«Έλα, Σπύρο, έκανα το τεστ και βγήκα θετικός» άκουσα μια γνώριμη φωνή στο αυτί μου.

Σηκώθηκα από το κρεβάτι σκεπτόμενος αν είδα κάποιο όνειρο ή μίλησα με κάποιον στο τηλέφωνο. Παίρνω το κινητό στο χέρι και βλέπω την τελευταία κλήση, πριν τέσσερα λεπτά. Δεν έβλεπα όνειρο, όντως μιλούσα στο τηλέφωνο με άτομο από την δουλειά.

«Και τι κάνουμε τώρα; Σε δυο ώρες ανοίγουμε το μαγαζί. Το ανοίγουμε ή όχι; Και αν είμαστε και εμείς θετικοί; Δεν πρέπει να θέσουμε τους συνανθρώπους μας σε κίνδυνο. Να κάνουμε ράπιντ τεστ;  Έχω τεστ; Είναι δυόμιση το μεσημέρι που θα βρω; Τα εμπιστεύεσαι, όμως; Τόσα έχουν ακουστεί. Μην πάρουμε και κανέναν στο λαιμό μας. Να πάρω τηλέφωνο το νοσοκομείο να ρωτήσω τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις». Την παραπάνω συνομιλία έκανα με τον εαυτό μου όταν συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί.

Παίρνω τηλέφωνο το νοσοκομείο.

«Καλησπέρα σας Νοσοκομείο Μεσολογγίου» ακούω μια φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής.

«Καλησπέρα σας ονομάζομαι Σπύρος Σταράμος και προχθές ήρθα σε επαφή με θετικό κρούσμα covid-19, μπορώ να έρθω να κάνω μοριακό τεστ;» της λέω.

«Έχετε κάποια συμπτώματα;» με ρωτάει.

«Όχι» της απαντώ.

«Τότε ξαναπάρτε τηλέφωνο σε μια εβδομάδα να κλείσετε ραντεβού για μοριακό τεστ» μου λέει.

«Σε μια εβδομάδα;» την ρωτάω.

«Ναι» μου απαντά και συνεχίζει «Πρέπει να περάσουν περίπου επτά μέρες από την επαφή σας με θετικό κρούσμα για να φανεί αν είστε θετικός ή αρνητικός στο τεστ».

«Και εγώ τι κάνω τώρα δηλαδή; Κυκλοφορώ κανονικά» την ρωτάω.

«Ναι. Απλά να είστε προσεκτικός, να φοράτε πάντα μάσκα, να κρατάτε αποστάσεις, να τηρείτε τα μέτρα και τα σχετικά» μου απαντά.

«Όμως, εγώ διατηρώ μαγαζί εστίασης στο Αιτωλικό, τι κάνω; Το ανοίγω ή όχι;» την ρωτάω.

«Έεεεεε, πάρτε τηλέφωνο πιο μετά να μιλήσετε με κάποιον γιατρό, γιατί τώρα είναι όλοι απασχολημένοι» μου λέει και κλείνει το τηλέφωνο.

Και περιμένω με το κινητό στο αυτί. Άφωνος. Δεν πήρα την απαιτούμενη βοήθεια για να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου από τους ειδικούς.

Μετά από λίγα λεπτά ακούω τον ήχο του μηνύματος του κινητού μου. Βλέπω ένα εισερχόμενο μήνυμα. «Έλα Σπύρο, έκανα και δεύτερο τεστ και βγήκε αρνητικό». «Αρχ@@@» λέω από μέσα μου.

Τελικά, το μαγαζί εκείνο το βράδυ δεν το ανοίξαμε θέλοντας να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και τους πελάτες από οποιοδήποτε πιθανόν κίνδυνο, αφού και οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε τι γινόταν. Το επόμενο πρωινό κάναμε απολύμανση στο μαγαζί και πήγαμε όλοι στην πλατεία για τσεκάρισμα από τον ΕΟΔΥ. Ένας θετικός και τέσσερις αρνητικοί. Ο θετικός έκατσε στο σπίτι του,  οι υπόλοιποι συνεχίσαμε την καθημερινότητά μας και ως σήμερα είμαστε καλά. Φυσικά ως σήμερα, γιατί δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί αύριο.

Την εμπειρία μου τη μοιράζομαι μαζί σας για τρεις λογούς.

