Θα πιάσω ένα θέμα σήμερα που δεν το γνωρίζω καλά, αλλά πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση και δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.

Όπως ανεβάσαμε και στο etoliko.gr, ο Πάνος Παπαδόπουλος μετά από 4 έτη -αντικειμενικά- επιτυχημένης θητείας στη διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου αντικαταστάθηκε εκτάκτως από την κυρία Ελένη Φιλιπποπούλου.

Η έκπληξη ήταν μεγάλη, όχι μόνο σε μένα που έχω αυτές τις ελάχιστες γνώσεις επί του θέματος, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στην περιοχή μας, του κόσμου που γνωρίζει καλά τη μεγάλη φροντίδα και σεβασμό που έδειξε ο Πάνος Παπαδόπουλος για το νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο που έδωσε πολλές μάχες για να σταθεί στα πόδια του και να μην υποβιβαστεί.

Οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που προκλήθηκαν για να μην προχωρήσει η αντικατάσταση του τέως διοικητή προκλήθηκαν από τη μια για το αδιαμφισβήτητο θετικό ρόλο που έπαιξε ο Πάνος Παπαδόπουλος για το νοσοκομείο, αλλά και για την κακή στιγμή που επέλεξε το Υπουργείο να προχωρήσει σε αντικατάσταση ενός επιτυχημένου διοικητή με νέο διοικητή που δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο μας.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημασία και αναγκαιότητα ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας, κάτι για το οποίο η απερχόμενη διοίκηση πάλευε πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που προφανώς παρουσιάστηκαν, αφού το νοσοκομείο δοκιμάστηκε με τον πιο δύσκολο τρόπο το τελευταίο δίμηνο, πολίτες και ασθενείς που πέρασαν από τις κλίνες του, στην πλειονότητά τους, επιδοκίμασαν τις αντοχές του και την περίθαλψη που έλαβαν, αφού δεν χρειάστηκε να διακομιστούν σε γειτονικές περιοχές και χειροκρότησαν το προσωπικό, τους μοναδικούς αυτούς ήρωες.

Το νοσοκομείο στάθηκε στα πόδια του όχι μόνο ως κλινική COVID19, αλλά και ως εμβολιαστικό κέντρο με επιδόσεις ανάλογες του εμβολιαστικού της Πάτρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι 29/5 είχαν πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Μεσολογγίου 19.700 εμβολιασμοί. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου 100 δωρεές υλικού και εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αιτωλ/νίας Άρης Τριβλής είχε μιλήσει πρόσφατα για το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου που αποτελεί πρότυπο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο: “Συγχαρητήρια στον διοικητή του Νοσοκομείου. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους γιατρούς του Νοσοκομείου που παράλληλα με τα καθήκοντα της ειδικότητας τους ξεπέρασαν πολλές φορές τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί προς όφελος της δημόσιας υγείας. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους γιατρούς ιδιώτες από Μεσολόγγι και Ναύπακτο που στα δύσκολα έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί ενωμένοι πετύχαμε αυτά τα ποσοστά και είναι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια για εμένα να είμαι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας . Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Συγχαρητήρια στους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου μας που δίνουν κάθε μέρα μαζί μας τον καλύτερο εαυτό τους αντιμετωπίζοντας με ευγένεια και ανθρωπιά όλους τους συμπολίτες μας. Συγχαρητήρια στους διοικητικούς υπαλλήλους που υποδέχονται με υποδειγματικό τρόπο τους πολίτες και κοπιάζουν ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική καταχώριση των αποτελεσμάτων”.

Ο πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Α. Κατσούλης, σχολιάζοντας την “απομάκρυνση” Παπαδόπουλου, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Φυσικά και είχε το δικαίωμα η κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη σύμβαση του Π.Π. Δεν κρίνεται όμως γι’ αυτό, αλλά για τα πολιτικά κριτήρια της επιλογής της. Περί αυτών ελάχιστα ακούστηκαν και γράφτηκαν, κατά τη γνώμη μου διόλου τυχαία. Το βάρος της όποιας κριτικής/αντίδρασης, κινήθηκε μεταξύ «αναξιοκρατίας» και «επιτυχημένου». (…)Για το επιχείρημα του «επιτυχημένου», αρκετοί εξ όσων το πρόβαλαν πρέπει έστω και τώρα να αντιληφθούν πως δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με την κυβέρνηση. «Επιτυχημένοι» για την κυβέρνηση είναι όσοι της «κάνουν τη δουλειά». Δεν έχει κανένα πρόβλημα κυριολεκτικά «εν μια νυκτί», να αντικαταστήσει ακόμη και δικούς της ανθρώπους, αν δεν είναι όσο πρέπει πειθήνιοι. Η μαζική πανελλαδική αντικατάσταση των Διευθυντών Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης με «συνοπτικές διαδικασίες καλοκαιρινής νυχτός», αποτελεί το υπόδειγμα της κυβερνητικής γραφής.Στο χώρο όμως της δημόσιας υγείας, η έννοια του «επιτυχημένου» έχει μια ακόμη σημαντική πολιτική πλευρά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν πρέπει να «ξεχνιέται». Αφορά το νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό της δημόσιας υγείας στη μετά COVID-19 εποχή.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, μεταξύ άλλων, ανέφερε στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη – μετά COVID-19 εποχή», που διοργάνωσαν το «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα ygeiamou.gr: «Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας – δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας».

Σύμφωνα με τον κύριο Κατσούλη, “Οι διοικήσεις και οι διοικητές των νοσηλευτικών μονάδων που θα φέρουν προσεχώς σε πέρας τον παραπάνω «ανορθολογισμό» της δημόσιας υγείας. Εκείνοι δηλαδή που θα κλείσουν νοσοκομεία όπως του Μεσολογγίου και θα τα μετατρέψουν σε ΚΑΠΗ, αυτοί θα είναι οι «ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ». Αυτοί και ΜΟΝΟ αυτοί, πληρούν τα πολιτικά κριτήρια επιλογής της τωρινής κυβέρνησης!Επομένως, εκτιμώ πως ορθά δεν επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας ο Πάνος Παπαδόπουλος. Αν επιλέγονταν, σύντομα θα έβγαινε «ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ», αφού δεν θα υλοποιούσε το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό «ανορθολογισμό» της υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Η πανδημία ήταν ένα διάλειμμα και πέρασε…

Η αντικαταστάτρια Ελένη Φιλιποππούλου, η οποία ορκίστηκε την 1η Ιουνίου 2021, ως Αναπληρώτρια Διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας με αρμοδιότητα στη Νομαρχιακή Μονάδα Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», της 6ης Υ.ΠΕ., έρχεται από τον Πύργο (διοίκηση Γ.Ν.Πύργου) χωρίς να γνωρίζει τις ανάγκες και την ακριβή κατάσταση στην περιοχή μας, ούτε τους αγώνες που δόθηκαν για να κρατηθεί το νοσοκομείο στα πόδια του.

Ας ελπίσουμε, ωστόσο, να συνεχίσει με την ίδια θέρμη το έργο του προκατόχου της, (και να μη βγουν αληθινά τα όσα δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος για τα κυβερνητικά σχέδια), αφού τώρα πια ξέρουμε από πρώτο χέρι τη σημασία ενός ΕΣΥ που θα σέβεται την ανθρώπινη ζωή, και θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος.

Βάσω Ζ. Νικολογιάννη