συνετέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων. Ήταν πολύ φανερή η χαλαρότητα στην πόλη και γι’ αυτό το επιδημιολογικό φορτίο αυτή την στιγμή είναι αυξημένο αρκετά και βλέπουμε πως συνέχεια υπάρχουν νέα κρούσματα. Απαιτείται αρκετός καιρός για να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα, στην οποία δεν θα καταγράφονται τόσα πολλά κρούσματα».

Ο Γιώργος Ζυγούρης τονίζει: «Σημασία έχουν τα μέτρα προστασίας και η πιστή εφαρμογή τους από τον κόσμο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Αυτό που γνωρίζουμε εδώ και 10 ημέρες αυτό ισχύει και ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά από αυτή που γνωρίζαμε. Φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη διασπορά σε ένα σταθερό σημείο. Για τα ποσοστά θετικότητας ασφαλή συμπεράσματα βγαίνουν από τα νοσοκομεία. Τα τεστ που διεξάγονται έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικά της διασποράς, γιατί γίνονται σε πάρα πολύ ευρύ κοινό, ενώ στα νοσοκομεία αυτοί που προσέρχονται έχουν είτε συμπτώματα, είτε άλλο πιο σοβαρό λόγο, οπότε εκεί τα στοιχεία έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και είναι πιο αντιπροσωπευτικά της κατάστασης. Τη Δευτέρα του Πάσχα υποθετικά ξεκινήσαμε με περίπου 10 κρούσματα στα 250 δείγματα αυτό παραμένει, δεν έχει αυξηθεί, αλλά ούτε μειώθηκε σημαντικά. Υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων καθώς πριν τη Δευτέρα του Πάσχα υπήρχε μικρότερος αριθμός δειγμάτων, πλέον έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων. με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά κρούσματα, συνεπώς δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο στατιστικό δεδομένο. Οι Κινητές Μονάδες Υγείας επιμένουν να παίρνουν πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων μην τυχόν ξαφνικά εκτοξευτούν, μην τυχόν από τα 10 λ.χ. θετικά κρούσματα που βρίσκουμε καθημερινά φτάσουμε στα 50 και στα 100. Τότε θα υπάρχει μια πολύ σημαντική έξαρση, η οποία δεν θα ελέγχεται. Ο αριθμός 10 που αναφέραμε, ως παράδειγμα είναι σημαντικός αριθμός όμως σε σχέση με το παρελθόν που υπήρχαν μηδενικά σχεδόν κρούσματα, δεν είναι όμως αριθμός που να δείχνει πολύ μεγάλη αύξηση, ούτε μείωση. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή  καθώς όλο αυτό με το «βαθύ κόκκινο» έγινε, διότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, δεν προέρχεται από ένα συγκεκριμένο «χώρο» αλλά από όλους τους «χώρους» που συνευρέθηκαν όσοι άρχισαν σιγά – σιγά να μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχει δεκαπλάσια ανάγκη τώρα να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”