Ο πρώτος λόγος είναι για τη στάση του νοσοκομείου. Σέβομαι και στηρίζω την εργασία των νοσοκομειακών σε αυτές τις δύσκολες εποχές, αλλά αν αυτοί δεν μπορούν να σε κατευθύνουν σε τέτοιες στιγμές τότε ΠΑΜΕ ΧΑΜΕΝΟΙ. Τι σημαίνει το «…πάρτε τηλέφωνο πιο μετά να μιλήσετε με κάποιον γιατρό…»; Μιλώ με εκπρόσωπο του νοσοκομείου, αν δεν είσαι έτοιμη να απαντήσεις σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις και να κατευθύνεις τους πολίτες ΜΗΝ ΣΗΚΩΝΕΙΣ το τηλέφωνο, άσε κάποιον άλλον.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο χαμός που γίνεται με τα τεστ (σελφ / ράπιντ /μοριακά) και τις μπίζνες γύρω από αυτά. Μετά την παραπάνω εμπειρία μου άρχισα να ρωτώ συγγενείς και φίλους που είχαν παρόμοιες περιπτώσεις.  Περίπτωση (1) Φίλος μου έκανε μια φορά την εβδομάδα, στην δουλειά του, αυτά τα τεστ, σε όλα αρνητικός. Πήγε στο νοσοκομείο να κάνει μοριακό, γιατί βρέθηκε θετικό κρούσμα στην εργασία του, και βγήκε θετικός. Πριν βγει το αποτέλεσμα του μοριακού ξανά έκανε δυο τεστ του φαρμακείου και βγήκε αρνητικός. Περίπτωση (2) Άλλος φίλος μου έκανε ράπιντ τεστ στο σπίτι του και βγήκε αρνητικός. Την επομένη μέρα σήκωσε πυρετό. Πήγε στον ιδιωτικό του γιατρό, του έκανε τεστ για covid-19 και βγήκε θετικός. «Μα, γιατρέ, χθες σε τεστ που έκανα σπίτι βγήκε αρνητικό» του λέει ο φίλος μου. Για να πάρει την απάντηση του γιατρού «Τα τεστ των φαρμακείων είναι της πλάκας, αυτά εδώ είναι αξιόπιστα». Περίπτωση (3) όπως μας έγραψε η Βάσω ο τρίχρονος γιος της βγήκε θετικός σε ράπιντ τεστ. Έτρεξαν οικογενειακώς για μοριακό τεστ σε ιδιώτη γιατρό που τους έκανε την εξέταση αυθημερόν, ενώ εμένα από το νοσοκομείο μου είπαν σε επτά μέρες να πάω γιατί τότε θα είναι πιο αξιόπιστη η εξέταση, και βγήκαν όλοι τους αρνητικοί. Περίπτωση (4) Τρίτος φίλος μου έκανε δυο τεστ σπίτι του, το πρώτο θετικό και το δεύτερο αρνητικό. Και ρωτώ εγώ τώρα: Τελικά τα ράπιντ ή σελφ τεστ (δεν έχω καταλάβει ακόμα την διαφορά τους) που αγοράζουμε από τα φαρμακεία (από πεντέμισι έως οκτώ ευρώ) και μας λένε ότι έχουν αξιοπιστία 90% είναι αξιόπιστα ή τσάμπα χαλάμε τα χρήματα μας; Οι ιδιώτες γιατροί κοιτούν αρχικά την τσέπη του (τριάντα ευρώ το ράπιντ τεστ και εξήντα το μοριακό τεστ) ή τον ασθενή τους; Η κυβέρνηση προωθεί τα σελφ τεστ για να ηρεμήσει τους πολίτες της ή να πλουτίσουν οι φίλοι της;

Και ο τρίτος λόγος είναι η ανθρωποφαγία που επικρατεί στις μέρες μας. Ακούς συνανθρώπους (επαγγελματίες ή μη) να κατακρίνουν συναδέλφους τους (ή και όχι) που έχουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, ενώ βρέθηκε άτομο του προσωπικού τους θετικός σε covid-19. Ηρεμήστε παιδιά. Κανείς δεν σου επιβάλει να κλείσεις την επιχείρησή σου όσο αυτή μπορεί να λειτουργήσει κάτω από υγιές για όλους περιβάλλον. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλει να μην εργάζεσαι αν είσαι υγιής. Είναι απλά τα πράγματα, αν θέλει ο άλλος να ψωνίσει από σένα θα ψωνίσει είτε είναι κλειστός είτε είναι ανοιχτός ο «ανταγωνιστής» σου, όλα τα αλλά είναι κατινιές. Επιπλέον, ακούς συνανθρώπους σου να κατακρίνουν συμπολίτες τους επειδή νόσησαν από covid-19 και να τους συμπεριφέρονται σαν «λεπροί». Χαλαρώστε, παίδες. Νόσησαν οι άνθρωποι από covid-19, δεν ήρθε στο τέλος του κόσμου. Θα ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών και θα αναρρώσουν ώστε να επιστρέψουν και πάλι μαζί μας υγιείς. Εσύ που κατακρίνεις και κατηγορείς, θα γιατρέψεις πότε τη σκέψη σου;

Τέλος όπως είχα ξαναγράψει πριν δυο εβδομάδες, δεν είναι κακό ούτε ντροπή να κολλήσει κάποιος covιd-19. Κακό και ντροπή είναι ενώ νοσείς να μην το λες, να μην προστατεύεις τους δικούς σου, να κυκλοφορείς ανενόχλητος θέτοντας σε κίνδυνο τους συνανθρώπους σου.

Υ.Γ.: Θα γίνει μάχη για την «πατρότητα» του δρόμου της Αγι’Αγάθης;;; Θα έχουμε νέα περιμετρική Αιτωλικού; Ήδη έχουν ανακοινώσει δυο μνηστήρες την αποκατάσταση του. Να περιμένουμε και τρίτον;

Σπυρίδων Δ. Σταράμος