Πήγα την προηγούμενη εβδομάδα στο φαρμακείο και πήρα τα δωρεάν #selftest που δικαιούνται τα παιδιά μου για το σχολείο.

Όχι, δεν είχα σκοπό να τα στείλω σχολείο…

Όσο κι αν θέλουμε όλοι να μπούμε σε μια σειρά, στη ρουτίνα μας, η υγεία μας είναι σίγουρα πάνω από όλα.

Δε σταμάτησαν καθόλου το σχολείο μέχρι τώρα (όσο καιρό έμεινε η δια ζώσης διδασκαλία τελοσπάντων).

Αλλά σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή μας δεν είναι “προσέχω, άρα δεν κολλάω”. Η διασπορά, σε μια τόσο μικρή περιοχή ειδικά, είναι τρομακτικά μεγάλη.

Πήγα, λοιπόν, όπως είπα παραπάνω, να πάρω τα τεστ και έκανα το ένα σε ένα από τα παιδιά μου.

Και εμφανίστηκε η γραμμή θετικότητας!

Αμέσως κάναμε σελφ τεστ όλοι στην οικογένεια και η ευρύτερη οικογένεια με την οποία είχαμε συναντηθεί. Όλα αρνητικά.
Ήταν περίεργη η ύπαρξη ενός μόνο θετικού τεστ ανάμεσα σε τόσα άτομα και ειδικά στο τρίχρονο, από τη στιγμή που δεν πάει πουθενά μόνο του!!!

Κάναμε μοριακό και μπήκαμε σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Τα οποία ήταν αρνητικά.

Το κύριο επιχείρημα για το άνοιγμα των σχολείων αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι αναξιόπιστο.

Διαβάσαμε στη συνέχεια και για το συντριπτικό αριθμό ψευδών θετικών διαγνώσεων σε σχολεία των Αθηνών, της Λαμίας και των Ιωαννίνων και ακόμα δε γνωρίζει κανείς γιατί η διαφημιζόμενη αξιοπιστία των σελφ τεστ από 90% έπεσε σε λιγότερο από 15%.

Και το ζήτημα δεν είναι γιατί εμείς σαν οικογένεια ξοδέψαμε 300 ευρώ σε rapid test, self test και, τελικά, μοριακό. Ούτε ότι χάσαμε και δύο μέρες από τη δουλειά μας. Ούτε ότι αναστατώσαμε όλο μας τον περίγυρο. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα.

Το ζήτημα είναι πώς είναι δυνατόν να πάρουμε απόφαση να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με αυτά τα δεδομένα.

Μάλιστα, τα δύο υποχρεωτικά σελφ τεστ την εβδομάδα, τελικά θα γίνουν ένα από τη Δευτέρα 17/5 και μετά, γιατί … Για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβε κανείς γιατί. Και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας το εξηγήσει.

Ίσως δεν έβγαιναν τα νούμερα, δεν έφταναν τα τεστ, ίσως δε χρειάζεται κιόλας αφού έτσι κι αλλιώς ποιος γονιός τα κάνει όντως (ειδικά όταν είναι αρνητής της ύπαρξης του ιού), ποιος είναι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα είναι έγκυρο, ποιος εγγυάται ότι ο γονιός (και ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος εδώ που τα λέμε που εξαρτάται από αυτό το τεστ η μοναδική πηγή εισοδήματός του!) θα δηλώσει το πραγματικό αποτέλεσμα του τεστ…

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλης της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα, αντί για δύο όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Δηλαδή,η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος είναι μόνο το Σαββατοκύριακο!! Την υπόλοιπη εβδομάδα δεν μεταδίδεται ο ιός! (Πιστεύω ότι δε χρειάζεται η διευκρίνιση ότι το γράφω ειρωνικά…)

Οι γονείς είναι πολύ ανήσυχοι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος της περιοχής, κάτι που αποτυπώνεται και στην πολύ μειωμένη κίνηση της αγοράς και της (ακόμα ανοιχτής!) εστίασης.

Στα περισσότερα σχολεία στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι δεν εμφανίζεται ούτε ένας μαθητής ή εμφανίζονται ελάχιστοι. Μεγάλος ο αριθμός και των μαθητών που απουσιάζουν και από τα σχολεία του Αγρινίου. Υπάρχουν γονείς που δηλώνουν ότι θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο από Σεπτέμβριο

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο φόβος και η ανησυχία τους. Υπάρχουν πολλές οικογένειες μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα αυτή την περίοδο λόγω κρούσματος στο οικογενειακό περιβάλλον ή και στους ίδιους.

Τα κρούσματα στο Αιτωλικό από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και χθες βράδυ είναι 187! Σε μια περιοχή 5000 κατοίκων!

Πώς ένας γονιός θα πάρει απόφαση να πάει το παιδί του στο σχολείο; 

Τόσο καιρό οι γονείς ζητούσαμε να ανοίξουν τα σχολεία στην περιοχή μας, γιατί δεν είχαμε κρούσματα και τα τμήματα των σχολείων μας είναι κυρίως ολιγομελή. Όμως, ακολουθούσαμε τα μέτρα που ίσχυαν σε όλη την Ελλάδα… 

Τώρα, όμως, δεν μπορούμε να τα ακολουθήσουμε. 

Τώρα παλεύουμε μόνοι μας να κρατήσουμε την οικογένειά μας ασφαλή. 

Τώρα υπάρχει μόνο η δική μας ευθύνη, αφού κανείς από αυτούς που πρέπει δεν αναλαμβάνουν τη δική τους.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη