Αυτή, μάλιστα! Είναι μία πατέντα που δέκα Μπάιντεν να το ζητήσουν δεν μπορούν να πετύχουν την άρση της. Η πατέντα να ανοίγεις τα σχολεία και να “κλείνεις” την εκπαίδευση. Η καλπάζουσα πανδημική διασπορά είχε ωθήσει τον δήμαρχο Μεσολογγίου, ασχέτως αν είχε ή όχι την αρμοδιότητα ή αν έφερε μερίδιο ευθύνης για την διασπορά, να αποφασίσει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά για τουλάχιστον δύο ημέρες επί πλέον από το προγραμματισμένο άνοιγμα. Το αίτημα της τοπικής ΕΛΜΕ ήταν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για ολόκληρη την εβδομάδα, μιάς και η μία μέρα είχε ήδη χαθεί και απέμεναν άλλες τέσσερεις. Η κυβέρνηση ακύρωσε την απόφαση του δημάρχου, ενώ την ΕΛΜΕ δεν την άκουσε καν, προκειμένου να υλοποιηθεί καθολικά η απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων, διότι είχε δεσμευθεί στον εαυτό της ότι έπρεπε να δοθεί επικοινωνιακά η εντύπωση ότι η κανονικότητα δεν άφησε κανένα μέρος αυτής της τυχερής χώρας που να μην το αγκαλιάσει. Με αποτέλεσμα το αγκάλιασμα να γίνει βρόγχος.

Οι γονείς αγνόησαν την τηλεοπτική πραγματικότητα και δεν έστειλαν τα παιδιά τους στα σχολεία, με αποτέλεσμα στα δημοτικά η συμμετοχή να είναι σχεδόν μηδενική, στα λύκεια ελάχιστη και στα γυμνάσια περίπου 20%. Στο Αγρίνιο, όπου τα σχολεία είχαν ανοίξει, άρχισαν ένα-ένα να κλείνουν.

Αποτέλεσμα: με το “άνοιγμα” να χαθεί για τους μαθητές και η στοιχειώδης τηλεκπαίδευση. Ποιοι ήταν όμως οι μαθητές που “τόλμησαν” να περάσουν μία βόλτα απ’ το σχολείο; Στην πλειοψηφία τους εκείνοι που είχαν πολλές απουσίες και με μερικές ακόμη θα έμεναν στην ίδια τάξη. Δεν το λες και αριστεία. Οι υπεύθυνοι είναι ευχαριστημένοι με το επίτευγμα, την στιγμή που η πανδημία στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε άλλα μέρη, συνέχιζε τον αρρωστημένο καλπασμό της; Εξακολουθεί να πιστεύει η κυβέρνηση ότι αυτό που δεν δείχνει η τηλεόραση δεν υπάρχει; Και όμως υπάρχει, θα έλεγα εγώ χωρίς να θέλω να σφετερισθώ κάτι από την δόξα του Γαλιλαίου και χωρίς την διάθεση να παίξω με την φωτιά καλοκαίρι καιρό. Κύριε Τσιόδρα, υπάρχει περίπτωση να μιλήσετε, ούτως ώστε στα τόσα θαύματα των ημερών να προστεθεί ένα ακόμη;

Γ. Βαρεμένος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