Στον κάμπο του Μεσολογγίου οι κοπές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι, αφού η ποιότητα ήταν εξαιρετική.

Αντίθετα στο νομό Λακωνίας και ιδίως στους Μολάους, οι κοπές έχουν πάει πίσω, καθώς οι αγρότες αρνούνται να πουλήσουν με τις τρέχουσες τιμές των 20 και 22 λεπτών το κιλό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, στην Σκάλα η συγκομιδή έχει προχωρήσει τουλάχιστον 30%, όμως στους Μολάους, οι αγρότες κόβουν με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς οι τιμές που τους προσφέρονται δεν είναι αυτές που περίμεναν. Σύμφωνα με τον κ. Καρούνη, οι τιμές παραγωγού παίζουν τώρα στα 20 με 22 λεπτά το κιλό, καθαρά στον παραγωγό.

Σαφώς καλύτερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον κάμπο του Μεσολογγίου, που εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπε ο κ. Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αυτή την περίοδο γίνονται οι τελευταίες κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, φέτος ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς με έντονη ζήτηση, καλή ποιότητα σε γενικές γραμμές και τιμές μέχρι σήμερα έως και 31 λεπτά επί αυτοκινήτου.

Στην χειρότερη των περιπτώσεων ο παραγωγός εισέπραξε 23-24 λεπτά καθαρά στο χέρι και στην καλύτερη 28 λεπτά καθαρά στο χέρι, προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας μας, παράλληλα πως 1 στρέμμα με Βαλέντσια, με τις φετινές τιμές παραγωγού, απέφερε ικανοποιητικές απολαβές στον αγρότη, της τάξης κατά προσέγγιση (αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος των καρπών και η ποιότητα) των 1.500 έως 2.500 ευρώ. Βέβαια, από τα ποσά αυτά, πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα.

Σημειωτέον ότι στην Αιτωλοακαρνανία, τα δέντρα Βαλέντσια φυτεύονται συνήθως ανά 30 έως 50 κλαριά στο στρέμμα, ενώ καθένα δέντρο μια καλή χρονιά και εφόσον φροντιστεί σωστά, μπορεί να αποδώσει από 10 έως 12 τελάρα των 17 κιλών το καθένα.

Μπίκας Αλέξανδρος, agrotypos.gr